Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ

Για τις Θέσεις της ΚΕ για το 19 Συνέδριο, γενικά θέλω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα. Κρίνω πάρα πολύ θετικό την παρέμβαση της συντρόφισσας Παπαρήγα στην εφημερίδα «Τα Νέα», διότι πολύς κόσμος δε διαβάζει το «Ριζοσπάστη». Κατά τη γνώμη μου, είναι θετικό να γράφουμε και σε άλλες εφημερίδες.

Συχνά διαβάζω για παρουσιάσεις βιβλίων. Γράφουν για την Εθνική Αντίσταση και για τον ΔΣΕ. Σε πολλά που διάβασα, βρίσκω λάθη και ανακρίβειες. Παρουσιάσεις βιβλίου είναι θετικό, γιατί όμως δεν έγινε στο βιβλίο του Μπογιόπουλου; Εγινε μια ανακοίνωση και τίποτα και είναι τόσο κατατοπιστικό για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, για τα κέρδη και την κλεψιά του μόχθου της παγκόσμιας εργασίας.

Επίσης, εκδίδουμε μπροσούρες και αυτό καλό αλλά αφήνουμε κάτι π.χ. τις ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ και άλλων μελών του ΠΓ. Αυτά δεν είναι δύσκολο να βγούνε σε μικρό φυλλάδιο να το έχουμε στα χέρια μας, να λέμε στον κόσμο για την οικονομική κατάσταση που μας φέρανε.

ΣΕΛΙΔΑ 5 άρθρο 5 - Ημασταν και είμαστε ακόμα εξαρτημένοι από την ΗΠΑ και σ' αυτό συντέλεσαν και τα δικά μας λάθη - Βάρκιζα , παράδοση όπλων κ.λπ. Τον Παρτσαλίδη όταν τον ρωτούσαν γιατί παραβίασε τη γραμμή και υπέγραφε έλεγε - να κοβόταν τα χέρια μου όταν υπέγραφα! Κι όμως στο 8ο Συνέδριο επανήλθε με τον Μάρκο στο ΠΓ.

Από τη στιγμή που οι Αγγλοι μάς παρέδωσαν στην Αμερική, δοκίμασαν τις βόμβες ΝΑΠΑΛΜ, για να μας κάψουν μαζί με τα βουνά μας, αν δεν συμπτύσσονταν ο ΔΣΕ.

Επί «εθνάρχου» Καραμανλή μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ. Μετά τη μεταπολίτευση, ο ίδιος μάς βγάζει από το στρατιωτικό σκέλος, ξαναμπαίνουμε επί Ράλλη και με τα πεντάχρονα σχέδια και «θα» του Αντρέα Παπανδρέου σήμερα ο στρατός μας εγκληματεί έξω από τα σύνορά μας υπό εντολές στρατηγών του ΝΑΤΟ.

ΣΕΛΙΔΑ 22, περί σοσιαλισμού. Είναι γνωστή η προδοσία του Γκορμπαστσόφ και ΣΙΑ. Αλλά κοιτάξτε τι λέει ο γνωστός επιστήμονας Μιχαήλ Ποπόβ στο «Ριζοσπάστη»:

«Η Σοβιετική Ενωση δεν έπεσε μόνη της αλλά ηττήθηκε από τις δυνάμεις του εσωτερικού ρεβιζιονισμού που επικράτησε στο ΚΚ στο 22ο Συνέδριό του και ο οποίος είχε ισχυρή υποστήριξη από το εξωτερικό. Οι πραγματικοί κομμουνιστές βρέθηκαν στη μειοψηφία. Δηλαδή, το σημερινό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας που δεν του επιτρέπουν να πάρει μέρος στις εκλογές». Και εδώ θεωρώ πολύ θετικό βήμα του «Ριζοσπάστη» το να έχει συνέντευξη από Σοβιετικούς επιστήμονες για τις αιτίες παλινόρθωσης του καπιταλισμού.

Και τώρα στα προσυνεδριακά, (δεν συγκράτησα το όνομά του) κάποιος σύντροφος γράφει ότι γενικότερα πρέπει στο Πρόγραμμα να γίνεται λόγος για δυνατότητα πολυκομματισμού στα πλαίσια του σοσιαλισμού. Ενώ το Σάββατο 2/2 ένας φίλος γράφει κάτι για το Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό και καταλήγει στο ότι «... να επιτραπεί να υπάρξει αντιπολίτευση στα πλαίσια του σοσιαλισμού».

Μήπως ο φίλος και κάποιοι άλλοι σπουδάσανε στην ΠΑΣΟΚικη σχολή και θέλουν να μας κάνουν μαθήματα; Δηλαδή, θα κάνουμε έναν ΠΑΣΟΚικό σοσιαλισμό; Οχι σύντροφοι, άλλος είναι ο δικός μας σοσιαλισμός. Αυτός που γνωρίσαμε και αυτός που αναπτύσσουν οι Θέσεις της ΚΕ.

Και επειδή μιλάμε για σοσιαλισμό, από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη ΝΔ μιλάνε για σοσιαλισμό. Εξήγησαν ποτέ στον κόσμο τους τι είναι σοσιαλισμός; Γι' αυτούς σοσιαλισμός είναι τα ΘΑ, ψευτιές και υποσχέσεις, όπως προεκλογικά του Σαμαρά που έλεγε 700 ευρώ ο κατώτατος μισθός κ.λπ., πού είναι; Ηταν ώσπου να πάρει την πρωθυπουργία.

Πονάει τον ελληνικό λαό λέει, αλλά ο λαός μας δεν καταλαβαίνει πόσο τον πονάει.

ΣΕΛΙΔΑ 32/33 Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Πολλά κόμματα έχουν τόσους σκληρούς αγώνες, Κίνας, Βιετνάμ, Κούβας και άλλα βρίσκονται σε ταλαντευόμενες θέσεις. Στις Συναντήσεις που γίνονται αλλού παίρνουν μέρος αλλού όχι, Από ένα κράτος παίρνουν μέρος 2 και 3 Κομμουνιστικά Κόμματα. Τι κόμματα είναι; Δεν κάνουν καμία προσπάθεια εμφάνισης, δεν κάνουν αγώνα για να πάρουν μέρος στις εκλογές κ.λπ.

ΣΕΛΙΔΑ 39 παρ. 55 - για τη διάδοση του πολιτικού βιβλίου. Δεν ξέρω, αλλά τα βιβλία μας είναι ακριβά. Η ΚΟΜΕΠ αν είναι σε χαμηλότερη τιμή θα είχε μεγαλύτερο κύκλο συνδρομητών. Στο «Ριζοσπάστη της Κυριακής» μεγάλα φιρμάνια, που ίσως είναι καλύτερα να μην περιμένουν της Κυριακής. Για τους νεκρούς θα ήταν καλύτερα σε καθένα να γράφεται το όνομά του γιατί μέσα το κείμενο δεν γίνεται κατανοητό.

ΣΕΛΙΔΑ 40 παρ. 56 Για ευθύνες ΠΓ και Γραμματείας. Δεν είναι καθόλου σωστό. Νομίζω όλα τα στελέχη και οι βουλευτές δουλεύουν ακούραστα.

Συμφωνώ απόλυτα με την παράγραφο 63 στη σελίδα 46 ολοκληρωτικά και στη σελ. 50 παρ. 68, για τη διαφώτιση κατά τη γνώμη μου είναι βασικό και οι περιοδικές πολιτικές διεθνείς και εσωτερικές ανασκοπήσεις. Για τη νέα έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος της περιόδου 1918 - 1949 πρέπει να χωριστεί στα δύο. Διότι η περίοδος 1918 δεν έχει καμία σχέση με το 1949. Από το 1918 - 1945 κλείνει μία περίοδος και από το 1946 - 1949 κλείνει περίοδος του ΔΣΕ (εμφύλιος). Μετά την υποχώρηση αρχίζει άλλη περίοδος, όπως λέγεται στην Απόφαση της 3ης Συνδιάσκεψης, δηλαδή παρανομία, προσφυγιά, μία περίοδος μέχρι το 1968 και ως το 1974 - κατοπινή περίοδος μεταπολίτευσης, νομιμοποίηση του Κόμματός μας. Τέλος, θέλω να κάνω και μία πρόταση. Αν θέλουμε ένα ολοκληρωμένο έργο για την Ιστορία του ΔΣΕ να αξιοποιηθεί το περιοδικό «Ενημερωτικό Δελτίο των Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων», το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» και να γίνει πρόταση στους επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ να γράψουν για ένα χρονικό διάστημα, να διασταυρωθούν και τότε να βγει αυτό το έργο ολοκληρωμένο.


Αλ. Καραμπίδης
ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ