Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εξελίξεις δείχνουν τους δυο δρόμους ανάπτυξης

Η λαϊκή ευημερία και τα κέρδη των μονοπωλίων που ανταγωνίζονται για τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας είναι ασυμβίβαστα, σημείωσαν οι βουλευτές του Κόμματος

«

Ενεργειακή πολιτική για το λαό ή για τα μονοπώλια;» ήταν το κεντρικό ζήτημα που έθεσε το ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Στην εισήγησή του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε στις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές από ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές και από νερό.

Η επιστροφή στις ξυλόσομπες, είπε, αποτελεί συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης, της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων επισημαίνοντας ωστόσο πως το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και ότι σχετίζεται με την πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση της ενέργειας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τόνισε πως η κυβερνητική πολιτική εξυπηρετεί συνδυασμένα τις επιδιώξεις της ΕΕ, με βασικούς άξονες την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα τους στόχους της άρχουσας τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Απαντώντας στην Επερώτηση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου ισχυρίστηκε προκλητικά πως η κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο «που παίρνονται δύσκολες αλλά απόλυτα απαραίτητες αποφάσεις». Υπερασπίστηκε την πολιτική της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων, αναμασώντας το γνωστό επιχείρημα πως η προσέλκυση επενδύσεων θα φέρει τάχα μειωμένο ενεργειακό κόστος και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Την προσπάθεια του υφυπουργού να δώσει την εντύπωση πως έχει γίνει πιο φτηνό το ρεύμα και το πετρέλαιο, σχολίασε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, τονίζοντας πως δεν έχει αυτή η εικόνα καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Τόνισε ότι με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πρέπει να απαντηθεί ποιος είχε δίκιο, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ και τα άλλα κόμματα που έλεγαν πως η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός θα ωφελήσουν το λαό, ή το ΚΚΕ, που καταψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

«Υπάρχουν δυο δρόμοι. Αυτός που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και επαναλαμβάνεται και τώρα και ο δρόμος που προβάλλει το ΚΚΕ. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Παφίλης. Αναφέρθηκε επίσης, στο ζήτημα της ΑΟΖ λέγοντας πως ο ενεργειακός πόλεμος έχει ξεσπάσει και οξύνεται, ωστόσο η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι αποπροσανατολιστική, καθώς το βασικό ζήτημα είναι το ποιος διαπραγματεύεται και για τα συμφέροντα ποιου. Υπενθύμισε σε όσους μιλούν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, ότι οι πολυεθνικές δεν έχουν πρόβλημα με τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ούτε και με την αλλαγή συνόρων.

Σε διάφορες πλευρές του ενεργειακού ζητήματος της χώρας αναφέρθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, Λ. Κανέλλη, Σπ. Χαλβατζής και Γ. Γκιόκας που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση της Επερώτησης.

Τα άλλα κόμματα

Τον ισχυρισμό ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης προσθέτοντας ότι η εμπλοκή των επιχειρηματιών θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Ο Α. Αλεξόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε υποκριτικά πως το κόμμα του είναι σύμφωνο με τις θέσεις του ΚΚΕ για την ενεργειακή πολιτική και μάλιστα πως θα μπορούσε δήθεν να υπάρξει και συντονισμός ή συνεργασία για τέτοια ζητήματα.

Αποκαλύφθηκε όμως, όταν προσπάθησε με υπεκφυγές να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το ερώτημα που έθεσε ο Γ. Γκιόκας προς το ΣΥΡΙΖΑ, ότι «πρέπει να απαντήσει για τη δική του μυστική διπλωματία». Συγκεκριμένα, ο Α. Αλεξόπουλος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλά και με τους οίκους ανοχής και με την εκκλησία» και ότι το θέμα είναι τι λέει όταν πηγαίνει εκεί, χωρίς όμως να πει τίποτα και για το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους ανταγωνισμούς στην Ενέργεια, όταν συναντιέται με τους εκπροσώπους ισχυρών μονοπωλιακών κέντρων.

«Δε μας πειράζει που πάτε ή ποιον συναντάτε. Σας ρωτήσαμε τι λέτε σε αυτές τις συναντήσεις», ανταπάντησε ο Ν. Καραθανασόπουλος επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει κουβέντα για τις απαιτήσεις των Αμερικανών να προχωρήσει η έρευνα για τα κοιτάσματα, θέση που οδηγεί στη συνεκμετάλλευση. «Οταν δε λες τίποτα δημόσια, μούγκα δηλαδή, τότε φανταζόμαστε στη στρούγκα τι γίνεται...», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ο Γ. Μανιάτης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, μίλησε για σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τη μη αξιοποίηση των κοιτασμάτων Ζεόλιθου στον Εβρο. Μίλησε για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και για κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης εταιρείας με το κράτος και τις υπηρεσίες του. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου απάντησε πως πάγια θέση του υπουργείου είναι ότι χρειάζεται ανοιχτός διαγωνισμός για την υπόθεση του Ζεόλιθου και δήλωσε ότι έχει δοθεί εντολή στο γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να τον υλοποιήσει.

Με αφορμή το θέμα, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι το σκάνδαλο των κοιτασμάτων Ζεόλιθου, ήταν η αιτία και η αφορμή για να ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του ΙΓΜΕ, γιατί οι εργαζόμενοί του αντιστάθηκαν και αποκάλυψαν. Είναι πρόκληση, είπε, το μοναδικό αυτό ινστιτούτο να θέλει κανείς να το εξαφανίσει «για να μην υπάρχουν ούτε οι μαρτυρίες των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή το χάρισμα του δημόσιου πλούτου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς, δήλωσε πως είναι «πολιτική επιλογή των δανειστών να υπερχρεωθεί η Ελλάδα, για να βάλουν χέρι αντί πινακίου φακής στα ασημικά της πατρίδας, στις πλουτοπαραγωγικές της πηγές». Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, η Ν. Φουντά, χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός πως συζητούμε για την ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών, αντί για το «πώς θα γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ