Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζωντανή πείρα από τη δουλειά στα εργοστάσια

Με την ομόφωνη ψήφιση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας. Γραμματέας της νέας Επιτροπής Περιοχής επανεκλέχθηκε ο Κώστας Μπασδέκης.

Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφορούσε στην αποτίμηση της δράσης της Οργάνωσης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με βάση την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη δουλειά στην εργατική τάξη, και ταυτόχρονα το σχεδιασμό της παρέμβασης της ΚΟ στους χώρους δουλειάς της περιοχής.

Αναδείχτηκε ως βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος η προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, η κομματική οικοδόμηση, η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων έτσι ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η παρέμβαση, υπηρετώντας τη στρατηγική του Κόμματος.

Ο καλύτερος προσανατολισμός των κομματικών δυνάμεων σε χώρους δουλειάς με σημαντικό αριθμό εργατών καταγράφει ορισμένα θετικά αποτελέσματα: Συγκρότηση νέων σωματείων, κλαδικών και επιχειρησιακών, επιτροπών του ΠΑΜΕ, Επιτροπών ανέργων σε Θήβα και Χαλκίδα και Επιτροπής Αγώνα στη ΛΑΡΚΟ.

Ως κύρια αδυναμία αναδείχτηκε η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου που να περιλαμβάνει συνδυασμένη παρέμβαση και μέσα από πολλούς διαύλους, αξιοποιώντας και τον τόπο κατοικίας, στην κατεύθυνση και οι εδαφικές ΚΟΒ να προσανατολίζουν τη δράση τους στους εργάτες.

Απέναντι σε αντικειμενικές δυσκολίες που οξύνονται λόγω της καπιταλιστικής κρίσης (κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων, απολύσεις, τρομοκρατία), τονίστηκε η ανάγκη στοχοπροσηλωμένης δουλειάς στη διεύρυνση των σχέσεων με όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό εργατών, ιδιαίτερα από μεγάλους εργασιακούς χώρους (εργοστάσια του ομίλου Στασινόπουλου, ΕΑΒ, ΠΕΣΙΝΕ, ΛΑΡΚΟ, ΤΣΙΠΙΤΑ κ.λπ.). Δουλειάς που θα βοηθά τους εργαζόμενους να κατανοήσουν το ταξικό συμφέρον τους, που θα καταπολεμά λογικές περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων, θα βοηθά οι αγώνες να μην περιορίζονται στα στενά όρια ορισμένων διεκδικήσεων εντός νομικού πλαισίου, είτε στην αναζήτηση ατομικής λύσης.

Υπόθεση της ΚΟΒ η σχεδιασμένη δράση

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη συνδιάσκεψη το ζήτημα της ανεργίας ως ζήτημα που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Παρά την ανάπτυξη δεσμών με εργαζόμενους που οδηγήθηκαν στην ανεργία (ΣΕΛΜΑΝ, ΙNTEPKEM, BET, ΒΙΟΜΕΚ κ.ά.), εκτιμήθηκε ότι δουλειά στους άνεργους, με τις ιδιαίτερες αντικειμενικά δυσκολίες που υπάρχουν στη συσπείρωση και ένταξή τους στον αγώνα, δεν έχει ξεκινήσει, με εξαίρεση την προσπάθεια της ΚΝΕ, που έχει δημιουργήσει δύο Επιτροπές ανέργων σε Χαλκίδα και Θήβα.

Υπογραμμίστηκε πως η διαμόρφωση αιτημάτων και η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης για τους άνεργους είναι ένα πρώτο βήμα, ωστόσο δεν αρκεί. Οτι η δουλειά χρειάζεται να συνδεθεί με Σωματεία του κλάδου, ενώ επίσης σημαντικό είναι να συνδεθεί με τις Λαϊκές Επιτροπές γιατί μέσα από αυτές μπορεί να βρει έκφραση και η αναγκαία ταξική αλληλεγγύη.

Τονίστηκε η ανάγκη το ζήτημα να απασχολήσει τις κλαδικές ΚΟΒ και ΟΒ με στόχο τη συσπείρωση ανέργων, ξεκινώντας από τις κομματικές και ΚΝίτικες δυνάμεις. Εκτιμήθηκε πως το ζήτημα της ανεργίας πρέπει να διαπερνά όλη τη δράση της ΚΟ, να είναι συστατικό στοιχείο της δουλειάς των συσπειρώσεων, Συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών.

Ιδιαίτερα απασχόλησαν τη συζήτηση οι περιπτώσεις μαζικών κινητοποιήσεων (π.χ. ΛΑΡΚΟ, μπροστά στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης), που όμως γρήγορα «πέφτει» η αγωνιστική διάθεση κι έρχεται η λογική του συμβιβασμού κάτω από την επίδραση των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων και στο όνομα των «ρεαλιστικών» προτάσεων.

Απ' τη συζήτηση αυτών των περιπτώσεων αναδείχτηκε η ανάγκη δουλειάς που να παρακινεί τους εργάτες να ξεπεράσουν το φόβο, τους δισταγμούς και τους εκβιασμούς που υφίστανται, ως πρώτο βήμα υπεράσπισης των συμφερόντων τους, και να καταλάβουν ότι η καθημερινή πάλη για την εξασφάλιση του μεροκάματου και της αξιοπρεπούς ζωής συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για βαθιές αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας και οικονομίας.

Ακόμα επισημάνθηκε η ανάγκη να αναδειχτεί η σημασία στον καθημερινό αγώνα όχι της μορφής, αλλά του περιεχομένου του, σε απάντηση δυνάμεων που υπερασπίζονται απεργία διαρκείας, αλλά με πλαίσιο πάλης που δεν αγγίζει την αιτία των προβλημάτων. Να αποκρουστεί η λογική του «όλοι μαζί» από δυνάμεις που επιδιώκουν το συμβιβασμό και ουσιαστικά υποσκάπτουν τον αγώνα και να οξύνεται η αντιπαράθεση μαζί τους. Να γίνεται καθαρό στους εργάτες ότι η αντιπαράθεση δε γίνεται απλώς με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου αλλά με την τάξη των καπιταλιστών, ότι πρέπει να στραφούν συνολικά κατά των μονοπωλίων.

Γίνονται μετρήσιμα βήματα

Εκτιμήθηκε ότι η δουλειά με την πολιτική πρόταση του Κόμματος και η προβολή της διεξόδου προς όφελος του λαού πρέπει να αποκτήσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να μην περιορίζεται στους συνήθεις τρόπους προπαγάνδισης, αλλά να επιδιώκεται η εκλαΐκευση ώστε να κατανοείται ουσιαστικά απ' τους εργαζόμενους. Απαιτείται ακόμα η εξειδίκευση της πρότασης του Κόμματος σε κάθε χώρο και κλάδο, της θέσης που έχει ο εργάτης ή η εργάτρια μέσα σε αυτή, έτσι που να φωτίζεται η διέξοδος που τον ωφελεί και να αντιλαμβάνεται την ανάγκη ένταξης στην προσπάθεια υλοποίησής της.

Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά στη θετική εμπειρία που έρχεται απ' τη ΛΑΡΚΟ, όπου εξειδικεύτηκε η πρόταση του Κόμματος για την επιχείρηση, που ενταγμένη σε ενιαίο φορέα ορυκτού πλούτου ως λαϊκή περιουσία μπορεί να λύσει τα άλυτα προβλήματα του σήμερα. Εκτιμήθηκε ότι σήμερα οι εργάτες κατανοούν καλύτερα το γεγονός ότι ο πλούτος που μπορεί να παραχθεί θυσιάζεται στο βωμό των κερδών των μονοπωλίων, όποια και αν είναι η κατάληξη της ιδιωτικοποίησης.

Ορισμένοι εργάτες είναι δίπλα στο Κόμμα, θέλουν να παλέψουν στη βάση την πρότασής του, συμμετέχουν ενεργά και αντιπαρατίθενται με ιδεολογήματα του αντίπαλου. Χρειάζεται όμως - όπως τονίστηκε - ακόμα μεγαλύτερη ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση, με αξιοποίηση του «Ρ», ώστε αυτό που σήμερα κατανοούν ως αντίφαση του καπιταλισμού, να γίνει πεποίθηση και συνειδητή πάλη για τη λαϊκή εξουσία, όπου η ΛΑΡΚΟ κοινωνικοποιημένη θα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Αλλα θετικά παραδείγματα, που η πείρα τους μπορεί να γενικευτεί και να ενσωματωθεί στη δράση της ΚΟ, υπάρχουν στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών στην περιοχή Χαλκίδας - Οινόφυτων. Π.χ., η δουλειά στο χώρο της παραγωγής και επεξεργασίας του λευκού κρέατος έχει ορισμένα θετικά στοιχεία, που δείχνουν ότι δυνατότητες παρέμβασης υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Αρκεί να σχεδιασθεί και με επιμονή να εκπονηθεί δραστηριότητα, που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία πυρήνων που θα αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση Κομματικών Οργανώσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, εκτιμήθηκε ότι η επιμονή του Κλαδικού Σωματείου Τροφίμων - Ποτών να έχει τακτική επαφή με τους εργαζόμενους διαφόρων επιχειρήσεων αυτού του κλάδου, έδωσε τη δυνατότητα, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των εργατών, να ισχυροποιηθεί, να δυναμώσει και να εντάξει στο Σωματείο ένα μεγάλο μέρος εργατών και εργατριών, Ελλήνων και μεταναστών. Ακόμα πως οι τακτικές Γενικές Συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους και η λειτουργία του Σωματείου με ουσιαστικό τρόπο (αφού καταπιανόταν με τα προβλήματα όχι μόνο του εργασιακού χώρου), του έδωσαν κύρος στη συνείδηση των εργατών, που το βλέπουν ως σημείο αναφοράς.

Αναπτύχθηκε η αλληλεγγύη στον κλάδο αφού εργαζόμενοι διαφορετικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως προβλήματα με κοινή αφετηρία, που είναι η εκμετάλλευση από την εργοδοσία. Σε μια από τις τελευταίες κινητοποιήσεις, εργάτες μιας επιχείρησης αρνήθηκαν να δουλέψουν για λογαριασμό εργοδότη που είχε απλήρωτους συναδέλφους τους και βρίσκονταν σε απεργία. Αναπτύχθηκαν στενοί δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών εργατών, σήμερα αρκετοί μετανάστες βρίσκονται σε απεργιακές φρουρές και σε εργασιακούς χώρους άλλων κλάδων. Πήρε απόφαση το Σωματείο να κάνει μαθήματα γλώσσας σε μετανάστες (Πακιστανούς) εκφράζοντας την ταξική αλληλεγγύη.

Αποκάλυψε άμεσα το ρόλο της Χρυσής Αυγής ως ρατσιστικού φασιστικού μορφώματος που στοχεύει ενάντια στους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, και προσπαθεί να βρίσκεται μπροστά στη δράση της, αποτρέποντας να δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των εργατών. Αυτή η δραστηριότητα, παρά τις αδυναμίες και ελλείψεις, είναι παρακαταθήκη για μεγαλύτερη σύσφιξη δεσμών με τους εργάτες του κλάδου, που γνωρίζουν ότι κομμουνιστές είναι αυτοί που πρωτοστατούν και γι' αυτό τους περιβάλλουν με εμπιστοσύνη.

Αναμέτρηση με αδυναμίες

Δουλειά των κομματικών δυνάμεων είναι να μετατρέψουν την εμπιστοσύνη αυτή σε συνειδητή πάλη εργατών μέσα από το Κόμμα. Ηδη καταγράφονται σε αυτή τη βάση εργαζόμενοι προς στρατολογία. Επισημάνθηκε πως απ' τη δράση αυτή πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη δράση σε άλλους χώρους και κλάδους, κυρίως σε όσους δεν υπάρχουν κομματικές δυνάμεις. Για τους χώρους αυτούς εκτιμήθηκε πως πρέπει να επιδιωχθεί επαφή με τους εργαζόμενους στον τόπο κατοικίας τους, πέρα απ' την παρουσία και εξόρμηση στις πύλες αυτών των χώρων δουλειάς, που αποδίδει πενιχρά μόνο αποτελέσματα.

Η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε και με αδυναμίες της δράσης σε χώρους όπου υπάρχουν κομματικές δυνάμεις, όμως τα αποτελέσματα της δουλειάς είναι αναντίστοιχα των απαιτήσεων. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη της μαζικοποίησης των Σωματείων του χώρου, του στησίματος Επιτροπών Αγώνα, Σωματειακών Επιτροπών ή Επιτροπών του ΠΑΜΕ. Η δουλειά ώστε οι εργάτες να παίρνουν ενεργά μέρος στη ζωή των σωματείων, στην ανάπτυξη της δράσης. Δουλειά που ούτως ή άλλως πρέπει να αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις παντού όπου δραστηριοποιούνται, είτε απ' τη θέση της μειοψηφίας είτε απ' τη θέση της πλειοψηφίας.

Ως μέτρα που βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή υποδείχτηκαν η ουσιαστική λειτουργία των Σωματείων με τακτική συνεδρίαση των ΔΣ, με συσκέψεις και συνελεύσεις που θα κατευθύνουν σε δράση, με ειδικό προσανατολισμό στην εγγραφή και αξιοποίηση νέων σε ηλικία εργαζομένων και γυναικών. Ο προσανατολισμός στη συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών σε χώρους δουλειάς εκεί όπου υπάρχουν κλαδικά σωματεία (Φάρμακο σε Βοιωτία, Εύβοια, Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδα κ.λπ.). Δημιουργίας επιτροπών του ΠΑΜΕ ώστε να δοθεί ώθηση στη συσπείρωση των εργαζομένων και για την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης σε σωματεία όπου κυριαρχεί ο εργοδοτικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με όλες τις δυνάμεις για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα(23/1/2020)
Ταγμένη στο πλευρό των εργοδοτών η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ(12/2/2019)
Απεργία σήμερα στη ΛΑΡΚΟ(25/4/2018)
Συνεχίζουν με 48ωρη απεργία(5/1/2017)
Παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης(12/1/2005)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org