Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κοροϊδεύει ωμά τα εκατομμύρια των ανέργων

Την επόμενη διετία θα διαθέσει 6 δισ. ευρώ για προγράμματα ανακύκλωσης και συγκάλυψης της ανεργίας των νέων

Ζεστό χρήμα ύψους 6 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο η ΕΕ για την περίοδο 2014-2016, στο όνομα της «καταπολέμηση της ανεργίας των νέων». Πρόκειται για προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, που αποφάσισε στην προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής (7-8 Φλεβάρη) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συζητηθούν στις εργασίες αυτής της Συνόδου και θα υλοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Τα προγράμματα αφορούν «τις περιοχές της ΕΕ στις οποίες το ποσοστό ανεργίας των νέων υπερέβαινε, το 2012, το 25%». Στόχο έχουν να προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και να κουκουλώσουν την ακραία φτώχεια στη λυκοσυμμαχία.

Πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, επιδότησης ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, διά βίου μάθησης, εργασιακής κινητικότητας και κοινωνικής οικονομίας. Από τα 6 δισ. ευρώ του συνολικού προγράμματος, τα 3 δισ. θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Πρόκειται στην κυριολεξία για κοροϊδία των εκατομμυρίων ανέργων που παράγει ο καπιταλισμός σε κρίση και ανάπτυξη. Ο κύριος όγκος των επιδοτήσεων θα δοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους, που στο όνομα τάχα της αντιμετώπισης της ανεργίας, εξασφαλίζουν τους όρους (μέσω της μείωσης του λεγόμενο «εργασιακού κόστους») για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Εurostat», το ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ έφθασε τον Ιανουάριο του 2013 στο 23,6%. Περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι (ηλικίας 15-24 ετών) βρίσκονται σήμερα εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στην ΕΕ. Οπως σημειώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι προοπτικές δε δείχνουν καμία τάση αναστροφής» και «συνιστούν σοβαρή απειλή και για την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ και ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης».

Αυτό που τους απασχολεί δηλαδή, δεν είναι η μισο-ζωή των ανέργων, αλλά ο κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων και οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Με δεδομένα τα παραπάνω, οι κατευθύνσεις που δίνει η ΕΕ στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για την «αντιμετώπισης της ανεργίας» των νέων είναι:

1. «Να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας». Να μειώσουν δηλαδή ακόμα περισσότερο τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

2. «Να αξιοποιήσουν στοχοθετημένες και σωστά σχεδιασμένες επιδοτήσεις μισθών και προσλήψεων για να ενθαρρύνονται οι εργοδότες να δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους νέους». Να επιδοτήσουν τους εργοδότες ακόμα και με την κάλυψη τμήματος του μισθού των εργαζομένων από τους κρατικούς προϋπολογισμού, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωρινές θέσεις εργασίας, μερικής απασχόλησης, μαθητείας κ.ά.

3. «Να προωθήσουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μέσω υπηρεσιών και συστημάτων, όπως είναι το δίκτυο EURES, που ενθαρρύνουν τους πολίτες να μετακινούνται και να εργάζονται εντός της ΕΕ». Να δημιουργήσουν ουσιαστικά περιπλανώμενους εργαζόμενους, μέσα στα όρια της ΕΕ, οι οποίοι θα εργάζονται όπου και όπως τους χρειάζεται το κεφάλαιο.

4. «Να διαθέσουν περισσότερες υπηρεσίες στήριξης της εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς της "κοινωνικής οικονομίας"». Με δεδομένη τη διάλυση των υποδομών Πρόνοιας σε μεγάλο τμήμα της ΕΕ, εξαιτίας των δημοσιονομικών περικοπών, προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίησή της, χρησιμοποιώντας τους ανέργους σαν όχημα για να απαλλαγεί το κράτος από την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ