Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ακονίζει τα μαχαίρια στις κόντρες για την Ενέργεια

Σε ψηφοφορία σήμερα ο «Ενεργειακός Οδικός Χάρτης της ΕΕ μέχρι το 2050»

Σε ψηφοφορία τίθεται σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με τον «Ενεργειακό Οδικό Χάρτη της ΕΕ μέχρι το 2050» (EU Energy Roadmap 2050), στην οποία περιλαμβάνονται οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωένωσης τις επόμενες δεκαετίες. Με την έκθεση, η ΕΕ επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στους οξύτατους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, που πήραν νέες διαστάσεις μετά την επιβεβαίωση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κύρια στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Παρά την προσπάθεια να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι υπάρχει «κοινή πολιτική» των κρατών - μελών στα θέματα της προμήθειας ενέργειας, οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της Ευρωένωσης για το ποια μονοπώλια θα πάρουν το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση των πηγών και των αγωγών, είναι περισσότερο από φανεροί και συνιστούν παράγοντα όξυνσης των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία της έκθεσης, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ προϋποθέτει διαφοροποίηση των πηγών για την εισαγωγή και την προμήθεια ενέργειας και καταγράφονται οι καθυστερήσεις που επηρεάζουν την ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου.

Η έκθεση σημειώνει ακόμα τη σημαντική συμβολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των στόλων υγροποιημένου φυσικού αερίου στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, επισημαίνοντας το δυναμικό ενός συμπληρωματικού διαδρόμου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο, που θα λειτουργήσει ως ευέλικτη πηγή ενέργειας και ως κίνητρο αύξησης του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς της ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα, καταγράφει το αναδυόμενο ενδιαφέρον σχετικά με την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και διαπιστώνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της θαλάσσιας γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των κρατών - μελών της ΕΕ και των όμορων τρίτων χωρών.

Προαναγγέλλοντας ένταση των ανταγωνισμών για τις πηγές ενέργειας, η έκθεση σημειώνει ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές.

Οι τελευταίες αυτές επισημάνσεις αξιοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες από την κυβέρνηση για να απευθύνει κάλεσμα στα ευρωενωσιακά μονοπώλια να θεωρούν δικό τους το φυσικό πλούτο της χώρας, καλλιεργώντας στο λαό αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αν αναμειχθεί στον καθορισμό των ΑΟΖ στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ν. Τζαβέλα, που συνέταξε την έκθεση, ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο τη σύσταση ενεργειακής επιτροπής νοτιοανατολικής Μεσογείου με ιδρυτικά μόνιμα μέλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αντικείμενο το θέμα των ενεργειακών πόρων της περιοχής και την πιθανή αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με την πρόταση, στην Επιτροπή αυτή θα πρέπει να μετέχουν ως παρατηρητές και τα υπόλοιπα κράτη που έχουν ΑΟΖ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ