Κυριακή 10 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κερδοφόρες συμπράξεις και νέα πεδία δράσης

Σαμαράς και Ερντογάν υπογράφουν συμφωνίες για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και στρώνουν βήμα βήμα το δρόμο για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
Σαμαράς και Ερντογάν υπογράφουν συμφωνίες για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και στρώνουν βήμα βήμα το δρόμο για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τους ελληνικούς και τουρκικούς επιχειρηματικούς ομίλους, υπηρετούν οι 25 συμφωνίες που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών την προηγούμενη Δευτέρα, στα πλαίσια της συνεδρίασης του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας».

Η αστική τάξη της Ελλάδας έχει ήδη επενδύσεις στα Βαλκάνια, αλλά και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι Ελληνες καπιταλιστές επιδιώκουν συμπράξεις με την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία έχει μεγάλη διείσδυση στις αραβικές χώρες, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Καζαχστάν, στο Τουρκμενιστάν, στη Ρωσία και αλλού. Είναι τα προπαρασκευαστικά βήματα για την από κοινού εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην Τουρκία ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία ήδη από τις αρχές του 1990, εκμεταλλευόμενες τα πολύ χαμηλά μεροκάματα, τη μεγάλη εσωτερική αγορά της Τουρκίας, τη χαμηλή φορολογία, κάνουν «μπίζνες» με τεράστια κέρδη.

Η μεγάλη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια δημιούργησε συσσώρευση κεφαλαίου και σε τουρκικούς ομίλους, οι οποίοι σήμερα αναζητούν συμπράξεις με τους ελληνικούς για να λεηλατήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των δύο χωρών (μέσω και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής, αλλά και της τουρκικής κυβέρνησης) αλλά και νέων αγορών.

Σήμερα, στην Τουρκία δραστηριοποιούνται περίπου 400 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Παρακάτω απαριθμούνται μερικές από τις μεγαλύτερες, στελέχη των οποίων συνόδευσαν και τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τα επενδυτικά σχέδια κάποιων εξ αυτών στην Τουρκία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

-- ΔΕΗ: Εξετάζει τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη και με αντικείμενο τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στους στόχους της εταιρείας είναι η εξαγορά τουρκικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο και τη λιανική πώληση ρεύματος στη γειτονική χώρα. Θυμίζουμε ότι από το Μάη του 2011, μετά και από έγκριση της ΕΕ, ξεκίνησε το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με τη ΔΕΗ να εισάγει ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία.

-- ΜΕΤΚΑ: Εχει προχωρήσει σε συμφωνίες για την κατασκευή δύο σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία. Μέσω της τουρκικής θυγατρικής της «Power Projects» (ανήκει 100% στον όμιλο ΜΕΚΤΑ) που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, κατασκευάζει δύο ενεργειακά έργα στην Τουρκία και ένα στην Αλγερία. Πρόκειται για ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 870 MW στη Σαμψούντα και ένα σταθμό 775 MW στο Ντενιζλί. Εχει αναλάβει ακόμα την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία κινητών αεριοστροβιλικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε δύο περιοχές της Αλγερίας. Πρόκειται για έργα που αποτιμώνται σε πάνω από 5 δισ. ευρώ.

-- THERMI GROUP: Με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικεύεται στην τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ενδιαφέρεται να εξαγοράσει φωτοβολταϊκά πάρκα στην Τουρκία με άδεια εγκατάστασης, όπως και να συμμετάσχει σε εταιρείες που θα κατασκευάσουν και θα εκμεταλλευτούν φωτοβολταϊκά πάρκα.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

-- «Dynacom» (συμφερόντων Προκοπίου): Ενδιαφέρεται για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Επιχειρηματικοί όμιλοι σε Τουρκία και Ελλάδα έχουν προαναγγείλει την κατασκευή χώρων αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου που θα μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από το Κατάρ και θα διακινείται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η «Dynacom», μέσω της θυγατρικής «Dynagas», διαθέτει 5 δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG, ενώ έχει παραγγείλει άλλα δύο σε ναυπηγεία της Κορέας και της Ιαπωνίας. Στροφή στα πλοία μεταφοράς LNG έχουν κάνει πολλοί Ελληνες εφοπλιστές, διαβλέποντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και τεράστια κέρδη. Τα 38 από τα 82 πλοία (46%) που έχουν παραγγελθεί διεθνώς την τελευταία διετία, προέρχονται από οχτώ Ελληνες εφοπλιστές και κοστίζουν 7,5 δισ. δολάρια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

-- «Εθνική»: Κατέχει στην Τουρκία την τράπεζα «Finansbank» (100%), η οποία κατέγραψε πάνω από 500 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη μέσα στο 2012 και είναι η 5η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας. Διαθέτει περισσότερα από 500 καταστήματα και έχει δώσει δάνεια σε τουρκικές επιχειρήσεις ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ.

-- Ομιλος Τράπεζας Πειραιώς: Ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά της Τουρκίας με την εξαγορά της μεγάλης τουρκικής τράπεζας «Τoprakbank», που διαθέτει περισσότερα από 165 καταστήματα στη γείτονα. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, «Turkiye Is Bankasi», ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη θυγατρική της Πειραιώς στην Αίγυπτο («Piraeus Bank Egypt»), που διαθέτει 49 υποκαταστήματα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ - ΟΡΥΚΤΑ

-- Ομιλος ΕΛΠΕ: Επιδιώκει την είσοδο στην αγορά της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η Τουρκία έχει ανάγκη από ντίζελ κίνησης, καθώς δε διαθέτει υποδομές για μαζική παραγωγή του. «Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα μπορούσαν να πουλήσουν έως και 4 εκατ. τόνους ντίζελ στην Τουρκία. Η τουρκική αγορά είναι ελκυστική, λόγω του χαμηλού κόστους μεταφοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου, Χρήστος Κομνηνός, σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anatolia». Το ετήσιο έλλειμμα της Τουρκίας σε ντίζελ κίνησης αγγίζει τα 8 εκατομμύρια τόνους και ο όμιλος ΕΛΠΕ με το καινούριο διυλιστήριο της Ελευσίνας έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει την αγορά της Τουρκίας. Ηδη, τα ΕΛΠΕ κάνουν μεγάλες εξαγωγές καυσίμων και πετροχημικών στην τουρκική αγορά, ενώ ενδιαφέρονται και τη δημιουργία υποδομών.

-- S&B AE: Ειδικεύεται στην εξόρυξη ορυκτών, έχει εταιρική έδρα την Αθήνα και έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις (ορυχεία) και κέντρα διανομής σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Σε συνεργασία με δύο σημαντικούς Τούρκους παραγωγούς περλίτη, προχώρησε στην ίδρυση της «Pergem Mineral Mining Industy and Trade SA», που έχει έδρα τη Σμύρνη και έχει επικεντρωθεί στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων περλίτη στην ευρύτερη περιοχή της Περγάμου. Η συνολική επένδυση είναι ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και η S&B μετέχει με 50%. Η επένδυση περιλαμβάνει και την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας διαβαθμισμένου περλίτη (χρησιμοποιείται στις κατασκευές και στα δομικά υλικά).

ΚAΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

-- «Αρχιρόδον ΑΕ»: Ο συγκεκριμένος μονοπωλιακός κατασκευαστικός όμιλος, ελληνικών συμφερόντων, με εταιρική έδρα το Αμστερνταμ της Ολλανδίας, δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Στόχος του είναι η είσοδος και στην αγορά της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων ειδικεύεται στην κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών και τερματικών σταθμών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στην κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην εκτέλεση έργων που αφορούν σε λιμάνια. Με δεδομένο ότι από την Τουρκία σχεδιάζεται να περάσουν όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου (είτε θα μεταφέρουν αέριο από το Αζερμπαϊτζάν είτε από τη Ρωσία) καθώς και την κατασκευή λιμανιών και μεγάλων έργων υποδομής, ο όμιλος αναζητά Τούρκους στρατηγικούς επενδυτές για κατασκευαστική κοινοπραξία. Ο όμιλος έχει θυγατρική στις ΗΠΑ, η οποία ασχολείται με την εκτέλεση έργων σε κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-- ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ: Ο μεγαλύτερος ελληνικός μεταλλουργικός όμιλος ήδη δραστηριοποιείται σε Αγγλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και διεκδικεί μερίδιο στην τουρκική αγορά. Οι εξαγωγές του ομίλου κατευθύνονται σε περίπου 60 σημεία, μεταξύ των οποίων και χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

-- ΑLUMIL: Ηδη δραστηριοποιείται με την τουρκική εταιρεία «Altintak», ενώ αναζητά τουρκικό όμιλο για κοινοπραξία, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού στην κατασκευή μονάδας αλουμινίου στην Αγκυρα.

-- KLEEMANN: Διατηρεί εγκαταστάσεις στο Κιλκίς και δραστηριοποιείται ήδη στην αγορά της Τουρκίας μέσω της κοινοπραξίας «KLEEMANN ASANSOR» (εμπορική εταιρεία ανελκυστήρων, με έδρα την Κωνσταντινούπολη). Η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή μερίδιο 12% της συνολικής αγοράς ανελκυστήρων στην Τουρκία και 50% στα υδραυλικά ασανσέρ. Μέσω Τουρκίας, άνοιξε εμπορικές σχέσεις με εταιρείες σε Ιράν, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία.

-- «Πλαστικά Κρήτης»: Διαθέτει ήδη δύο εργοστάσια στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη και Γκαζιαντέπ), μέσω της θυγατρικής της «SENKROMA». Το δεύτερο εργοστάσιο θα ειδικεύεται στην παραγωγή συμπυκνωμάτων χρωμάτων για συνθετικά νήματα, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή έχει συγκεντρωθεί η βιομηχανία συνθετικών νημάτων και χαλιών της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη Συρία και το Ιράν, που αποτελούν επίσης μεγάλα κέντρα παραγωγής χαλιών.

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

-- Ομιλος Μιχαηλίδη: Διαθέτει ήδη εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού στη Σμύρνη, το οποίο κατασκεύασε σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία «Βorovali» (συμμετοχή 50%-50%). Το ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα και την τέταρτη θέση παγκοσμίως στην επεξεργασία και εμπορία καπνού. Εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, διαθέτει εργοστάσια σε ΠΓΔΜ, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

-- «Καρέλιας ΑΕ»: Ιδρυσε το 2009 θυγατρική στην Τουρκία («Karelia Tutun ve Ticaret AS») που εμπορεύεται τσιγάρα κυρίως στην αφορολόγητη αγορά, με στόχο «την ανάπτυξη της παρουσίας της στις γειτονικές αγορές της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας καπνού στη γειτονική χώρα.

ΜΑΡΙΝΕΣ

-- LAMDA DEVELOPMENT (συμφερόντων Σπ. Λάτση) και «D-Marine Investments Holding BV» (συμφερόντων του τουρκικού «Dogus»): Ηδη εκμεταλλεύονται σε κοινοπραξία τη μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η «Dogus» εξαγόρασε πρόσφατα σημαντικά μερίδια στις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας. Στόχος των δύο ομίλων είναι να ελέγξουν τις περισσότερες μαρίνες σε Ελλάδα και Τουρκία.

-- «Folli Follie»: Εκτός από άλλες εμπορικές δραστηριότητες στην Τουρκία, ελέγχει από κοινού με τον τουρκικό όμιλο «Κοτς» τη μαρίνα Μυτιλήνης.

ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

-- «Ιντραλότ»: Στρατηγικός στόχος στην Τουρκία είναι ο υπό ιδιωτικοποίηση τουρκικός ΟΠΑΠ («Mili Piyango») μέσω κοινοπραξίας με τουρκική εταιρεία. Μέσω της τουρκικής θυγατρικής της «Inteltek», ελέγχει κατά 51% το «στοίχημα» στο Αζερμπαϊτζάν και σε συνεργασία με τουρκικές εταιρείες επιδιώκει να διεισδύσει στις αγορές τυχερών παιχνιδιών του Καζαχστάν και του Τουρκμενιστάν.

ΥΓΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΟ

-- «Lavipharm»: Σχεδιάζει επέκταση στην Τουρκία μέσω κοινοπραξίας, με στόχο την ανάπτυξη δικτύου φαρμακαποθηκών και υπηρεσιών.

-- «Ιατρικό Αθηνών»: Αναζητά επενδύσεις στην Τουρκία και σε γειτονικές αραβικές χώρες, σε χώρες του Καυκάσου και της Β. Αφρικής στον τομέα της ιδιωτικής Υγείας, όπου η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει «ζώνες Υγείας» με ειδικά φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσει επενδύσεις.

-- Ομιλος «Ιασώ»: Αναζητά εταιρεία από την Τουρκία για τη δημιουργία οφθαλμολογικής κλινικής στην Ελλάδα.

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

-- «Νηρέας ΑΕ»: Διαθέτει ήδη δύο θυγατρικές στην Τουρκία, την «Ilknak», που παράγει 2.000 τόνους τσιπούρα και λαβράκι καθώς και 20 εκατομμύρια τεμάχια γόνου ετησίως και την εμπορική «Miramar», που διοχετεύει τα προϊόντα στην τουρκική αγορά και σε γειτονικές χώρες. Αναζητά συμπράξεις και δάνεια για επενδύσεις από κοινού σε αραβικές χώρες, στη Β. Αφρική και την Ισπανία.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ