Κυριακή 10 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΙΟ «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
Η Ιστορία δε σβήνει και δεν παραχαράσσεται

Σε εκδηλώσεις στην Ουγγαρία μίλησε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Δ. Αρβανιτάκης με κατοίκους του χωριού «Ν. Μπελογιάννης»
Ο Δ. Αρβανιτάκης με κατοίκους του χωριού «Ν. Μπελογιάννης»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουγγαρία 2ήμερο εκδηλώσεων της Λέσχης των Φίλων του ΚΚΕ, το οποίο κορυφώθηκε στο ιστορικό χωριό Μπελογιάννης με την εκδήλωση - παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος από το 1949 έως το 1968 από τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, την Κυριακή 3/3.

Το χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία το ίδρυσαν το 1950 Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Το 1952, μετά την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Ν. Μπελογιάννη, με ομόφωνη απόφαση των κατοίκων, το χωριό ονομάστηκε «Μπελογιάννης», ονομασία που έχει μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση που έγινε αποτέλεσε και έμπρακτη απάντηση στα αντικομμουνιστικά σχέδια της αστικής τάξης της Ουγγαρίας και της ουγγρικής κυβέρνησης να αλλάξει ονομασία το χωριό, στο όνομα της «αποκομμουνιστικοποίησης της χώρας».

Να υπενθυμίσουμε ότι με σχετικούς νόμους η ουγγρική κυβέρνηση διώκει την προβολή του σφυροδρέπανου αλλά και την απλή έκφραση δημόσιας επιχειρηματολογίας υπέρ του σοσιαλισμού. Η εκδήλωση έγινε σε κλίμα συγκίνησης, αναμνήσεων αλλά και επαναστατικής αισιοδοξίας. Συμμετείχαν επίσης κάτοικοι του χωριού καθώς και μέλη από τις λιγοστές οικογένειες πολιτικών προσφύγων που παραμένουν ακόμα στο χωριό.

Από τη συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού
Από τη συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού
Στην εκδήλωση στο χωριό «Μπελογιάννης» που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο (σε ένα πολιτιστικό κέντρο που δε δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια ούτε καν για τη θέρμανσή του) ο σ. Δ. Αρβανιτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη φιλοξενία των πολιτικών προσφύγων από τις σοσιαλιστικές χώρες, που αναδεικνύει κι από αυτή τη σκοπιά την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, ενός συστήματος χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ιδιαίτερα στον κομμουνιστή ηγέτη Νίκο Μπελογιάννη και στην προσπάθεια του ΚΚΕ να αποτρέψει την εκτέλεσή του αναπτύσσοντας ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα σύγχρονα συμπεράσματα που βγαίνουν από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ σε σχέση με τη στρατηγική του ΚΚ.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες συνέβαλαν στις συζητήσεις που ακολούθησαν και στις δύο εκδηλώσεις. Αρκετοί από αυτούς αναφέρθηκαν στις εμπειρίες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αλλά και το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και στην ανάγκη να βγάλουμε σήμερα τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα χρόνια αυτά.

Επίσης, άλλοι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη σημερινή αναγκαιότητα και τα καθήκοντα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Στην εκδήλωση του Σαββάτου 2/3 στη Βουδαπέστη στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουγγαρίας (πρώην Σύλλογος Πολιτικών Προσφύγων) παρουσιάστηκαν οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

Εκεί επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος που χαιρέτισε και σε σύντομη παρέμβασή της αναφέρθηκε και στις εμπειρίες από την πρώην σοσιαλιστική Ουγγαρία αλλά και στα σημερινά δεδομένα, όπως επίσης και στους δεσμούς ανάμεσα στο Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα και το ΚΚΕ. Το ουγγρικό Κομμουνιστικό Κόμμα εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ταξική αλληλεγγύη του στους αγώνες των συνεπών ταξικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ