Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Και με τα «πειραγμένα» στοιχεία η φτώχεια διευρύνεται

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε, παρά τους δείκτες για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση αναφέρει η έκθεση της κυβέρνησης για τη φτώχεια που ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας. Η έκθεση, που έπρεπε να είχε εγκριθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, «πειράχτηκε» για να αμβλυθούν εκφράσεις που δείχνουν αυτό το χάσμα.

Στο πρώτο προσχέδιο της έκθεσης σημειώνονταν για παράδειγμα ότι «την ώρα που τα υψηλά εισοδήματα αυξάνονται, τα κατώτερα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία», το οποίο άλλαξε σε: «Η πτώση στους πραγματικούς μισθούς είναι απόρροια διαρθρωτικών βελτιώσεων στην αγορά εργασίας».

Οι μικροί μισθοί ενός τμήματος του εργατικού δυναμικού της χώρας, το οποίο δεν καλύπτεται από τον κατώτερο μισθό, και η κυριαρχία της μερικής απασχόλησης, αποτελούν σύμφωνα με τους εργαζόμενους την άλλη όψη του «γερμανικού θαύματος», της «ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας». Πρόκειται για τα λεγόμενα μίνι-τζομπς, όπου 7 εκατομμύρια ζουν με κάτω από 400 ευρώ το μήνα.

Η έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Εργασίας αναφέρει για το διάστημα 2007-12 ότι το 10% των πλούσιων Γερμανών κατέχει πάνω από το 53% του συνολικού πλούτου της χώρας, ενώ το 50% των φτωχότερων Γερμανών μοιράζεται το 1% της συνολικής κρατικής περιουσίας. Οι καθαροί μισθοί μειώθηκαν κατά 6,1% στο διάστημα 2007-10 για το 10% των χαμηλότερα αμειβομένων εργαζομένων ωστόσο -όπως αναφέρεται- υπήρξε... θετική εξέλιξη στα διαθέσιμα έσοδα των νοικοκυριών, λόγω της ανθούσας αγοράς εργασίας με το δείκτη ανεργίας να μειώνεται από το 9% το 2007 στο 6,8% το 2012... Και η έκθεση σημειώνει ότι από την εξέλιξη αυτή επωφελήθηκε το 40% του λιγότερο εύρωστου οικονομικά πληθυσμού και ότι την ίδια περίοδο μειώθηκε και ο αριθμός των δικαιούχων κρατικών επιδομάτων.

Μολυσμένο γάλα με τοξίνες

Αντιμέτωπη με ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο η «ισχυρή» βιομηχανία τροφίμων της Γερμανίας, που προβάλλεται ως «πρότυπο» παραγωγής και ανάπτυξης, δηλαδή καπιταλιστικής ασυδοσίας.

Χτες, το υπουργείο Περιβάλλοντος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι σε μια σειρά αγροκτημάτων εντοπίστηκαν στο γάλα τοξικές ουσίες, θανατηφόρες τοξίνες, οι λεγόμενες αφλατοξίνες, που παράγονται από μικροσκοπικούς μύκητες. Τα δείγματα εντοπίστηκαν σε μία γαλακτομική μονάδα στην περιοχή Χοχζάουερλαντ και περιείχαν υπερδιπλάσια από τη μέγιστη επιτρεπτή περιεκτικότητα στο γάλα παρόμοιων ουσιών, που συμβάλουν στην εμφάνιση ογκολογικών παθήσεων και καρκίνου. Οι αρχές ερευνούν εάν η μολυσμένη παραγωγή ήδη έχει διοχετευθεί στο εμπόριο και προσωρινά απαγορεύθηκαν οι μεταφορές νέων παρτίδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ