Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ δίπλα στους κατοίκους στην Ιερισσό

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συζητά με κατοίκους. Στο δρόμο φαίνονται τα δακρυγόνα από την επίθεση των ΜΑΤ
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συζητά με κατοίκους. Στο δρόμο φαίνονται τα δακρυγόνα από την επίθεση των ΜΑΤ
Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε από νωρίς αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που βρέθηκε στην Ιερισσό διαπίστωσε το όργιο τρομοκρατίας. Πήγε στο σχολείο και είδε τα απομεινάρια της επίθεσης με χημικά, μίλησε με παιδιά που προσπαθούσαν να σωθούν μέσα στον πνιγμό των χημικών και τον πανικό που ακολούθησε, με εκπαιδευτικούς που προσπαθούσαν να τα διασώσουν. Με γονείς που πανικόβλητοι πήγαιναν να πάρουν τα παιδιά τους από τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, που κατήγγειλαν ότι «το κράτος παρανομεί, με ξυλοδαρμούς, παράνομη λήψη DNA, τρομοκρατία, πολύωρες ανακρίσεις και κρατήσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση». Κατήγγειλαν ότι βάζουν τους συντοπίτες τους να υπογράφουν ότι δήθεν δίνουν οικειοθελώς γενετικό υλικό, ενώ συναινούν κάτω από την απειλή ότι αν δεν υπογράψουν θα τους κρατήσουν μέσα μέχρι να υπογράψουν ή ότι θα τους καλούν ξανά και ξανά. Και ζήτησαν «να τηρηθεί η νομιμότητα».

Ο Θ. Κωνσταντινίδης σημείωσε: «Καταδικάζουμε την εκτεταμένη χρήση χημικών και άλλης βίας που ασκήθηκε, την παρουσία ολόκληρου στρατού για να καταστέλλει τη φωνή και την οργή αυτού του λαού. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους λέμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι, γιατί αυτός ο αγώνας μπορεί να δικαιωθεί μόνο με μαζική αντιμετώπιση και καταδίκη αυτής της πολιτικής και των μεθόδων που χρησιμοποιεί».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων τόσο για την πολιορκία του χωριού όσο και για την παρουσία των ΕΚΑΜ έξω από τα σπίτια όπου διεξάγεται η έρευνα. Κατήγγειλε την επίθεση σε βάρος των κατοίκων και χαρακτήρισε «έγκλημα» τη ρίψη χημικών στο σχολείο.

Τόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής της αστυνομίας όσο και ο διευθυντής της ασφάλειας Θεσσαλονίκης επανέλαβαν όσα δημόσια ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. ότι «στο σχολείο δεν έγινε χρήση χημικών» και ότι η παρουσία της ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ ήταν αναγκαία.

Νωρίς το πρωί οι δικηγόροι που βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

Προκλητικοί ΝΔ - ΔΗΜΑΡ

Με προκλητικό τρόπο υπερασπίστηκαν στη Βουλή τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Ιερισσού οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, δικαιολογώντας την επίθεση κατά μαθητών έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί υποκριτικά:

«Δεν κατάλαβα; Δεν τελούν αδικήματα οι ανήλικοι; Θέλει το κοινοβούλιο να είναι συμπράττον σε προανακριτικές πράξεις και στην πορεία της ανακρίσεως; Ούτε διαπραγματεύσεις με τους πολίτες θα γίνονται, ούτε άδεια θα παίρνουν οι εισαγγελικές αρχές για να κάνουν το έργο τους στην κατεύθυνση της εξιχνίασης εγκλημάτων».

Προκλητικός και ο Ν. Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος αθώωσε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η έρευνα και η επιχείρηση στην Ιερισσό έγινε με εισαγγελική παραγγελία και όχι με εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στα λεχθέντα αντέδρασε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου και ο Ν. Τσούκαλης βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΚΚΕ λέγοντας:

«Γνωστή η θέση του κόμματός σας ότι οι θεσμοί είναι κάτω του υπέρτερου σκοπού. Θα μας επιτρέψετε εμάς που είμαστε θεσμολάγνοι να θεωρούμε ότι οι απόψεις που εκφράζετε είναι άκρως επικίνδυνες για τη δημοκρατία».

Απάντηση και στους δύο έδωσε σε παρέμβασή της η Δ. Μανωλάκου και τόνισε:

«Πνίξατε στα δακρυγόνια όλο το χωριό και παρουσιάζετε τα θύματα ως θύτες. Βαφτίζετε το κρέας ψάρι την στιγμή που ασκήσατε ωμή βία σε όλους τους κατοίκους και το παρουσιάζετε σαν να εμποδίστηκε η ανακριτική διαδικασία προς καταζητούμενους». Τα δακρυγόνα, είπε, έφτασαν μέσα στο σχολείο, κυνηγήθηκαν οι μαθητές ενώ απαντώντας στον Ν. Τσούκαλη τόνισε ότι η «κυβερνώσα αριστερά» της ΔΗΜΑΡ έδωσε την έγκρισή της στην κρατική βία ενάντια στο λαό που διεκδικεί να μη θυσιάζεται για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, είναι και αυτό κατάντια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ