Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΓΕ
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

«Φωτίζουν» τα σύγχρονα διδάγματα της 8ης Μάρτη

Εκδήλωση με θέμα την αλληλεγγύη οργάνωσε η Ομάδα της ΟΓΕ στα Γιαννιτσά
Εκδήλωση με θέμα την αλληλεγγύη οργάνωσε η Ομάδα της ΟΓΕ στα Γιαννιτσά
«Φόρο τιμής» στις γυναίκες της εργατικής τάξης που πρώτες συνειδητοποίησαν την ανάγκη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα, που μπήκαν στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης και κατέκτησαν, σε πολλές περιπτώσεις με θυσίες, μια σειρά δικαιώματα, απότισε ο Σύλλογος Πατησίων - Ριζούπολης με την εκδήλωση που οργάνωσε στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας το Σάββατο. Μέσα από κείμενα της εποχής και μαρτυρίες γυναικών αναβίωσαν οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας που επεφύλαξε ο καπιταλισμός στις γυναίκες αλλά και στα παιδιά τους. «Ζωντάνεψαν» οι αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και την ανισοτιμία, στους οποίους οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων καλούνται να δώσουν σήμερα συνέχεια.

Στην ομιλία της, η Διονυσία Σπυράτου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η ΟΓΕ, να δυναμώσει με τη συμβολή των γυναικών η Κοινωνική Συμμαχία. «Το κάλεσμά μας», υπογράμμισε, «πρέπει να φτάσει σε κάθε γυναίκα του καθημερινού μόχθου και να σπάσει το φόβο της απόλυσης, τη μοιρολατρία, τις αυταπάτες ότι κάτι μπορεί να γίνει χωρίς τη δική της συμμετοχή στο κίνημα και τους αγώνες του».

Αφορμή για αναδρομή στην ιστορία έγινε η προχτεσινή εκδήλωση του Συλλόγου της ΟΓΕ στο Αιγάλεω. Λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα, ποιήματα και τραγούδια αποτύπωσαν τους σκληρούς αγώνες που έδωσαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες, από τις ηρωίδες της Παρισινής Κομμούνας μέχρι τις γυναίκες που συνέβαλαν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, από τις πρώτες καπνεργάτριες που έδωσαν τη ζωή τους στις απεργιακές μάχες, μέχρι τις μαχήτριες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. «Ο καπιταλισμός δεν έχει να δώσει παρά μόνο βάσανα στις γυναίκες και σε όλο το λαό», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ενώ τονίστηκε πως διέξοδος υπάρχει, «αρκεί να οργανωθούν και να παλέψουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων», να διεκδικήσουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την ισοτιμία και απελευθέρωσή τους.

«Κάνε πράξη την αλληλεγγύη»

Από την εκδήλωση στο Αιγάλεω
Από την εκδήλωση στο Αιγάλεω
Η πραγματική αλληλεγγύη, σαν αγωνιστική απάντηση στο φόρτωμα των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα, κόντρα στις «φιλευσπλαχνίες και τις ελεημοσύνες» διαφόρων φορέων, αναδείχθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, με πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Παναγιώτης Γιώγας εκ μέρους της ΠΑΣΥ, ευχαριστώντας τις γυναίκες για την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον πολυήμερο αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, τόσο πανελλαδικά, όσο και στο Μπλόκο του Γυψοχωρίου στην Πέλλα. Επίσης, μεταφέρθηκαν τα προβλήματα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων από διάφορους χώρους.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ευγενία Παρασκευοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ. Σημείωσε την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης των γυναικών και την ενεργό συμμετοχή τους στους αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής καταιγίδας και κάλεσε να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη μέσα από τα ταξικά εργατικά Σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ υπογραμμίζοντας ότι απάντηση και διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα θα δώσει μόνο η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση, παράλληλα με την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων που θίγονται απ' αυτή.

Εκδηλώσεις στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο, οι Ομάδες Γυναικών Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μίνωα και ο Σύλλογος Γυναικών Αρχάνων πρόβαλαν χτες την ταινία «Το αλάτι της γης», ενώ θα προχωρήσουν σε εκδήλωση για τις κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα αύριο, Τετάρτη στις 18.00. Η εκδήλωση θα γίνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση παιδικού βιβλίου και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ