Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιθέσεις και φυγόκεντρες τάσεις

«Παγωμάρα» για τη στάση της Μ. Βρετανίας, πρόταση Γερμανού βουλευτή για επιστροφή της Ιταλίας στη λιρέτα

Οι σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ είναι ενδεικτικές των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στη λυκοσυμμαχία

Associated Press

Οι σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ είναι ενδεικτικές των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στη λυκοσυμμαχία
Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ για την πρόθεση της πρώτης να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή της στην Ευρωένωση, απόρροια των ανταγωνισμών που φουντώνουν στο εσωτερικό της. Μιλώντας στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι «το διαζύγιο θα είναι νομικά και πολιτικά εξαιρετικά περίπλοκο και θα έχει τίμημα για τη Βρετανία». Εκτίμησε ακόμα ότι ο Ντ. Κάμερον δε θα βρει υποστηρικτές στο αίτημά του για επανεξέταση των Συνθηκών που αφορούν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οπως είπε, στους άλλους ηγέτες της ΕΕ «ούτε αρέσει πολύ ούτε και φοβούνται πολύ» τη στάση της Βρετανίας και αναρωτήθηκε: «Πώς να πείσεις τη σύνοδο όταν είσαι με το ένα πόδι στην έξοδο; Πώς να ενθαρρύνεις ένα φίλο να αλλάξει όταν εσύ ψάχνεις να βρεις το παλτό για να φύγεις;». Σύμφωνα με τον Ρομπάι, η αποχώρηση από την Ενωση «είναι μια απόφαση που παίρνεται εθελοντικά, ελεύθερα και είναι απολύτως θεμιτή, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Ολι Ρεν, ο οποίος έκανε έκκληση «να μην αποδιαρθρώσει η Βρετανία την κοινότητά μας».

Ανεξάρτητα από τις εκφράσεις και τους χειρισμούς που επιλέγονται, αυτό που παραμένει κυρίαρχο είναι ότι οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ ενισχύονται και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Από αυτή τη σκοπιά, ο λαός και στην Ελλάδα πρέπει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, παρακολουθώντας και ερμηνεύοντας σωστά τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια και τα κράτη - μέλη που κορυφώνονται.

Αποκαλυπτική για τα παραπάνω είναι και η συζήτηση που άνοιξε για πιθανή επιστροφή της Ιταλίας στη λιρέτα. Η σχετική πρόταση ήρθε από τον Γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους - Πέτερ Βιλς, ο οποίος, μιλώντας για την Ιταλία στην εφημερίδα «Handelsblatt», υποστήριξε ότι «εάν δεν γίνει δυνατό να πειστεί η πλειονότητα του λαού μίας χώρας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που μόνη της η χώρα ανέλαβε για τη λειτουργία του κοινού νομίσματος, δεν ωφελεί να ζητούμε από έξω νέες εκλογές, αλλά θα έπρεπε να την αφήσουμε να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προαναγγέλλει ότι τα 10 από τα 17 δισ. ευρώ του δανείου από την τρόικα, θα διατεθούν για τις τράπεζες. «Αν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης επρόκειτο να αναληφθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος, το χρέος θα έφθανε στο 145% έως το 2014», αναφέρεται στο έγγραφο και εκφράζεται η ανησυχία για τη βιωσιμότητά του σε αυτή την περίπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ