Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - ΘΗΒΑΣ
Δράση στοχευμένη στην ανασύνταξη του κινήματος

Με την υπερψήφιση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής και των αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Οργάνωσης Χαλκίδας - Θήβας.

Εκτιμήθηκε ότι τα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση ανέβασαν το επίπεδο παρέμβασης και δράσης των ΚΟΒ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιστοιχηθεί η δράση με τις σημερινές ανάγκες της ταξικής πάλης. Διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά βήματα στην κατεύθυνση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας, με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας, αξιοποιώντας βεβαίως την πείρα που έχει κατακτηθεί από την ως τώρα δράση μ' αυτό το περιεχόμενο.

Σημαντική πείρα βγαίνει από τη συμβολή της ΚΟ στην εξέλιξη της ταξικής πάλης και των απεργιακών αγώνων σε πολλούς τόπους δουλειάς (ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΖΟΥΡΑΣ, ΝΗΡΕΑΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ, ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, ΜΟΡΝΟΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ, ΒΕΤ, ΑΤΛΑΝΤΙΚ κ.ά.). Η συμμετοχή της εργατικής τάξης σε αυτές ήταν μαζικότερη από κάθε άλλη φορά. Βελτιωμένη ήταν και η συμμετοχή των ΕΒΕ, γυναικών, νεολαίας.

Ταυτόχρονα, η Κομματική Οργάνωση συνέβαλε στην ανάπτυξη της λαϊκής δράσης για ζητήματα όπως απολύσεις, απλήρωτοι εργαζόμενοι, άνεργοι, χαράτσια, νοσοκομεία, μόλυνση νερών, διόδια κ.ά. συνδυάζοντας τη δουλειά στο μαζικό κίνημα με την πολύμορφη αυτοτελή κομματική παρέμβαση στην περιοχή δράσης της και την προβολή της γραμμής της διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τα όρια του καπιταλισμού, την αδυναμία κάλυψης των αναγκών του λαού.

Η Κομματική Οργάνωση δεν έλειψε από κανέναν αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού. Εδωσε τη μάχη με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, αποκαλύπτοντας τη σύμπραξή του με τη μεγαλοεργοδοσία. Αντιπάλεψε τη ρεφορμιστική αντίληψη στο εργατικό κίνημα. Αναφέρθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα, με συγκεκριμένα παραδείγματα για τον επικίνδυνο και επιζήμιο ρόλο στο κίνημα των οπορτουνιστών και το αντιπάλεμά του. Το ΠΑΜΕ, οι άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις (ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ), η ΟΓΕ βρέθηκαν μπροστά σε όλους τους αγώνες.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι παρά τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, αλλά και τη δράση του ταξικού εχθρού, το πρόσημο είναι θετικό. Η δουλειά στην εργατική τάξη και για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος έφερε ορισμένα μετρήσιμα αποτελέσματα. Συγκροτήθηκαν τέσσερα νέα σωματεία, τρία στους κλάδους Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας, Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας/ Βοιωτίας, Φάρμακο Βοιωτίας και ένα επιχειρησιακό (ΖΟΥΡΑΣ). Βήματα θετικά έγιναν επίσης και στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ συζητήθηκε η πείρα από τα μικρά για την ώρα θετικά βήματα που έγιναν σε χώρους εργαζόμενης νεολαίας, όπως η μαθητεία.

Ελάχιστα είναι ακόμη τα βήματα που έχουν γίνει στη δουλειά με τους αυτοαπασχολούμενους, απαραίτητο στοιχείο στη δράση για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας. Βασικό ζήτημα που αναδείχτηκε, είναι η ανάγκη να δουλέψει η Κομματική Οργάνωση ανοιχτά, θαρρετά, με την πολιτική του ΚΚΕ με εργαζόμενους, με τους ανθρώπους του μόχθου που δε συμφωνούν με την πολιτική μας, η αναγκαιότητα να αποκτά το Κόμμα στέρεους δεσμούς με τις μάζες. Ιδιαίτερα απασχόλησε τη Συνδιάσκεψη το επιτακτικό ζήτημα της κομματικής οικοδόμησης στα εργοστάσια και τους κλάδους της περιοχής, αλλά και η κνίτικη οικοδόμηση, ιδιαίτερα στους μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ