Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το Καταστατικό

Η τροποποίηση του Καταστατικού επιβάλλεται από:

Την ανάγκη να ανέβει η δράση και ο ρόλος του Κόμματος, μέσα στο εργατικό κίνημα και την Ελληνική κοινωνία, όπου η κρίση και η κυριαρχία του οπορτουνισμού οδηγούν τα πράγματα δεκαετίες πίσω.

Την ανάγκη να θωρακιστεί το Κόμμα από την πολιτική και ιδεολογική επίδραση των δυνάμεων που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την εγκληματική δραστηριότητα των πιο αντιδραστικών και φασιστικών στοιχείων από αυτές.

Την ανάγκη ενίσχυσης της εσωκομματικής δημοκρατίας και αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ενίσχυσης της συλλογικής γνώσης και πείρας του Κόμματος, καθώς το μορφωτικό επίπεδο έχει ανέβει, ενώ έχει εμπλουτιστεί η πείρα από τους αγώνες.

Την ανάγκη διαμόρφωσης νέου περιεχομένου στη θεμελιώδη αρχή του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού, δεδομένου ότι η Ιστορία έδειξε ότι η παραδοσιακή ερμηνεία και εφαρμογή του δεν κατάφερε να προστατέψει Κόμματα ισχυρά (π.χ. ΚΚΣΕ), από την ανάδειξη στελεχών με προδοτικό ρόλο, ούτε βοήθησε ώστε η βάση του Κόμματος και η εργατική τάξη να μπορούν να ελέγξουν και ανατρέψουν αυτά τα στοιχεία.

Στα πλαίσια αυτά προτείνω:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

α) Εκτη σειρά (...κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο...) Να προστεθεί «και κάθε καταπίεση».

β) Η τελευταία παράγραφος να γίνει:

«Το ΚΚΕ διαμορφώνει το Πρόγραμμα και την πολιτική του στηριγμένο στην κοσμοθεωρία του, με βάση την ανάλυση της διεθνούς και της ελληνικής πραγματικότητας, την πρόοδο της γνώσης και τη γενίκευση της πείρας των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στην Ελλάδα και διεθνώς».

γ) Στην πρώτη παράγραφο η φράση «για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων» να γίνει «για την υπεράσπιση και διεύρυνση των οικονομικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, για την Ειρήνη και την προστασία του Περιβάλλοντος».

ΑΡΘΡΟ 1

Πρέπει να ενισχυθεί το πρώτο συστατικό του όρου «Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός», η Δημοκρατία. Αυτό προϋποθέτει ολόπλευρη ενημέρωση των οργάνων, ελεύθερη έκφραση γνώμης, και συζήτηση σε όλο το Κόμμα των διαφορετικών απόψεων, με την προϋπόθεση ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με την ιδεολογία και τις αρχές του Κόμματος. Για να γίνει πρακτικά δυνατό αυτό, να συμπεριληφθεί στο Κεφάλαιο 3 διάταξη για δημιουργία επιτροπής, στα πλαίσια των βοηθητικών επιτροπών της ΚΕ και των παρακάτω οργάνων, με αντικείμενο τη συγκέντρωση απόψεων, την επεξεργασία, ομαδοποίηση και την προώθησή τους για συζήτηση στις Κομματικές διαδικασίες.

Επίσης, να διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση δημιουργίας ομάδων αφορά και τη λειτουργία σαν ξεχωριστής ομάδας των μελών και στελεχών που τυχαίνει να συμφωνούν σε πλειοψηφούσα άποψη. Οι αποφάσεις αφορούν όλους το ίδιο.

ΑΡΘΡΟ 23, να διευκρινιστεί: Η καθοδήγηση θα ελέγχει την καταλληλότητα των υποψηφίων, δε θα τους προτείνει.

ΑΡΘΡΟ 38: Η Κομματική Ομάδα δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη.

Η δράση της αναπτύσσεται στα πλαίσια της ΚΟΒ, ή του αντίστοιχου οργάνου, καθοδηγείται, ενημερώνει και λογοδοτεί για τη δράση αυτή.

ΑΡΘΡΟ 41 (β, γ) Να γίνει:

Η ΚΝΕ αποτελεί οργανωτικά αυτοτελή μαζική πολιτική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας. Καθοδηγείται πολιτικά και ιδεολογικά από το ΚΚΕ. Ολα τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ, από πάνω ως κάτω συντονίζουν τη δράση τους με τα αντίστοιχα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος, τα οποία είναι υποχρεωμένα να τους παρέχουν κάθε είδους πολιτική και ιδεολογική βοήθεια.


Θοδωρής Νικολάκης
Χρηματοπιστωτικό


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ