Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΗ ΤΗΣ ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διαδοθεί πλατιά η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ και συνολικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και έντασης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και η ανάγκη να αντιστοιχηθεί η δράση της ΚΟ στις σύνθετες ανάγκες που προκύπτουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΔΕΗ της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οπως εκτιμήθηκε, οι συνέπειες για το λαό, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ θα είναι οδυνηρές, με το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ, με όποια μορφή και αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Θα γίνει σκληρή σύγκρουση των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα αρπάξει ποια μερίδια από τα λιγνιτικά αποθέματα, τις παραγωγικές μονάδες, τα δίκτυα, κ.λπ.

Αυτή η σύγκρουση αναπαράγεται σε επίπεδο κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, των συνδικαλιστικών παρατάξεων, της Τοπικής Διοίκησης και των παραγόντων μέσα σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς. Εκδηλώνεται με διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο που θα γίνει η εκποίηση και ποιοι όμιλοι θα ωφεληθούν.

Σημειώθηκε ότι παίρνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις, η ΚΟ θα πρέπει να προετοιμάσει ολόπλευρα τις κομματικές δυνάμεις, το σύνολο του κομματικού δυναμικού για να μπορέσει να παρέμβει συνολικά στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, στην εργατική τάξη, στο λαό. Οπως τονίστηκε, χρειάζεται να αφομοιωθεί και να εκλαϊκεύεται καλύτερα ότι η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ είναι υλοποιήσιμη και ισχύει για το σήμερα, από την άποψη της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων.

Απέναντι στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πολιτική είναι ο κεντρικός σχεδιασμός με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και στα πλαίσια αυτά ο ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, που διαχειρίζεται συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας σε όφελος του λαού και των εργαζομένων και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Παρουσιάστηκαν ακόμα οι σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων (απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κ.λπ.) κυρίως στους εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΗ. Επίσης, καταγράφηκαν οι δυσκολίες συσπείρωσης δυνάμεων στις σημερινές συνθήκες, με την τρομοκρατία, το φόβο, τη φτώχεια, την ανεργία, την απογοήτευση, όμως εκτιμήθηκε ότι για να ξεπεραστούν απαιτείται η πρωτοπόρα δράση των στελεχών, μαζί με τα κομματικά μέλη, η ανάληψη πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες μορφές οργάνωσης και συσπείρωσης, μέσα από τις επιτροπές αγώνα, τις σωματειακές επιτροπές του ΣΕΕΕΝ, τις επιτροπές του ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα στους χώρους δουλειάς, τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές.

Συζητήθηκε, τέλος, η επεξεργασία σχεδίου για την ενοποίηση της δράσης σε όλο το χώρο της ΔΕΗ και της Ενέργειας, πρωτοβουλίες για κοινή δράση μόνιμων και εργολαβικών. Ο προσανατολισμός της λειτουργίας του ΠΑΜΕ Ενέργειας στην κατεύθυνση ενοποίησης της δράσης και της καθοδήγησης των κομματικών δυνάμεων σε όλα τα σωματεία που συμμετέχουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ