Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για το κριτήριο της ιθαγένειας στις στρατιωτικές σχολές

Με μια απαράδεκτη εθνικιστική και ρατσιστική τροπολογία (συζητιέται σήμερα στη Βουλή), η ΝΔ αρχίζει να ξηλώνει τα όποια θετικά στοιχεία υπήρχαν στο νόμο για την ιθαγένεια, μετά και την επίσης απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η τροπολογία αφορά την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις για τις ανώτερες στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές όσων δεν είναι «Ελληνες το γένος», δηλαδή δεν έχουν τουλάχιστον ένα γονέα ελληνικής καταγωγής, παρότι έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η τροπολογία δεν κατατέθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά από 84 βουλευτές της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα με τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Η βιασύνη οφείλεται στο ότι αρχές Μάρτη θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τις θέσεις των υποψηφίων για τις σχολές αυτές (που έτσι κι αλλιώς θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι) και μέχρι τότε δε θα έχουν προλάβει να ψηφίσουν το νέο αντιδραστικό νόμο για την ιθαγένεια.

Οι 84 βουλευτές ζητάνε οι υποψήφιοι σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), στις Αστυνομικές Σχολές, καθώς και στις σχολές στις οποίες φοιτούν οι κατατασσόμενοι στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, να είναι μόνο Ελληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια. Για τους υποψήφιους ομογενείς, που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, ζητάνε να γίνονται δεκτοί και με την εισαγωγή τους να την αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση.

Επίσης, προτείνεται, με απόφαση του Αρχηγού σε κάθε Κλάδο ή Σώμα, να επιτρέπεται για την κάλυψη ειδικών αναγκών η εισαγωγή μη Ελλήνων κατά το γένος, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να είναι περισσότεροι των δύο κατ' έτος για κάθε σχολή.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι βουλευτές της ΝΔ επικαλούνται τις «ιδιαιτερότητες των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική μας άμυνα». Κόπτονται, δηλαδή, για την «ελληνικότητα» του στρατεύματος, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, τη στιγμή που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τον ευρωστρατό, το ΝΑΤΟ και τους εγκληματικούς πολέμους τους. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να εκχωρούν όση εθνική κυριαρχία επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κόντρα και ενάντια στα συμφέροντα τόσο του ελληνικού όσο και άλλων λαών.

Για να μην υπάρχει, μάλιστα, καμία παρεξήγηση, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος, αφού δηλώνει σύμφωνος με την τροπολογία, διευκρινίζει μέσω twitter (!) ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν αφορά στους στρατιωτικούς φίλων χωρών που εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές σχολές μας και στελεχώνουν τις δικές τους Ενοπλες Δυνάμεις».

Δηλαδή, η εκστρατεία «εθνική καθαρότητα» απαγορεύει σε ένα νέο που έχει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά δεν είναι ελληνικής καταγωγής, να φοιτήσει στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, αλλά το επιτρέπει σε έναν παντελώς ξένο στρατιωτικό (π.χ. ισραηλινό), με βάση τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες. Πρόκειται για την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Η εθνικιστική ψύχωση οδηγεί στον εξής παραλογισμό: Ενα παιδί που γεννήθηκε ή μεγάλωσε στην Ελλάδα, που κατάφερε να ξεπεράσει τα μύρια όσα εμπόδια και να πάρει την ελληνική ιθαγένεια, που έχει υποχρέωση να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, δεν μπορεί να γίνει αξιωματικός και υπαξιωματικός, ενώ μπορεί ένα παιδί τρίτης και τέταρτης γενιάς μετανάστη στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία, που δεν έχει κανένα ουσιαστικό δεσμό με την Ελλάδα, για το μόνο λόγο ότι είναι «Ελληνας το γένος».

Η αμυντική ικανότητα της χώρας δεν εξασφαλίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις. «Ελληνόψυχοι» και «Ελληνες το γένος» ήταν οι αξιωματικοί που υπηρέτησαν κάτω από τις διαταγές των δυναστών και εκμεταλλευτών του ελληνικού λαού και πολέμησαν τον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Ελληνες το γένος ήταν και οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που στείλανε στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία στην Κορέα, το διάστημα 1950 - '55. Το ίδιο και οι στρατιωτικοί που μάτωσαν τον ελληνικό και κυπριακό λαό με τη χούντα 1967 - 1974 και το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο.

Η άμυνα και η ασφάλεια για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν εξασφαλίζονται με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Εξασφαλίζεται μόνο αν στηριχτεί στο λαό και τη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς, που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας.


Λ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ