Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πλαίσιο για την παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο

Με φιέστα που οργανώθηκε χτες από το Ιδρυμα Ωνάση με την παρουσία και του πρωθυπουργού, παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική μελέτη που προκρίθηκε για την «ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου», που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των σχεδιασμών που στοχεύουν στην ολοκληρωτική παράδοση του κέντρου της πρωτεύουσας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατά την προσφώνησή του, συνέδεσε την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις που προωθούνται στο Ελληνικό, το Φαληρικό Ορμο και το θαλάσσιο μέτωπο από το Φάληρο ως το Σούνιο, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος ζωτικός χώρος για την κερδοφορία ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων με το ξεπούλημα δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Στο ίδιο θριαμβικό μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε την ...ευχή μία ακόμη παρέμβαση, όπως αυτή, «να μη μείνει στις μακέτες»! Ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης συνέδεσε τη μελέτη για την ανάπλαση του κέντρου με τη σύσταση του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης που προωθεί ο δήμος σε συνεργασία με την κυβέρνηση, μέσω του οποίου θα γίνουν αστικές αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας σε σκόπιμα υποβαθμισμένες περιοχές, με κρατική υποστήριξη, προκειμένου μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν εκεί πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Το πρώτο βραβείο, ύστερα από διαγωνισμό που χρηματοδότησε το Ιδρυμα Ωνάση, απονεμήθηκε στην πρόταση του ολλανδικού γραφείου OKRA, ανάμεσα σε 71 συμμετοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ