Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ισόβια στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον πρώην γραμματέα του δήμου και στον πρώην ταμία

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης για την υπεξαίρεση ύψους 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε επιπλέον φυλάκιση 18 χρόνων και 9 χρόνων αντίστοιχα, καταδικάστηκαν ο Μ. Λεμούσιας και ο Π. Σαξώνης, ενώ σε 10 και 15 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν οι δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, καθώς κρίθηκε ότι παρείχαν διευκολύνσεις στον Π. Σαξώνη για την παράνομη δραστηριότητα της υπεξαίρεσης. Αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.

Η υπεξαίρεση, σύμφωνα με το δικαστήριο ξεκίνησε το 1999. Ο Π. Σαξώνης, υπεξαιρούσε χρήματα από τα μετρητά που παραλάμβανε για να πληρώσει φόρους και εισφορές, και στο τέλος του έτους προσκόμιζε πλαστά παραστατικά.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, διά παραλείψεως, ενώ έκρινε ένοχο τον Μιχάλη Λεμούσια, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση. Ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, καθώς επίσης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για πλαστογραφία. Με γραπτή δήλωσή του ο Β. Παπαγεωργόπουλος επιμένει στην αθωότητά του.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου:

«Η κατάχρηση τεράστιων χρηματικών ποσών στο Δήμο Θεσσαλονίκης στη θητεία του Β. Παπαγεωργόπουλου δείχνει ότι είναι βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη σε όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους και στην τοπική διοίκηση. Πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος: Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και δράση.

Η λαϊκή απαίτηση για τιμωρία δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ξανά σε κούφιες υποσχέσεις και ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις περί εξυγίανσης.

Η τοπική διοίκηση είναι ένας από αυτούς τους θεσμούς, που ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ευρωενωσιακών προγραμμάτων εξαγοράς και ενσωμάτωσης, προώθησης αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων και φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών. Η ύπαρξη και έντιμων ανθρώπων στην τοπική διοίκηση δεν αλλάζει το βασικό της χαρακτήρα, ο οποίος δεν μπορεί να διορθωθεί με καταδίκη κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων διαφθοράς.

Τέλος σ' αυτή τη σαπίλα μπορεί να βάλει μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που θα επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος προς όφελός του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπεξαίρεση 5,5 εκατ. ευρώ(14/8/2009)
Παραπέμπονται 18 για το σκάνδαλο του Παντείου(7/9/2005)
Αγωγή κατά του Δημοσίου(10/1/2004)
Αθώος ο πρύτανης του Δημοκριτείου(9/8/2003)
Αδειασαν τα ταμεία της ΓΓ Νέας Γενιάς(1/9/2000)
Βαριά καταδίκη για υπεξαίρεση(24/1/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org