Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Ποινικές διώξεις σε ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά!

Στόχος οι «οφειλές» από 5.000 ευρώ. «Κακουργηματική απιστία» τυχόν «ολιγωρία» των υπαλλήλων της Εφορίας

Το μέτρο της ποινικής δίωξης σε βάρος δεκάδων χιλιάδων οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια ενεργοποιείται με χτεσινή εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Η συγκυβέρνηση απειλεί να σύρει στα δικαστήρια τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής που κλιμακώνει σε όφελος και για λογαριασμό των μονοπωλίων. Πρόκειται για συνοδευτικό μέτρο σε συνέχεια των απειλών που εκτοξεύουν για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων για τις εμφανιζόμενες, από τους ίδιους, ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στοιβάζονται στις Εφορίες.

Οι ποινικές διώξεις μεθοδεύονται για «οφειλές» πάνω από τα 5.000 ευρώ, ποσό στο οποίο υπολογίζουν το αρχικό χρέος μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές».

Η εγκύκλιος στάλθηκε στις Εφορίες από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Θ. Θεοχάρη, με τη νέα αρμοδιότητα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο εντεταλμένος παράγοντας, για λογαριασμό της συγκυβέρνησης, κατηγορεί και απειλεί τους προϊσταμένους των ΔΟΥ για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νόμων και αποφάσεων της συγκυβέρνησης. Να σημειωθεί πως οι «ληξιπρόθεσμες οφειλές» δεν αφορούν μόνο σε φόρους και χαράτσια προς την Εφορία αλλά και τα χρέη σε νομικά πρόσωπα και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τέτοια, για παράδειγμα, μπορεί να είναι τα πρόστιμα για τη λεγόμενη «εισιτηριοδιαφυγή» στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ηλεκτρικός κ.ά.).

Σύμφωνα με την κυβερνητική εγκύκλιο:

-- Υπενθυμίζεται ο νόμος του κράτους που προβλέπει: «Οποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ χρέη προς το Δημόσιο, τα ΝΠΠΔ, τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης»...

-- «Αίτηση ποινικής δίωξης» υποβάλλεται εφόσον τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, «συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων».

-- Η «υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του προϊσταμένου της ΔΟΥ», αλλά αποτελεί «δέσμια αρμοδιότητα», απειλούν δηλαδή και τους υπαλλήλους με διοικητικά μέτρα και κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν τις κυβερνητικές εντολές.

-- Κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς προς τα λαϊκά νοικοκυριά και τους υπαλλήλους τονίζεται: «Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.) εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

-- Δίνεται εντολή στους οικονομικούς επιθεωρητές να ελέγχουν την «ορθή και έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων ποινικής δίωξης».

Η ενεργοποίση του μέτρου των ποινικών διώξεων σε συνέχεια αυτού των κατασχέσεων, το οποίο μπορούν να ενεργοποιήσουν για εμφανιζόμενη οφειλή μόλις από τα 300 ευρώ!

Με άλλη υπουργική εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για την υπαγωγή οφειλών σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Μεταξύ άλλων και για την υπαγωγή στο... ευεργέτημα υποχρεώνουν τα ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να προπληρώσουν παράβολο (5 τοις χιλίοις επί της «οφειλής»)...

Για το λαό είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα η ανάπτυξη άμεσης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση και αποτροπή των προβλεπόμενων μέτρων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ