Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ
Παρέμβαση των εκλεγμένων του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οσο κλιμακώνεται ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική, τόσο εντείνεται η προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός» να αλλάξει τη γνώμη των φορέων που τάσσονται ενάντια στην επένδυσή της και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που τη συνοδεύει και την οποία έχει εγκρίνει από το 2011 το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χ. Πάχτας, που ταυτίζεται πλήρως με τις επιδιώξεις της «Ελληνικός Χρυσός», το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκε με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση, τον συνόδευαν οι μηχανικοί της «Ελληνικός Χρυσός». Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν ζώσει το κτίριο του ΤΕΕ, στο φόβο και μόνο ότι θα μπορούσε να προκύψει αγωνιστική αντίδραση όσων εναντιώνονται στην επένδυση. Τελικά, μετά από παρέμβαση του εκλεγμένου της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ), που απαίτησε την απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής, τα ΜΑΤ αποχώρησαν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, όμως οι μηχανικοί της εταιρείας δεν φάνηκε να μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των εκπροσώπων του ΤΕΕ για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στην περιοχή.

Στο μεταξύ, χτες, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσαν αίτημα προκειμένου να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να επιταχύνει τις διαδικασίες απόληψης και εξόρυξης χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Οι σύμβουλοι ξεκαθαρίζουν ότι ο ορυκτός πλούτος ήταν και πρέπει να παραμείνει δημόσια περιουσία. Καταγγέλλουν ότι η απόφαση της συγκυβέρνησης είναι εγκληματική, αντιλαϊκή, ξεπουλάει τον πλούτο της χώρας στα μονοπώλια (επενδυτές) που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και σε μια 10ετία θα σηκωθούν να φύγουν για να αφήσουν τις αρνητικές συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον της περιοχής.

Καλούν το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει την απόφαση της συγκυβέρνησης και μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς, να δώσουν τη μάχη αγωνιστικά να ανατραπεί η απόφαση της συγκυβέρνησης. Επίσης, ζητούν το Συμβούλιο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και να καταδικάσει την επιχείρηση καταστολής και τρομοκράτησης από τη συγκυβέρνηση.

  • Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα Ροδόπης - Εβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία, οργανώνει σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να οργανώσει την παραπέρα πορεία του αγώνα, με πρώτο βήμα τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο τέλος της βδομάδας.

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό να πάρει μέρος στη σύσκεψη και στη συγκέντρωση ενάντια στο ξεπούλημα του χρυσού. «Του λαού η μαζική πάλη μπορεί να αποτρέψει το ξεπούλημα του χρυσού», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ