Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
«Τεμενάδες» στους «χορηγούς»

Τον «επιτελικό» ρόλο του αστικού κράτους - δηλαδή το «ξεσάλωμα» της καπιταλιστικής αγοραίας ζούγκλας - επιβεβαιώνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, με κάθε αφορμή. Αυτή τη φορά η επιβεβαίωση έγινε στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, για την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην «αρμονική συνεργασία» του κράτους με τους κοινοτικούς και ιδιωτικούς φορείς, υπογραμμίζοντας τη «σημαντική συμβολή» των χορηγών στο έργο, «χωρίς τη συνεισφορά των οποίων η υλοποίηση του έργου θα ήταν δύσκολη με δεδομένη την οικονομική συγκυρία».

Το έργο της επέκτασης εντάχθηκε τον περασμένο Απρίλη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 34 εκατ. ευρώ, η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εργολαβική εταιρεία θα υπογραφεί το Μάρτη και «θα» ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2015. Μέχρι τότε, όπως είπε ο υπουργός, «η Εθνική Πινακοθήκη δεν θα είναι αδρανής», αφού «οι συλλογές της θα ταξινομηθούν σε θεματικές εκθέσεις και θα περιοδεύσουν σε πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες διαθέτουν κατάλληλη μουσειολογική υποδομή». Πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις και χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο (σ.σ. δηλαδή πάλι «χορηγοί») να προβληθούν οι θησαυροί της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε μεγάλα μουσεία στο εξωτερικό». Πράγμα που η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα χαρακτήρισε... «εθνικό στόχο»!

Το έργο προσθέτει στο υφιστάμενο κτίριο των 9.720 τ.μ. άλλα 11.040 τ.μ., υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς χώρους και δημιουργούνται αμφιθέατρο 450 θέσεων, εκπαιδευτικός χώρος, υποδοχή και πωλητήρια, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, καφέ - εστιατόριο κ.ά.

Στους «χορηγούς» συμπεριλαμβάνονται ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου (Ιδρυμα Νιάρχου, Ιδρυμα Μαρία Τσάκος, Εθνική Τράπεζα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ