Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχος η ολόπλευρη παρέμβαση στους εργαζόμενους του κλάδου

Το σχεδιασμό της δράσης του επόμενου διαστήματος εξέτασε η Γενική Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή

Από τη συνέλευση
Από τη συνέλευση
Ο απολογισμός δράσης και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, την περασμένη Κυριακή.

Ο πρόεδρος, Μπ. Βορτελίνος, παρουσιάζοντας τη μέχρι τώρα δράση του Συνδικάτου αναφέρθηκε στη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών, της συντονιστικής επιτροπής στην «κοινωφελή εργασία», που μαζί με το Συνδικάτο έκανε δεκάδες παρεμβάσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων και τις συνθήκες εργασίας. Στην πραγματοποίηση δύο απεργιών, στις κοινές συσκέψεις του Συνδικάτου με τα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρησιακών σωματείων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενιαίας δράσης. Στην όξυνση της αντιπαράθεσης με την ΠΟΕ ΟΤΑ για την ένταξη των συμβασιούχων στα σωματεία, που βοήθησε στην καλύτερη επεξεργασία αιτημάτων που ενώνουν τον κλάδο. Ακόμα αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Συνδικάτου για παρεμβάσεις που αφορούν σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων, με τη δημιουργία ομάδας ποδοσφαίρου, τη διοργάνωση συναυλίας αφιερωμένης στο εργατικό τραγούδι, την παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, την εκδρομή στη Μακρόνησο κ.ά. Για το επόμενο διάστημα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ανάπτυξης κοινής δράσης με σωματεία, φορείς της γειτονιάς, τις Λαϊκές Επιτροπές, την ενίσχυση της δουλειάς με τους εργαζόμενους στους δήμους με προσωρινές μορφές απασχόλησης. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται αποφασιστική αντίσταση στην «αξιολόγηση» και πάλη για να μπλοκάρουν με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της. Να πάρουν πρωτοβουλίες με Λαϊκές Επιτροπές και φορείς της γειτονιάς με αίτημα καμιά ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα και κάθε κοινωνική υπηρεσία των δήμων. Τέλος, τόνισε ότι κάθε εκδήλωση, κάθε ενέργεια του Συνδικάτου πρέπει να έχει και στόχο τη μαζικοποίησή του, την εδραίωσή του σε κάθε χώρο δουλειάς.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις με αναφορά σε διάφορα θέματα. Επισημάνθηκε ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» αντιμετωπίστηκε ως ευκαιριακό πρόγραμμα, πολιτική την οποία στήριξαν οι δημοτικές αρχές, όπως και η σημερινή, που στόχο έχει την παράδοσή του σε ιδιώτες. Μεταφέρθηκε η αγωνιστική εμπειρία από το Δήμο Ηλιούπολης, όπου εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου πίεσαν τη δημοτική αρχή προκειμένου να αμείβονται με αξιοπρέπεια και όχι «με το κεφάλι». Αναδείχθηκε η υποκρισία των δημοτικών αρχών για τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», οι οποίες είναι συνυπεύθυνες για τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων και τη μη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Για το ρόλο του Συνδικάτου επισημάνθηκε η ανάγκη να δυναμώσει και όπως εύστοχα ειπώθηκε «πρέπει να κάνουμε σχολείο το Συνδικάτο για να καταλάβουμε την ταξική μας θέση». Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναπηρία από εργαζόμενους που είναι και μέλη στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων ή στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων Αναπήρων. Σημειώθηκε ότι το χτύπημα της Υγείας - Πρόνοιας οξύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και ότι η αναπηρία είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους. Ακόμα πως απαιτείται αλληλεγγύη και ενότητα η οποία «δε φθάνει να τη γράφουμε στο χαρτί. Πρέπει να την κάνουμε και πράξη».

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε:

  • Τα μέλη του Συνδικάτου καλούνται να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης.
  • Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Συνδικάτου για τη στελέχωση της Συντονιστικής Επιτροπής εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» με νέους συναδέλφους, την Πέμπτη 28 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).
  • Να γίνει σύσκεψη για τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές (ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κ.α.) την Τρίτη 5 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
  • Να οργανωθεί εκδήλωση στις 6 Μάρτη, για τη Μέρα της Γυναίκας σε χώρο του Δήμου Ηλιούπολης.

Επίσης, εγκρίθηκαν δύο ψηφίσματα τα οποία αφορούν στη στήριξη του αγώνα των αγροτών και ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατά του απεργιακού δικαιώματος και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ