Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ
Απαιτούν να τιναχτούν στον αέρα όλα τα δικαιώματα στον κλάδο

Ζητούν μείωση των μισθών, αύξηση του ωραρίου εργασίας, κατάργηση μιας σειράς κατακτήσεων

Την ονομαστική μείωση των μισθών από 15% έως 20% και την ταυτόχρονη αύξηση του ωραρίου εργασίας από τις 37 στις 39 ώρες τη βδομάδα απαιτεί το τραπεζικό κεφάλαιο, ζητώντας στην πράξη τον αποκεφαλισμό κάθε μισθολογικού και εργασιακού δικαιώματος προκειμένου να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους που θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο κερδοφόρας δράσης του.

Τις απαιτήσεις αυτές διατύπωσαν οι τραπεζίτες στη χτεσινή συνάντηση που είχαν με την ΟΤΟΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΚΣΣΕ). Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις που ήδη έχουν γίνει μέσω των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζιτών η μείωση των μισθών θα επιτευχθεί μέσω της κατάργησης του επιδόματος ισολογισμού, της μείωσης των μισθολογικών κλιμακίων, της δραστικής μείωσης του επιδόματος πολυετίας, της μεταφοράς επιδομάτων (συζύγου, ανθυγιεινό, τοκετού, κατασκηνωτικό και άλλα) από την ΚΣΣΕ στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Η πρόταση για μείωση των επιδομάτων πολυετίας (ή αλλιώς της ωρίμανσης), με δεδομένο ότι αυτά έχουν «παγώσει», δείχνει την πρόθεση των τραπεζιτών να διαμορφώσουν από τώρα όρους μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης όχι μόνο για σήμερα αλλά και για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά την κρίση.

Αίτημα που οι τραπεζίτες διατυπώνουν σε μια περίοδο που ήδη ΕΕ - τρόικα - συγκυβέρνηση έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για την οριστική μείωση των επιδομάτων πολυετίας, ακόμα και σε επίπεδο Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πάντως, η μεταφορά επιδομάτων στόχο έχει την υπονόμευση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, αφού η διαπραγμάτευση μεταφέρεται από τον κλάδο στην επιχείρηση.

Ωράριο και ζωή - «λάστιχο»

Σχετικά με τα θεσμικά ζητήματα οι τραπεζίτες εκτός από την αύξηση του ωραρίου εργασίας ζητάνε «ευλύγιστο» ωράριο λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό ωράριο που είναι 7.45 π.μ. έως 3.15 μ.μ. να γίνει 8 π.μ. έως 6 μ.μ. στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε υπάλληλος θα ξεκινά σε διαφορετικές ώρες την εργασία, ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Επίσης, ζητάνε κατάργηση των πρόσθετων ημερών αδείας που δίνονται όταν η άδεια λαμβάνεται κατά τη χειμερινή περίοδο, κατάργηση της θεσμοθετημένης βαθμολογικής εξέλιξης των ταμιών, κατάργηση του τριτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, κατάργηση της διάταξης για την απορρόφηση των απολυμένων από ξένες τράπεζες, κατάργηση της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των συνδικαλιστών. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: η βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των συνδικαλιστών που έχουν συνυπογράψει εργοδοσία και δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός εξαγοράς των συνδικαλιστών (ενώ οι συνδικαλιστές είναι αποσπασμένοι για κάποιες θητείες στο συνδικαλιστικό φορέα τους η εργοδοσία τους δίνει βαθμούς και επιδόματα βαθμών!). Τη ρύθμιση αυτή εξαρχής έχουν καταγγείλει οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και ουδέποτε έχουν χρησιμοποιήσει.

Από τη μεριά της η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ζήτησε να αποσυρθούν οι προτάσεις που αφορούν τα θεσμικά ζητήματα, ενώ για τα οικονομικά έδειξε τη διάθεση να τα συζητήσει. Δηλαδή αποδέχεται την ουσία τους που είναι η δραστική μείωση των μισθών.

Από τη μεριά των ταξικών δυνάμεων, του «Αγωνιστικού Μετώπου», η Αλ. Μπαλού κατήγγειλε τις προτάσεις των τραπεζιτών στο σύνολό τους, σημείωσε ότι τινάζουν στο αέρα την ΚΣΣΕ και καταργούν την έννοια του κλάδου. Για τις ταξικές δυνάμεις η πρόταση των τραπεζιτών επιστρέφεται ως απαράδεκτη και όσο περνά από το χέρι τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην περάσει. Με βάση τα παραπάνω η μάχη για τη διεκδίκηση ΚΣΣΕ είναι φανερό ότι πρέπει να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα συνάντηση χτες τραπεζιτών - ΟΤΟΕ(2013-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ