Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ενίσχυση της ΠΚΣ, εγγύηση νέων αγώνων

Η σημαντική άνοδος της Πανσπουδαστικής στα πανεπιστήμια και η παράλληλη αύξηση της προσέλευσης των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες, είναι τα στοιχεία που δίνουν το στίγμα των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών.

Μετά τη δημοσίευση και των τελικών αποτελεσμάτων γίνεται φανερό ότι η ΠΚΣ είναι η μόνη παράταξη που παρουσιάζει αισθητή άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό σε σχέση με όλες τις παρατάξεις στα ΑΕΙ. Με 2.560 ψήφους περισσότερες από όσες πήρε πέρσι, η ΠΚΣ ανεβάζει το ποσοστό της κατά 1,43%. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές αυξήθηκε πάνω από 25% και το σύνολο των φοιτητών που ψήφισαν προχτές για νέα διοικητικά συμβούλια και αντιπροσώπους στο πανσπουδαστικό συνέδριο έφτασε τους 67.661.

Τόσο η αύξηση της συμμετοχής, όσο και η άνοδος της ΠΚΣ, που καρπώθηκε το 18,7% από την αύξηση της συμμετοχής και έδειξε -και μέσα από τις εκλογές - τη δυναμική που έχει η πρότασή της, είναι ενδεικτικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια. Γιατί τη στιγμή που οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση οδηγούν στην ουσιαστική διάλυσή της, απαιτείται άμεση και μαχητική απάντηση από το φοιτητικό κίνημα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε κι ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας της ΚΝΕ, για το αποτέλεσμα των εκλογών, οι φοιτητές «και με την ψήφο τους ανέδειξαν σε ακόμα πιο ισχυρό τον πόλο της αγωνιστικής συσπείρωσης ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές, την προοπτική και τη ζωή τους. Η Πανσπουδαστική με τη νέα συνεχόμενη άνοδό της είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί το φρενάρισμα της κυρίαρχης πολιτικής, η δύναμη που μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές θα συμβάλλει αποφασιστικά στην άνοδο νέων, ενωτικών, μαζικών αγώνων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ».


Στοιχεία που προκύπτουν επίσης από το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι η πτώση του ποσοστού της ΠΑΣΠ (πάνω από δυο ποσοστιαίες μονάδες), με παράλληλη στασιμότητα όλων των υπόλοιπων παρατάξεων. Η προσπάθεια του ΣΥΝ να ανανεωθεί και να συσπειρώσει δυνάμεις στο χώρο των πανεπιστημίων, με την παράταξή του («Δίκτυο»), δεν έφερε τελικά κανένα αποτέλεσμα καθώς τα μεγέθη του στο τελικό πανελλαδικό αποτέλεσμα παραμένουν αμελητέα.

Στα ΤΕΙ

Στα ΤΕΙ, όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα των σπουδαστικών εκλογών, η άνοδος ψήφων της ΠΚΣ ήταν μικρότερη σε σχέση με τα πανεπιστήμια και σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής των σπουδαστών στις εκλογές κατά 33,5%, οδήγησε σε πτώση του ποσοστού της παράταξης. Την άνοδο της συμμετοχής των σπουδαστών στις εκλογές καρπώθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Από τα αποτελέσματα των σπουδαστικών εκλογών αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα για την Πανσπουδαστική, η ανάγκη να εντείνει την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στις παρατάξεις που την υπηρετούν. Αναδεικνύεται η ανάγκη να δοθεί απάντηση στις αυταπάτες που δημιουργεί η κυβέρνηση στους σπουδαστές, περί αναβάθμισης και να αποκαλυφθούν τα σχέδιά της για πλήρη υποβάθμιση τόσο των ΤΕΙ όσο και των ΑΕΙ. Το αποτέλεσμα, ουσιαστικά χρεώνει την ΠΚΣ, να πρωτοστατήσει με μεγαλύτερη ορμή κι αποφασιστικότητα σε μαζικούς αγώνες για ουσιαστική αναβάθμιση των ιδρυμάτων, να γίνει ο αγώνας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση υπόθεση ακόμα περισσότερων σπουδαστών, κόντρα στις συντεχνιακές λογικές που συνηγορούν στην υποβάθμιση των ΤΕΙ και στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης.




Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ