Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βαριά η σκιά της καπιταλιστικής κρίσης

Προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για το κεφάλαιο, αλλά οι εκτιμήσεις φανερώνουν τα ζόρια της αστικής διαχείρισης

Τον κίνδυνο η κρίση να επιστρέψει στην Ευρωζώνη «γρηγορότερα απ' ό,τι σκεφτόμαστε» καταγράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, εστιάζοντας στην κατάσταση της οικονομίας σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο. Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η όποια ανάκαμψη από την κρίση θα είναι αναιμική και πρόσκαιρη και στο έδαφός της θα εκκολαφθεί η επόμενη βαθιά κρίση.

Η Ελλάδα θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να βγει από την κρίση, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και απειλεί το λαό ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι ενδεχόμενη «διακοπή των μεταρρυθμίσεων». Σε συνέντευξη στη «Figaro» λέει για την Κύπρο ότι συνιστά κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης και ότι οι αποφάσεις για το θέμα πρέπει να ληφθούν σύντομα, ώστε να αποφευχθεί μία μετάδοση της κρίσης.

Η οικονομική κατάσταση της Κύπρου και η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φλεβάρη για την Ελλάδα βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup Working Group, στις Βρυξέλλες. Για το δανειακό πρόγραμμα της Κύπρου, η Ευρωζώνη ρίχνει το βάρος «σε ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποίηση».

Στο μεταξύ, κέρδη άνω των 500 εκ. ευρώ σημείωσε το 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που οδήγησε σε άνοδο των συνολικών της κερδών πάνω από 30%. Τα κέρδη της ΕΚΤ το 2012 αυξήθηκαν 37% στα 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. ευρώ το 2011. Από τα ελληνικά ομόλογα, η κεντρική τράπεζα κέρδισε 555 εκατ. ευρώ έναντι 654 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Τέλος, μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εξετάσουν στην επόμενη συνάντησή τους το Μάρτη οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται διχασμένοι για το τι θα γίνει με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση, που ισοδυναμεί με κόψιμο χρήματος. Πολλοί αξιωματούχοι της Fed είναι ανήσυχοι για το κόστος και τους κινδύνους της αγοράς παγίων, όπως δείχνουν τα πρακτικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ