Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΛΚΙΣ- ΠΕΛΛΑΣ
Μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση στα Γιαννιτσά

Καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει στα αιτήματά τους μέχρι την Τρίτη και θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν ενωμένοι και αγωνιστικά την πολιτική αφανισμού, που ακολουθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των εντολών της ΕΕ, δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς και της Πέλλας, οι οποίοι χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας-προμήνυμα των διαθέσεών τους. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο Γιαννιτσών και οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων περιοχής Νομών Πέλλας και Κιλκίς. Εκεί όλοι μαζί αποφάσισαν, μια επιτροπή εκπροσώπων τους να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος θα βρίσκεται στην πόλη αύριο Σάββατο. Παράλληλα, έδωσαν περιθώριο στο υπουργείο Γεωργίας να απαντήσει στα αιτήματά τους μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν:

  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στα επιδοτούμενα αιγοπρόβατα και στο αγελαδινό γάλα και ειδικά στα επιλέξιμα να καταβάλλεται τουλάχιστον το 80% των 12.500 δρχ. που έχει καθοριστεί από τον κανονισμό.
  • Να μπει φραγμός στην ασυδοσία και να απαγορευτούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές τυριών, γάλακτος και κρέατος, ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα. Προειδοποιούν πως αν και το Πάσχα πέσουν οι τιμές κάτω από τις 1.700-1800 δρχ. το κιλό στα αμνοερίφια, αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα της ντόπιας αιγοπροβατοτροφίας.
  • Τιμές στο γάλα με βάση το κόστος παραγωγής και της ζωής: Μίνιμουμ 370 δρχ. για το πρόβειο, 280 για το κατσικίσιο, 180 για το αγελαδινό.
Η συγκέντρωση

Οι κτηνοτρόφοι, συγκροτημένα, με πορεία, κατευθύνθηκαν στην πλατεία, όπου τους περίμεναν συνάδελφοί τους από το Κιλκίς αλλά και από τα γύρω χωριά. Με μια φωνή διαδήλωναν: «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι». Με το πανό αναρτημένο πάνω σε καλάμια ενημέρωναν τον κόσμο πως «οι κτηνοτρόφοι παλεύουν ενάντια στη βιολογική μετάλλαξη των καταναλωτών».

Ενώ ένα άλλο πανό, που κρεμάστηκε στα κάγκελα του δημαρχείου, διατύπωνε το αίτημα: «Οχι στον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Χριστάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Πέλλας-Κιλκίς, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι συλλόγων και συνεταιρισμών από 13 χωριά.

«Πληρώσαμε ακριβά τα προγράμματα και τα "οράματα" των κυβερνήσεων, που ούτε μας ωφέλησαν μα ούτε και μας αφορούν. Πιάσαμε πάτο. Πιο κάτω δεν έχει. Η περιοχή μας ερημώνει εξαιτίας αυτών των πολιτικών. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, υπάλληλοι, επαγγελματίες. Ολοι φτάσαμε στα όριά μας. Καλούμαστε όλοι να μπούμε μπροστά και ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα», ανέφερε μεταξύ άλλων, και κατέληξε: «Ο αγώνας δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζει».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών Ν. Μυλοτόπου, Γρίβας, Πέλλας, οι πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας. Επίσης, οι δήμαρχοι Γιαννιτσών και Κύρου, ενώ μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν βουλευτές, ο νομάρχης, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Δυτικού Λαγκαδά και Παραλίμνιων Δήμων Λαγκαδά, η ΣΕΑ Αγροτών και Κτηνοτρόφων Λαγκαδά και Β. Χαλκιδικής και το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας-Ημαθίας «Μαρίνος Αντύπας». Με ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών σημειώνει πως τα προβλήματα των κτηνοτρόφων αφορούν όλη την κοινωνία και συντάσσεται με τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ