Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Βδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

«Η 5η Χορδή» της Σελμά Βαργκάς
«Η 5η Χορδή» της Σελμά Βαργκάς
Βδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου διοργανώνει από 21 - 27 Φεβρουαρίου και για δεύτερη χρονιά η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην έδρα της, στον πρώην κινηματογράφο «Λαΐς» στον Κεραμεικό, με ελεύθερη είσοδο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει το ταξίδι του στην αφρικανική ήπειρο, διασχίζοντας τα γεωγραφικά σύνορα οκτώ αφρικανικών χωρών και να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας, μέσα από τις συνολικά δεκαεννέα ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του αφιερώματος από ήδη καταξιωμένους, αλλά και νεότερους σκηνοθέτες. Επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο σύνολο σχεδόν των ταινιών αυτών είναι η αναπαράσταση της σκληρής και συγκλονιστικής μετάβασης από τη ζωή στην επαρχία στην πραγματικότητα της ζωής στις μεγάλες πόλεις. Οι ταινίες είναι κυρίως παραγωγής από το 2001 έως το 2012, χωρίς να λείπουν και ταινίες από τη δεκαετία του '90.

Η έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου με την προβολή της μαροκινής πολυβραβευμένης ταινίας «Η 5η χορδή» (2011) της Σελμά Βαργκάς. Στην παλιά Μεντίνα της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, ένας νέος με πάθος για το λαούτο, ο Μαλέκ, αποφασίζει να μαθητεύσει στο πλευρό του θείου του Αμίρ, καθηγητή μουσικής, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας του. Προκειμένου να του μάθει τη δεξιοτεχνία του λαούτου, ο Αμίρ υπόσχεται να του αποκαλύψει το μυστικό της 5ης χορδής. Καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Αραβικού Κινηματογράφου, βραβείο κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ αφρικανικού κινηματογράφου της Κουρίμπγκα στο Μαρόκο, βραβείο καλύτερου ήχου και ειδική μνεία κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Μαροκινού Κινηματογράφου της Ταγγέρης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ