Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα

Με γενικό τίτλο «Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα» και με κεντρικό άξονα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η Επιτροπή Φεστιβάλ της ΚΝΕ διοργανώνει από αυτή τη βδομάδα και μέχρι τις αρχές Μάρτη πολύμορφες εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 22 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου) προβάλλεται η ταινία «Η Πλεκτάνη» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Την Κυριακή 24 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, παρουσιάζεται αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τη νίκη στο Στάλινγκραντ με τίτλο«Γίνεται πόλεμος λαϊκός, γίνεται ιερός πόλεμος!». Θα παρουσιαστούν μέρη από την Ογδοη Συμφωνία του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς και αποσπάσματα από το «Χρονικό της Αντρειοσύνης» του Σοβιετικού λογοτέχνη και δημοσιογράφου Ιλία Ερεμπουργκ.

Την ίδια μέρα, η θεατρική ομάδα «Αλέκα Παΐζη» παρουσιάζει το έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα», του Γεράσιμου Σταύρου, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (Κώστα Βάρναλη 33), στις 7 μ.μ.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει το επόμενο διάστημα η Ο.Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ξεκινώντας το Σάββατο 23 Φλεβάρη με την εκδήλωση των μαθητικών οργανώσεων Σταυρούπολης και Πολίχνης της ΚΝΕ με θέμα: «Οι επαναστάτες δεν φοράνε κουκούλα». Πρόκειται για αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση του κομμουνιστή επαναστάτη Che Guevara που θα περιλαμβάνει ομιλίες, ποιήματα γραμμένα από μαθητές, θεατρικό από μαθητική θεατρική ομάδα και μουσικό αφιέρωμα από μουσικό μαθητικό συγκρότημα. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο Χ. Τσακίρης στην Σταυρούπολη.

Παράλληλα, η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει ιστορικούς περιπάτους για μαθητές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση της ηρωικής ΕΠΟΝ. Ιστορικοί περίπατοι θα γίνουν:

-- Θεσσαλονίκη, Σάββατο 23 Φλεβάρη, 11.30 π.μ., στην Πλατεία Τερψιθέας στην Ανω Πόλη.

-- Κατερίνη, Σάββατο 9 Μάρτη, 11 π.μ., στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

-- Στο Κιλκίς, Κυριακή 10 Μάρτη, 4 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

-- Στη Βέροια, Κυριακή 10 Μάρτη, 12.30 μ.μ., στο μνημείο των πεσόντων 1940-1945.

«Τέτοιο κόσμο θέλουμε κι εμείς»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται κάθε Κυριακή, οι δραστηριότητες της ΚΝΕ για παιδιά, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Προχθές, οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν την ταινία «το κόκκινο μπαλόνι», που πραγματεύεται την ιδιαίτερη σχέση, τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' ένα μικρό αγοράκι και ένα κόκκινο μπαλόνι. Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από το ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των παιδιών, τι συμβαίνει σήμερα, αν δηλαδή όλα τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν σήμερα τα ίδια δικαιώματα και πώς μπορούν να έχουν ένα κόσμο που πραγματικά θα είναι όλοι ευτυχισμένοι.

Τα παιδιά συμμετείχαν, έκαναν ερωτήσεις, μετέφεραν εμπειρίες και προβληματίστηκαν. Ανάμεσα στα άλλα, η 10χρονη Αννα είπε: «Η μαμά μου είπε πως στη Σοβιετική Ενωση τα παιδιά πήγαιναν όλα σχολείο και διάλεγαν να κάνουν μουσική, θέατρο, χορό και άλλες δραστηριότητες. Τέτοιο κόσμο θέλουμε κι εμείς». Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγράφισαν τον κόσμο που ονειρεύονται σε ένα μεγάλο χαρτόνι τοποθετώντας τα ανθρωπάκια που κατασκεύασαν και έγραψαν σε μεγάλα μπαλόνια για τις ανάγκες τους και τα όνειρα τους.

Την ερχόμενη Κυριακή τα παιδιά θα έχουν τη ευκαιρία να μάθουν για τα ατρόμητα Αετόπουλα και τα κατορθώματα τους. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων θα γίνει συζήτηση με γονείς και παιδιά πάνω στο βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» «Τα παιδιά της Αθήνας» και θα παρουσιασθεί « Το κελάηδισμα της Τσίχλας», του Κ. Βάρναλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ