Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι απαλλάσσουν το Κόμμα από τα ρεφορμιστικά βαρίδια που ερχόντουσαν από το παρελθόν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα χρειάζεται ένα επαναστατικό Καταστατικό και ένα επαναστατικό Πρόγραμμα και οι Θέσεις της ΚΕ κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Θεωρώ όμως ότι στις Θέσεις δεν υπάρχει επαρκής κριτική στο αστικό κράτος και τους θεσμούς του, παρά τη (σύντομη) αναφορά για το ρόλο του αστικού κοινοβουλίου. Το θέμα αυτό έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία. Αναλυτικότερα:

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων αντιμετωπίζει το κράτος σαν κάτι ουδέτερο, αδυνατεί να αντιληφθεί τον ταξικό χαρακτήρα του. Για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων, ακόμα και φίλων του Κόμματος, οι αστικοί θεσμοί (κοινοβούλιο, στρατός, αστυνομία, δικαιοσύνη κλπ.) δε σχετίζονται με την ταξική κυριαρχία. Θεωρούν ότι «σύστημα» είναι μόνο το πολιτικό σύστημα, τα πολιτικά κόμματα, οι αστικές κυβερνήσεις και από αυτό οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει και τη δική τους μοίρα. Η αστική τάξη έχει φροντίσει με μεγάλη επιμέλεια να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους της, αναγάγοντας τους θεσμούς του σε «εθνικούς». Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, αδυνατούν να συνθέσουν την πάλη στο χώρο δουλειάς με την πάλη ενάντια στην κυβέρνηση και το διεφθαρμένο αστικό κράτος.

Αυτός είναι ο λόγος που σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης στρέφεται προς το φασισμό, που παρουσιάζεται δήθεν σαν εχθρός του «συστήματος». Αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε το δικαίωμα σε προβοκάτορες και αντικομμουνιστές να αποκαλούν το ΚΚΕ «συστημικό». Επομένως η κριτική μας στο αστικό κράτος, η καταγγελία του με λόγια και με πράξεις σαν μηχανισμού ταξικής κυριαρχίας, είναι καίριας σημασίας για την αφύπνιση της εργατικής τάξης, την απαλλαγή της από τις πλάνες που της σερβίρουν τα αστικά πολιτικά κόμματα και τα αστικά ΜΜΕ. Το καθήκον αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο σήμερα που το αστικό κράτος κυλάει συνεχώς προς το φασισμό και την καταστολή, μην μπορώντας με άλλους τρόπους να χειραγωγήσει το λαό.

Απαιτείται δηλαδή ξεκάθαρη κριτική στο αστικό κοινοβούλιο, στις αστικές κυβερνήσεις, στις δυνάμεις κρατικής καταστολής, στην αστική δικαιοσύνη που είναι πιστός υπηρέτης των καπιταλιστών κηρύσσοντας σχεδόν όλες τις απεργίες παράνομες και νόμιμα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας και φυσικά στα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα ο λαός είναι θύμα της τεράστιας προπαγάνδας των ΜΜΕ που παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως συμφέρει τους ιδιοκτήτες τους.

Τα αστικά ΜΜΕ συνεχώς καλλιεργούν τον φόβο, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό και πολιτικό φασισμό, δυσφημούν τους ταξικούς αγώνες, όσους αντιστέκονται. Καλούν εντέλει το λαό να σκύψει το κεφάλι, αφού άλλη λύση του λένε ότι δεν υπάρχει. Απαιτείται να ξεσκεπαστεί ο ρόλος τους, να αποκαλυφθεί ότι είναι μέσα προπαγάνδας που ανήκουν στους καπιταλιστές και αυτούς εξυπηρετούν. Απαιτείται να αποκαλυφθεί ότι οι δήθεν σοβαροί και αντικειμενικοί μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού αλλά τα συμφέροντα του καπιταλιστή εργοδότη τους.

Ενα δεύτερο θέμα που θέλω να αναφερθώ είναι η ΚΝΕ. Βεβαίως η ΚΝΕ, σαν νεολαία του Κόμματος, ακολουθεί την πολιτική τακτική και στρατηγική του και στηρίζεται στις θέσεις του και τις αναλύσεις του. Ταυτόχρονα όμως θα έπρεπε να επεξεργάζεται σαν ΚΝΕ διάφορα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τη νεολαία στους τόπους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία. Στα πλαίσια πάντα των αρχών του Κόμματος, η ΚΝΕ μπορεί να συμβάλλει στην επεξεργασία επιμέρους θεμάτων, να τα αναλύει και να τα εξειδικεύει ώστε να μπορεί να πλησιάζει ευρύτερα τμήματα της νεολαίας και ταυτόχρονα να δημιουργεί ένα συμπληρωματικό θεωρητικό οπλοστάσιο που θα κάνει την ΚΝΕ ελκυστικότερη στη νεολαία μας.

Με τη συμμετοχή των φίλων και των μελών της σε αυτή τη θεωρητική επεξεργασία, θα προετοιμάζει καλύτερα τα μέλη της για την ευρύτερη προσφορά τους στη συνέχεια στο Κόμμα. Η ΚΝΕ πρέπει να είναι και ένας χώρος πολιτικού και φιλοσοφικού προβληματισμού που, με βάση της αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, θα συμβάλλει στην πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας, στην πληρέστερη προετοιμασία της για το μέλλον και τους ταξικούς αγώνες.

Ενα τρίτο θέμα είναι αυτό της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης των φίλων και των μελών του Κόμματος. Στην κατεύθυνση αυτή δεν έχουν αξιοποιηθεί αρκετά το ραδιόφωνο και το portal του «902». Θα έλεγα ότι υπάρχει μια σπατάλη δυνάμεων και δυνατοτήτων. Στο ραδιόφωνο π.χ. ακούμε πολύ συχνότερα εκπομπές με αθλητικές ειδήσεις από εκπομπές που να παρουσιάζουν και να αναλύουν τα έργα των κλασικών, κάτι που γίνεται σπανιότατα. Δεν υπάρχουν ρεπορτάζ για την καθημερινή ζωή των εργατών, των μεταναστών κλπ. Στο portal θα μπορούσαν να αναδημοσιεύονται άρθρα και αναλύσεις από τον «Ρ» και την ΚΟΜΕΠ, όπως και άλλα, πρωτότυπα.

Στη διαμόρφωση κομμουνιστικής συνείδησης στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, στην προβολή προς τα έξω της διαφορετικής ηθικής στάσης αλλά και αισθητικής των κομμουνιστών, μπορούν να συμβάλλουν και άλλα πράγματα που ίσως φαίνονται επιφανειακά, αλλά έχουν τη σημασία τους. Ετσι στον «902» αλλά και στο «Ρ», έχει εξαφανιστεί σχεδόν η λέξη σύντροφος ακόμα και σε αναφορές για μέλη του Κόμματος.

Αντίθετα χρησιμοποιείται ευρύτατα ο «τίτλος» του στελέχους που απορρέει από τη θέση που έχει στον τομέα προσφοράς του, ενώ στο ραδιόφωνό μας αποκαλούνται πλέον τα μέλη και τα στελέχη κύριοι και κυρίες. Για τους κομμουνιστές ο «τίτλος» τους δεν έχει καμία αξία, μάλλον ντρέπονται όταν τους αποκαλούν με αυτόν, ενώ χαίρονται όταν τους αποκαλούν συντρόφους, λεκτικά και κυριολεκτικά. Γενικά στο θέμα της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Τέλος, κατά την άποψή μου οι δραστηριότητες του Κόμματος στους τομείς των ΜΜΕ και των εκδόσεων πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στα μέλη του Κόμματος και επομένως οι δραστηριότητες αυτές να φτάνουν μέχρι εκεί που μπορούν οι δυνάμεις του ίδιου του ΚΚΕ.


Κώστας Χατζηδάκης
Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ