Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οικονομία, Ενέργεια και Κυπριακό στο προσκήνιο

Από την πρόσφατη τηλεμαχία των υποψηφίων προέδρων στην Κύπρο
Από την πρόσφατη τηλεμαχία των υποψηφίων προέδρων στην Κύπρο
Προ των πυλών της υπογραφής ενός οδυνηρού Μνημονίου με το Μηχανισμό Στήριξης, με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και το Κυπριακό να παραμένει άλυτο, καλείται στις κάλπες ο λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφασίσει για το νέο πρόεδρο της χώρας. Οι υποψήφιοι είναι ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίζεται από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ. Το μείγμα των ζητημάτων μπορεί να χαρακτηριστεί εκρηκτικό, δεδομένου ότι οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στρέφουν τα βλέμματα των ιμπεριαλιστών στο νησί της Αφροδίτης, με μοναδική επιδίωξη τον έλεγχο των κοιτασμάτων και μοχλούς πίεσης την οικονομία και το Κυπριακό.

Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνες και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, προκάλεσε από την αρχή την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, που εκτόξευσε σειρά απειλών, επιχειρώντας να ξεκινήσει έρευνες, ως αντίποινα στα κατεχόμενα. Η Αγκυρα στις απειλές της που συνεχίζονται μέχρι σήμερα κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προχώρησε στις έρευνες χωρίς να έχει το δικαίωμα και τη σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων, αποδίδοντας και στη συγκεκριμένη κίνηση την αδιαλλαξία που προβάλλει στο Κυπριακό, επιχειρώντας να αποδώσει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο «παιχνίδι» για τα ενεργειακά κοιτάσματα ενδιαφέρον εκτός από ΗΠΑ, ΕΕ, Ισραήλ συμμετέχει και η Ρωσία, η οποία προωθεί τα δικά της συμφέροντα, μέσω της Gazprom. Επίσης, η αστική τάξη της Ρωσίας δηλώνει «πρόθυμη» να συμμετάσχει σε «βοήθεια», μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ, ενώ έχει ήδη παραχωρήσει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο το 2011.

Χαρακτηριστικές είναι πληροφορίες που διέρρευσαν αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα την Πέμπτη, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης, σε συνάντησή τους με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοβ, εξασφάλισαν δέσμευση της Ρωσίας ότι «είναι έτοιμη να κάνει τη δική της συνεισφορά μαζί με την τρόικα».

Η ΕΕ, με όχημα το μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο, προσβλέπει στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων ενώ ήδη οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση, καθώς έχουν περάσει τα πρώτα επώδυνα μέτρα. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων που εποφθαλμιούν τα κοιτάσματα της χώρας, αναφέροντας σε δηλώσεις του, στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα ότι «υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης και αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό».

Οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον ξεκάθαρες, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το κυπριακό φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον «εγγύηση» για το δάνειο από την τρόικα, με το γερμανικό Τύπο να προτείνει σαν λύση για το χρέος της Κύπρου να ενσωματωθούν στη συμφωνία με την τρόικα τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ανταγωνισμοί αγγίζουν και το Κυπριακό

Οι ανταγωνισμοί και οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα, της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστο το Κυπριακό. Το αδιέξοδο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς και οι θέσεις που πλησιάζουν τη συνομοσπονδία, ακούγονται πλέον, «ανεπίσημα» και από αξιωματούχους του ΟΗΕ, δείχνοντας πώς δρομολογούνται οι εξελίξεις. Την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που βιώνει πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία συνέδεσε άμεσα με το Κυπριακό σε δηλώσεις του ο αποκαλούμενος «υπουργός Οικονομικών» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι η δύναμη που δίνει η Τουρκία στο ψευδοκράτος, αλλάζει τις ισορροπίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεδομένων και των ανταγωνισμών που εντείνονται στην περιοχή, άφησε να εννοηθεί ότι αντίστοιχα αδυνατίζει η διαπραγματευτική ικανότητα της Λευκωσίας, δημιουργώντας περιθώρια αποδοχής των τουρκικών αξιώσεων.

Δεδομένων και των δηλώσεων ορισμένων υποψηφίων για την κυπριακή προεδρία, που υποστηρίζουν ότι «θα αμφισβητήσουν τα συμφωνημένα», ο Δ. Χριστόφιας λίγο πριν τη λήξη της θητείας του προειδοποίησε ότι «ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται στις ίδιες αρχές και να εργάζεται πάνω στην ίδια βάση λύσης», όπως αυτή «διατυπώνεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και '79, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009». Απαντώντας στους επικριτές του τόνισε ότι «ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι η λύση ομοσπονδίας με δύο περιφέρειες είναι ιδανική. Είναι λύση συμβιβασμού», η οποία ωστόσο «πρέπει να διασφαλίσει ώστε η Κύπρος να παραμείνει ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Ο πλούτος μιας χώρας στα χέρια των κεφαλαιοκρατών γίνεται όπλο εναντίον του

Στην κατάσταση στην Κύπρο αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη δήλωση της μετά τη συνάντησή της με τον Δ. Χριστόφια, στην Αθήνα, την περασμένη Τρίτη επισημαίνοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι στην Κύπρο, μπροστά βεβαίως στις προεδρικές εκλογές, ενεργοποιείται η γνωστή τριάδα, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ - γιατί το τρόικα δε λέει και πολλά πράγματα, είναι αυτοί οι τρεις - ενεργοποιούνται για να βάλουν στο χέρι τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Και το λέμε παρακολουθώντας όλη αυτή τη συζήτηση, σε ποιο ταμείο θα μπουν κ.τ.λ. Αυτό θα είναι ίσως και το μνημόνιο που ευελπιστούν να υπογραφεί, εάν βεβαίως μετά τις εκλογές έχουν άνθρωπο και ανθρώπους της δικής τους επιλογής. Πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο και το Κυπριακό, διότι προσπαθούν να τα συνδέσουν. Το συμπέρασμα είναι ότι ο πλούτος που υπάρχει σε μία χώρα, ενώ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να ζήσει καλύτερα ο λαός, στα χέρια των κεφαλαιοκρατών γίνεται ένα όπλο εναντίον του. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κυπριακός λαός θα συνεχίσει να παλεύει και για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για να μην αφήσει τον πλούτο που του ανήκει να γίνει βορά σε δυνάμεις είτε ευρωπαϊκές, είτε άλλες».


Α. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...που δεν λένε(2019-03-02 00:00:00.0)
Νέες «σημαντικές ποσότητες» αερίου φουντώνουν τον ανταγωνισμό(2019-03-01 00:00:00.0)
Χρεοκοπούν το λαό είτε με «σχέδιο Α», είτε με «σχέδιο Β»(2013-03-21 00:00:00.0)
Περιπλέκεται κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών(2013-03-08 00:00:00.0)
Προχωράνε οι έρευνες για το φυσικό αέριο(2011-09-14 00:00:00.0)
Ισχυρό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα και τους αγωγούς(2011-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ