Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τελεσίδικες οι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων

Αποκαλυπτικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας

Τις τελεσίδικες και οριστικές αποφάσεις της συγκυβέρνησης ότι μέχρι το τέλος Μάρτη θα γίνει η οριστική συγχώνευση 661 κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία πιστοποιεί η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη που έφτασε στα δημόσια νοσοκομεία με ημερομηνία 4.2.2013.

Η εγκύκλιος, με θέμα «επισημάνσεις και διευκρινίσεις επί των νέων οργανισμών», εκτός απ' το καταστροφικό έργο των συγχωνεύσεων, βάζει τέρμα και στις αυταπάτες όσων (όπως οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου) χαρακτηρίζουν τους νέους οργανισμούς προσωρινούς ή πρόχειρους, ή λένε ότι με αυτούς διασώζεται ένα μίνιμουμ των δομών και υπηρεσιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία. Το αντίθετο, μάλιστα: Ο Γενικός Γραμματέας προειδοποιεί πως αν θέλουν να διατηρήσουν κάποιο τμήμα ή μονάδα, τότε αυτό «θα εξεταστεί στην περίπτωση που δεν αλλοιώνεται ο συνολικός εγκεκριμένος με τον ισχύοντα οργανισμό αριθμός αυτών». Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει την οριστική κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων και την ένταξη των λειτουργιών τους ως τομέων στα διασυνδεμένα νοσοκομεία.

Καλώντας τα νοσοκομεία να κάνουν προτάσεις μέχρι τις 15.2.2013 ο Π. Καλλίρης αναφέρει τα εξής: «Εφιστούμε την προσοχή σας, όπως εάν κατά τη διαδικασία υποβολής προτάσεων τροποποίησης των οργανισμών, κριθεί αναγκαία η ένταξη επιπλέον ιατρικών τμημάτων/αυτόνομων μονάδων, αυτή θα εξετασθεί μόνο σε περίπτωση που δεν αλλοιώνεται ο συνολικός εγκεκριμένος με τον ισχύοντα οργανισμό αριθμός αυτών, δηλαδή με κατάργηση αντίστοιχου ιατρικού τμήματος/αυτόνομης μονάδας, και μόνο ύστερα από πλήρη και σαφή τεκμηρίωση περί της αναγκαιότητάς τους». Και διευκρινίζει: «Για να καταστεί τούτο σαφές διευκρινίζεται ότι στον μετρήσιμο αριθμό της ιατρικής Υπηρεσίας δεν προσμετρώνται, οι μη αυτόνομες ιατρικές ειδικότητες/ειδικές μονάδες, οι εξωτερικές δομές Ψυχικής Υγείας, τα Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα τμήματα Βραχείας Νοσηλείας και τυχόν άλλα παρόμοια τμήματα».

Δηλαδή, ο μη υπολογισμός στον μετρήσιμο αριθμό των παραπάνω δομών γεννά ερωτηματικά για την τύχη τους στο μέλλον. «Σε περίπτωση που η προαναφερόμενη ενέργεια δεν καταστεί εφικτή, παρέχεται η δυνατότητα να εξετασθεί η περίπτωση αναδιάρθρωσης της Ιατρικής Υπηρεσίας άλλου Νοσοκομείου, εντός της ίδιας ΥΠΕ, με το σκεπτικό πάντα της μη αλλοίωσης του συνολικού εγκεκριμένου αριθμού ιατρικών τμημάτων/αυτόνομων μονάδων. Τα παραπάνω αναφερόμενα αφορούν και στα Νοσοκομεία των οποίων οι οργανισμοί λειτουργίας βρίσκονται σε εξέλιξη, με εξαίρεση τα Νοσοκομεία στα οποία εντάσσονται ως Ψυχιατρικοί Τομείς τα καταργούμενα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία».

Εμμεσα, μ' άλλα λόγια, φαίνεται καθαρά ότι μέσω των συγχωνεύσεων επιταχύνεται και η κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων που ήταν ειλημμένη δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης απ' το 1999, στα πλαίσια της διαβόητης, πια, αποασυλοποίησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού(2024-02-08 00:00:00.0)
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου...(2014-03-16 00:00:00.0)
Μέρος της εφαρμογής των σφαγιαστικών προϋπολογισμών(2013-03-15 00:00:00.0)
Οι περικοπές προκαλούν «εκρήξεις»(2003-03-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνες περικοπές των εφημεριών(2001-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ