Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκβιάζουν κυβέρνηση και «Αττικό Μετρό»!

Από τα σημαντικά ευρήματα στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης
Από τα σημαντικά ευρήματα στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης
Με κινδυνολογία και εκβιασμούς που στην ουσία τους παραπέμπουν στο «ή αρχαία ή μετρό» προσπαθούν η κυβέρνηση και η «Αττικό Μετρό» να επιβάλλουν την απόφαση για μεταφορά των σημαντικών βυζαντινών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της «Αττικό Μετρό», Χρήστος Τσίτουρας, υπερασπίστηκαν την απόφαση για μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά ή σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Χ. Τσίτουρα (συνέντευξη Τύπου 11/2) «δεν είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτή η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου» και αν δε μεταφερθούν «ο σταθμός πρέπει να καταργηθεί». Αυτό σημαίνει τρίχρονη καθυστέρηση και αύξηση του κόστους του έργου που σε συνδυασμό με την ήδη οριακή κατάσταση του έργου, της κατασκευαστικής κοινοπραξίας και άλλους παράγοντες, «δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε οριστική διακοπή του έργου. Ο Σ. Σιμόπουλος είπε πως η απόσπαση των αρχαιοτήτων θα ξεκινήσει μόνο εφόσον βρεθεί χώρος να τοποθετηθούν, για να μη μείνουν επί μακρόν αποθηκευμένες σε κιβώτια.

Και οι δύο παράγοντες όμως «ξεχνούν»(;) ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει από το 1999 για τη βεβαιότητα ανεύρεσης αρχαιοτήτων στη χάραξη του μετρό, χωρίς βέβαια να εισακουστεί. Επιπλέον, πρόσφατα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημείωνε πως «είναι αξιοπρόσεκτο ότι ακόμη και σήμερα, που ζητούν με ταχύτατες διαδικασίες την απομάκρυνση ενός τόσο σημαντικού ευρήματος, οι εργασίες κατασκευής του ΜΕΤΡΟ σε σταθμούς όπου έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα βρίσκονται σε στασιμότητα, παρότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία παρέδωσε τους χώρους στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Είναι υποκριτικό να δημιουργείται η εντύπωση ότι τυχόν αλλαγή της απόφασης για την τύχη των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου θα επιφέρει μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο έργο, πόσο μάλλον που, αν απομακρυνθούν οι ήδη ορατές αρχαιότητες, οι ανασκαφές θα συνεχιστούν στα βαθύτερα στρώματα». Ζητά την επανεξέταση της απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων και την εξάντληση όλων των περιθωρίων ανεύρεσης τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώραν, ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού.

Το τοπικό παράρτημα του ΣΕΑ ζητά από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ «να θέσει στη διάθεση του συλλόγου και όλων των ενδιαφερόμενων τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία του σταθμού, ώστε να είναι δυνατή η εκπόνηση και άλλων μελετών», αφού η εταιρεία «δεν έχει μέχρι τώρα εκθέσει με συγκεκριμένο τρόπο τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι είναι αδύνατη η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό και ευνοεί την καλλιέργεια φημολογίας σχετικά με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου». Ζητά, επίσης, να ανοίξει η ανασκαφή σε όλους, ώστε να «αποκτήσουν σαφή αντίληψη για το εύρημα και για τη σημασία της κατά χώρα διατήρησής του».

Θυμίζουμε ότι το θέμα της διάσωσης των αρχαιοτήτων έχει φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ και ρωτά τα αρμόδια υπουργεία τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Π. Μελά και την ανεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώραν ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού Βενιζέλου, ώστε μαζί με την καθημερινή μετακίνηση των επιβατών να εξασφαλίζεται και η περιήγησή τους στην ιστορία της πόλης. Και, επίσης, για να συνεχισθεί και να διευρυνθεί η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, επισκέφθηκε το σταθμό Βενιζέλου την προηγούμενη βδομάδα. Για το ίδιο θέμα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ