Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Η τρόικα πάει να βάλει στο χέρι τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες

Στις εξελίξεις που αφορούν στο επικείμενο μνημόνιο της Κύπρου αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη δήλωσή της

Από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον Δημήτρη Χριστόφια
Από τη χτεσινή συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον Δημήτρη Χριστόφια
Στην Αθήνα βρέθηκε, χτες, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, όπου συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε:

«Θα κάνω ένα σχόλιο με βάση τις εξελίξεις. Εμείς πιστεύουμε ότι στην Κύπρο, μπροστά βεβαίως στις προεδρικές εκλογές, ενεργοποιείται η γνωστή τριάδα, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ - γιατί το τρόικα δε λέει και πολλά πράγματα, είναι αυτοί οι τρεις - ενεργοποιούνται για να βάλουν στο χέρι τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Και το λέμε παρακολουθώντας όλη αυτή τη συζήτηση, σε ποιο ταμείο θα μπουν κ.τ.λ.

Αυτό θα είναι ίσως και το μνημόνιο που ευελπιστούν να υπογραφεί, εάν βεβαίως μετά τις εκλογές έχουν άνθρωπο και ανθρώπους της δικής τους επιλογής. Πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο και το Κυπριακό, διότι προσπαθούν να τα συνδέσουν. Το συμπέρασμα είναι ότι ο πλούτος που υπάρχει σε μία χώρα, ενώ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να ζήσει καλύτερα ο λαός, στα χέρια των κεφαλαιοκρατών γίνεται ένα όπλο εναντίον του. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κυπριακός λαός θα συνεχίσει να παλεύει και για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για να μην αφήσει τον πλούτο που του ανήκει να γίνει βορά σε δυνάμεις είτε ευρωπαϊκές, είτε άλλες».

Την πικρία για τη στάση μελών της ΕΕ απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τις συναντήσεις του με την πολιτειακή ηγεσία. Οπως είπε, «υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης και αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό». Πρόσθεσε ακόμα για την ΕΕ ότι «θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να το χειροκροτήσει». Οπως είπε, το μνημόνιο περιέχει οδυνηρές διατάξεις και οι δανειστές επίτηδες καθυστερούν την υπογραφή του, προκειμένου να πετύχουν επαχθέστερους όρους.

Μιλώντας συνολικά για την ΕΕ, εκτίμησε ότι «οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από νεοαποικιακές πολιτικές. Οταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω. Και αυτό το θεωρώ, από άποψη αρχής, απαράδεκτο». Πρόσθεσε ότι όλοι «υποσχεθήκαμε στους λαούς, και της Ελλάδας και της Κύπρου, καλύτερες μέρες εντός αυτής της Ενωσης. Και διερωτώμαι: Πού είναι η αλληλεγγύη της Ενωσης; Η καταπίεση υπάρχει, η κοινωνική αδικία διευρύνεται, πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε ότι «έχουμε προχωρήσει σε συγκλίσεις με τον πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και το αν τελικά θα ακυρωθούν και από εμάς - γιατί από τον κ. Ερογλου έχουν ακυρωθεί - στο τέλος της μέρας, δε θα είμαστε πολύ μακριά από την οριστική διχοτόμηση και αυτό και αν θα είναι η τραγωδία για την Κύπρο και την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ