Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Διά βίου συντήρηση της χρήσης και ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης

Αρχισε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Νομοσχέδιο συντήρησης της χρήσης μέσω των υποκατάστατων και ιδιωτικοποίησης της πρόληψης και της απεξάρτησης χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών που άρχισε να συζητείται χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Παρότι το νομοσχέδιο δεν απαντά σε βασικά προβλήματα των χρηστών και των απεξαρτημένων, αντίθετα συντηρεί τη διά βίου εξάρτηση και εμπορευματοποιεί τη θεραπεία, συγκεντρώνει τις θετικές ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής αλλά θα στηρίξει ορισμένες διατάξεις.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τον Κώδικα Ναρκωτικών, ένα νομοσχέδιο που είχε καταδικαστεί από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και κυρίως από την πλειοψηφία των φορέων και των οργανισμών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση, τη θεραπεία και την πρόληψη. Τώρα η κυβέρνηση κάνει ένα «λίφτινγκ» σε μια σειρά ρυθμίσεις και διατυπώσεις που ήταν ακραία αντιεπιστημονικές μέχρι και σκοταδιστικές και επικίνδυνες. Εφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αντιλήψεις περί της αυτοβλάβης και αυτοπροσβολής, που λίγο - πολύ παρουσίαζαν τα ναρκωτικά ως δικαίωμα της νεολαίας, αλλά και το άρθρο που στην προηγούμενη μορφή του νομιμοποιούσε πλήρως την κατοχή και τη χρήση ναρκωτικών. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης αυξάνει η τάση για χρήση, για «διέξοδο» στα ναρκωτικά.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε πως αν εξαιρεθούν αυτές οι πλευρές, το παρόν νομοσχέδιο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο, καθώς γίνεται ένα βήμα στην υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν πως σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το θεσμικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά, υπήρξε εκτίναξη των ποσοστών χρήσης.

Υποκριτικές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

Στάθηκε ιδιαίτερα στην κριτική του ΚΚΕ και στο προηγούμενο και στο σημερινό νομοσχέδιο λέγοντας πως προωθεί την ιδιωτικοποίηση των δομών πρόληψης και απεξάρτησης, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων είναι στον «αέρα», απλήρωτοι και αντιμέτωποι με εφεδρεία, τα στεγνά προγράμματα υποχρηματοδοτούνται και διαλύονται και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων. Επίσης, το ΚΚΕ είχε υποστηρίξει πως όσοι είναι σε απεξάρτηση δε θα πρέπει να οδηγούνται στη φυλακή αλλά να υπάρχουν ευνοϊκά μέτρα, ενώ οι χρήστες να διευκολύνονται ώστε να επιλέξουν τη θεραπεία και την επανένταξη.

Ωστόσο η επιείκεια που φαινομενικά δείχνει το νομοσχέδιο στους χρήστες και όσους είναι σε απεξάρτηση είναι υποκριτική, είπε ο Γ. Γκιόκας, και συνέχισε: Θα στηρίξετε τα στεγνά προγράμματα που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά; Θα στηρίξετε την κοινωνική επανένταξη δίνοντας στους απεξαρτημένους επίδομα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν στέγη κ.λπ.; Αυτά πρέπει να απαντήσετε! Αυτά απασχολούν τους χρήστες, τους απεξαρτημένους και τις οικογένειές τους, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους του χώρου.

Διά βίου χρήση και «πελατεία»

Ενα άλλο σοβαρό θέμα που έθιξε ο βουλευτής του ΚΚΕ είναι τα προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές και σε όλες τις βαθμίδες της ποινής, ως μορφή «θεραπείας», ενώ στην πραγματικότητα είναι συντήρηση. «Προτείνετε, δηλαδή, τη μη θεραπεία, τη διά βίου συντήρηση της χρήσης και της εξάρτησης», είπε, και πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα, στέλνετε βασανισμένο κόσμο, τους χρήστες και τις οικογένειές τους πελάτες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια που θα ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια».

Αν όντως ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα αναβάθμιζε τα Κέντρα Πρόληψης. Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο Γ. Γκιόκας, το 2009 - 2010 μόλις το 2,7% των σχολικών μονάδων και το 2% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας ήρθαν σε επαφή με κάποιο Κέντρο Πρόληψης.

Τέλος, ανέδειξε την πρόταση του ΚΚΕ για δημόσια και δωρεάν πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.

Τα άλλα κόμματα

Ο εισηγητής της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράτζης, δήλωσε πως επί της αρχής του νομοσχεδίου από το κόμμα του «δε θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις που θα διατυπωθούν εντόνως».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, εξήρε το νομοσχέδιο λέγοντας πως «αποτελεί θετικό βήμα», πως είναι «ευγνώμων» που έφτασε επιτέλους στη Βουλή. Η βουλευτής συναίνεσε στην ιδιωτική πρωτοβουλία στον ευαίσθητο αυτό τομέα, αλλά χωρίς «αυστηρά πλαίσια εγγυήσεων εγκυμονεί κινδύνους για εμπορευματοποίηση». Συναίνεσε και στη δυνατότητα «απεξάρτησης» μέσα στη φυλακή με «τη χορήγηση υποκατάστατων», παρότι αναγνώρισε πως χρειάζεται και «ψυχική απεξάρτηση». Καμία όμως από τις ενστάσεις δε θεωρήθηκε αρκετά ...σημαντική ώστε να μην υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, τόνισε πως πρόκειται για «ένα σωστά μετρημένο και μελετημένο νομοσχέδιο», ένα νομοσχέδιο - καινοτομία, που ενθαρρύνει την απεξάρτηση και τη συμμετοχή στα προγράμματα (!), την ώρα που τα τελευταία διαλύονται.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για την τελική στάση του κόμματος όταν το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια.

Υπέρ της αυστηρής καταστολής χωρίς καμιά ουσιαστική αναφορά στο πρόβλημα των ναρκωτικών ήταν η θέση της Χρυσής Αυγής, με τον βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη να επιδίδεται σε ρατσιστικό και αντιμεταναστευτικό ντελίριο, με αφορμή άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τη θέση πως το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση εξέφρασε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ