Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
18 ανθρακωρύχοι νεκροί

Δέκα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες σε ανθρακωρυχείο της Ρωσίας, όταν σε βάθος 800 μέτρων σημειώθηκε έκρηξη από διαρροή μεθανίου. Εκεί δούλευαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, 26 ανθρακωρύχοι, ενώ συνολικά στις στοές δούλευαν 259 εργάτες. Από αυτούς 18 έχασαν τη ζωή τους, 4 κατάφεραν να απομακρυνθούν μόνοι τους, ενώ άλλοι 4 παγιδεύτηκαν και τελικά διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

Το ορυχείο βρίσκεται στην περιοχή Κόμι και ανήκει στον όμιλο «Severstal», μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων στη Ρωσία. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, που υπολογίζεται ότι συνολικά απασχολεί περίπου 70 χιλιάδες εργαζόμενους, έχει κάθε χρόνο καθαρά κέρδη που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ρωσικές αρχές κίνησαν ποινική δίωξη για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, ενώ επιδιώκοντας να προλάβουν διαμαρτυρίες, υποσχέθηκαν αποζημίωση 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 50 χιλιάδων ευρώ) σε κάθε οικογένεια των θυμάτων. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, στο συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο «Βορκουτίνσκαγια» υπάρχει συνεχής διαρροή αερίων.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Σε μήνυμα αλληλεγγύης η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εκ μέρους των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των νεκρών. Πριν ακριβώς ένα μήνα τη ζωή τους έχασαν οκτώ ανθρακωρύχοι στην Τουρκία.

Ο τραγικός απολογισμός των εγκλημάτων της εργοδοσίας δείχνει τη βαρβαρότητα της τάξης των αφεντικών, η οποία για να έχει μεγαλύτερα κέρδη δε λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Γι' αυτούς η ανθρώπινη ζωή είναι φθηνή.

Η εργοδοσία των ορυχείων έχει εγκληματική ευθύνη.

Ο φρικιαστικός κύκλος των θυμάτων της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα συνεχίζεται όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που τον τροφοδοτούν. Η ουσιαστική βελτίωση των εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών δουλειάς είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα της εργατικής τάξης για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος που μας ξεζουμίζει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ