Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα

Από τη διαδήλωση στο Δουβλίνο το πανό του ΚΚ Ιρλανδίας με σύνθημα: «Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν είναι του λαού»
Από τη διαδήλωση στο Δουβλίνο το πανό του ΚΚ Ιρλανδίας με σύνθημα: «Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν είναι του λαού»
Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Δουβλίνου αλλά και άλλων πόλεων όπως του Κορκ, του Γκάλγουεϊ, του Λίμερικ, του Σλίγκο και του Γουότερφορντ ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντνα Κεν. Μιας κυβέρνησης που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, παρά τις υποσχέσεις περί «επαναδιαπράγματευσης του μνημονίου» με την τρόικα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΕ και ΔΝΤ) με τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα βάρη της κρίσης.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη του λεγόμενου «κέλτικου τίγρη», του «παράδεισου» για τα μονοπώλια - κυρίως αμερικάνικα - τη δεκαετία του '90, αφαιρούσε από το λαό δικαιώματα με τη συναίνεση των ρεφορμιστικών συνδικάτων και οδήγησε στη σημερινή κρίση. Το «θαύμα για το κεφάλαιο εξελίχθηκε σε τραγωδία για το λαό. Συνεχής λιτότητα, αύξηση της ανεργίας στο επίσημο 14,6%, 700.000 στα πρόθυρα της απόλυτης φτώχειας.

Την ίδια στιγμή, η αστική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την ΕΚΤ, για «κούρεμα» χρέους των τραπεζών μέσω της ρευστοποίησης της Anglo Irish Bank. Αυτή η «μείωση χρέους» σημαίνει επιβολή νέων περικοπών για το λαό, περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων. Η Ιρλανδία αποτελεί ένα αποστομωτικό παράδειγμα για το πώς η καπιταλιστική ανάπτυξη προετοίμασε την κρίση και το τσάκισμα δικαιωμάτων. Είναι αυτό που κρύβουν η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι θιασώτες του καπιταλιστικού δρόμου που «πατάει» πάνω στα συντρίμμια των όποιων εργατικών κατακτήσεων έχουν απομείνει. Χρήσιμο, λοιπόν, παράδειγμα η Ιρλανδία και για τους εργάτες στην Ελλάδα, για να μην τρέφουν φρούδες ελπίδες για άλλα μείγματα διαχείρισης και να «βάλουν πλώρη» για την ανατροπή μια ώρα αρχύτερα του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ