Τρίτη 12 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αχαλίνωτος αυταρχισμός από φόβο για το κίνημα

Στρατηγική επιλογή και κλιμάκωση της επίθεσης για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, τα σχέδια για κατάργηση της απεργίας

Τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν στόχο να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στους τόπους δουλειάς. Ο φόβος του κεφαλαίου για τους ταξικούς εργατικούς αγώνες δεν μπορεί να κρυφτεί
Τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν στόχο να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στους τόπους δουλειάς. Ο φόβος του κεφαλαίου για τους ταξικούς εργατικούς αγώνες δεν μπορεί να κρυφτεί
Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εργασίας, στα σχέδια για ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, προσφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι το αντιδραστικό αυτό μέτρο αποτελεί στρατηγική επιλογή, που εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της κλιμάκωσης του αυταρχισμού και του χτυπήματος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, προκειμένου να περάσει το σύνολο των άγριων μέτρων προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας, αξιοποιώντας είτε τη Δικαιοσύνη, που κηρύσσει σχεδόν το σύνολο των απεργιών παράνομες και καταχρηστικές, είτε τα ΜΑΤ για να επιβάλουν «το νόμο και την τάξη» («Ελληνική Χαλυβουργία»), είτε προσφεύγοντας στο αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης, όπως έκανε με τους εργαζόμενους στο Μετρό και τους ναυτεργάτες.

Φαίνεται όμως ότι κι αυτό δε φτάνει, καθώς προχωρά στην ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και το τσάκισμα των εργαζομένων. Γι' αυτό προχωρά στην ολοκλήρωση και θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου, σχεδιάζοντας την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος μέσω νέου νόμου, που θα ορίζει όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι ουσιαστικά θα καθιστούν αδύνατη την άσκησή του από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό πριν από τις εκλογές, όταν έθετε «εκτός νόμου» τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα όσο υπάρχει ανεργία»! Παράλληλα, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς πρόβαλε ως πρότυπο για όλους τους εργασιακούς χώρους το εργασιακό γκέτο της «Cosco», όπου απαγορεύεται όχι μόνο η απεργία, αλλά και η δημιουργία σωματείου.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπου το θέμα έχει συζητηθεί εδώ και καιρό, όπως και αυτό της κατάργησης των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, εκτιμά ότι πλέον έχουν «ωριμάσει οι συνθήκες», για να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το θέμα ανακινείται τη στιγμή που κυριαρχούν παντού οι ατομικές συμβάσεις, μετά την επί της ουσίας κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων, αλλά και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης για τον κατώτατο μισθό.

Απειλούν όποιον αντιστέκεται

Σε αυτό το πνεύμα, κινήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος στήριξε απόλυτα τα όσα είπε ο Γ. Βρούτσης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση και αυτό που αναζητείται είναι η διασφάλιση των απαραίτητων συμμαχιών, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. «Υπάρχουν ζητήματα που αξίζει να τα συζητήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά (στον Realfm) ο Σ. Κεδίκογλου, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του ότι «τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει αλλάξει καθόλου το νομικό πλαίσιο (σ.σ. για τις απεργίες), ενώ η οικονομία και η κοινωνία έχει αλλάξει πολύ» (!)

Ταυτόχρονα, προσπάθησε να εκτονώσει το κλίμα, δηλώνοντας ότι «δεν είναι της παρούσης αυτό το ζήτημα», ενώ απαντώντας στις ανούσιες αντιδράσεις των άλλων κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) διαβεβαίωσε ότι «τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας τουλάχιστον».

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ, για να τσακίσει τους μικρομεσαίους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους ενάντια στην αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. «Οταν τίθεται η κοινωνία σε ομηρία πράξαμε αυτό που έπρεπε», δήλωσε προκλητικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την τακτική της πυγμής σε βάρος των αγροτών.

Απτή απόδειξη είναι η περιοδεία που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο σε Μακεδονία και Θεσσαλία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ο οποίο συναντήθηκε με τους επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων των παραπάνω περιφερειών, με τους οποίους συζήτησε θέματα που «άπτονται της επιχειρησιακής ετοιμότητας των τοπικών αστυνομικών αρχών, καθώς επίσης και τυχόν προβλημάτων που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν», προφανώς σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Προαπαιτούμενα» για το κεφάλαιο

Παράλληλα, η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα, προκειμένου να υλοποιηθούν μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα τα προαπαιτούμενα μέτρα για τις δύο επόμενες δόσεις. Το σημαντικότερο μέτρο αφορά στη διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της οποίας όμως δεν έγιναν δηλώσεις.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι η διαθεσιμότητα δε θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το αντίθετο προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα κινητικότητας. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την επόμενη δόση, αυτό εφαρμόζουμε», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «η πίεση είναι από μας τους ίδιους, να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα, να φέρουμε αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ