Κυριακή 10 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τόμισλαβ Νίκολιτς

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο 61χρονος Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, μπορεί να διακρίνεται για τη συνέπεια στη ρητορική της άρνησής του να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο το Κοσσυφοπέδιο, στην πράξη, όμως, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια, προχωρώντας ολοταχώς στην πλήρη «ομαλοποίηση» των σχέσεων με την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Τη Δευτέρα, προχώρησε στο διορισμό του Σέρβου άτυπου «πρέσβη» στο Γραφείο Συνδέσμου της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, που θα λειτουργεί στο κτίριο της αποστολής της ΕΕ. Την Τρίτη, άκουσε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Βελιγράδι τις διαμαρτυρίες υποστηρικτών του κόμματός του, που τον κατηγόρησαν για «καθαρή προδοσία». Στα μέσα της βδομάδας συναντήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999, με την πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτα Γιαγχγιάγκα και στη συνέχεια με την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον.

Ο Νίκολιτς επανέλαβε μονότονα την υποστήριξή του στις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνοντας, εντούτοις, ως πρωταρχικό στόχο της πολιτικής του την ένταξη στην ΕΕ. Προφανώς, ο Σέρβος Πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να ξεπλύνει στην ευρω-ενωσιακή «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» τα εγκλήματα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που πριν από 14 χρόνια αιματοκύλισαν τη χώρα του, σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ