Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εκεί μας πάνε...

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου μεγάλο μέρος καταναλώθηκε από τους διοργανωτές στη διαφήμιση του βρετανικού ΕΣΥ. Τότε μιλούσαμε για απίθανη υποκρισία και «ολυμπιακών» προδιαγραφών ψεύδος, δεδομένης της κατάντιας στην οποία έχει κατρακυλήσει το βρετανικό σύστημα Υγείας.

Προχτές «έσκασε» το θέμα:

«Νεκροί από αμέλεια 1.200 Αγγλοι ασθενείς»! Αυτός είναι ο τίτλος που δέσποζε στα ΜΜΕ, με αφορμή την έκθεση για τις τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας σε δύο νοσοκομεία του Στάφορντ (στην περιοχή των δυτικών Μίντλαντς), οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον αδικαιολόγητο θάνατο τουλάχιστον 1.200 ασθενών, την περίοδο 2005 - 2009.

«Η έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου προσωπικού είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει άνθρωπος να αλλάξει και να καθαρίσει τους ασθενείς, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να αυτοεξυπηρετηθούν. Κάποιοι αναγκάζονταν να πίνουν βρώμικο νερό από τα βάζα, επειδή δεν υπήρχαν νοσοκόμες διαθέσιμες για να τους δώσουν νερό»,

αναφέρεται στα ρεπορτάζ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στον τομέα της Υγείας της Γηραιάς Αλβιώνας τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια περίθαλψη».

Εδώ, όμως, ας σταθούμε λίγο:

Είναι αυτές ακριβώς οι «ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις», όπως βαφτίστηκαν πριν μερικές δεκαετίες, στο «Βρετανικό ΕΣΥ (NHS)» που άρχισαν επί κυβερνήσεων Θάτσερ και συνεχίστηκαν απαρέγκλιτα από κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.

Είναι οι ίδιες αυτές «ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις» που παρουσιάστηκαν ως πανάκεια και για το ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας, όταν έφτασε στην Ελλάδα η λεγόμενη «επιτροπή των σοφών», με πρόσκληση του τότε υπουργού Υγείας στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Εκτοτε, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - σε εναλλασσόμενους ρόλους Προκρούστη - κατακρεούργησαν τις κοινωνικές δαπάνες, άνοιξαν νέους διαδρόμους εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και εισήγαγαν «περισσότερη αγορά» στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, απ' τα οποία σήμερα λείπουν 6.000 γιατροί και 22.000 νοσηλεύτριες.

Και μη νομίζετε ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην εξόντωση (περί αυτού πρόκειται) των ασθενών στη Βρετανία είναι πολύ μακριά απ' την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δικά μας νοσοκομεία:

να ένα παράδειγμα:

«Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε δύο πτέρυγες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης από το Σάββατο 2/2/2013, επειδή δεν υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό στο κτίριο, ενώ πάνω από 50 ασθενείς με σοβαρά ψυχικά προβλήματα υγείας, που αδυνατούν να υπερασπίσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, παραμένουν σε άθλιες συνθήκες», όπως αποκάλυψε μόλις προχτές με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ