Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η καλλιέργεια του καπνού»

Το εμβληματικό έργο των Α. Τάσσου - Λουκίας Μαγγιώρου «Η καλλιέργεια του καπνού» (μετά τη συντήρησή του στην Εθνική Πινακοθήκη) θα εκθέτει από αύριο το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών (ώρες λειτουργίας Τρίτη έως Κυριακή, 10 π.μ. - 6 μ.μ.). Σημειώνουμε ότι η Μονή Λαζαριστών βρίσκεται πλησίον του εργοστασίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης, στη Σταυρούπολη, όπου βρισκόταν και το έργο.

Σχετικά η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, αναφέρει: «Το πολύπτυχο έργο "Η καλλιέργεια του καπνού" βρισκόταν για πολλά χρόνια τοποθετημένο στο Εργοστάσιο Καπνού στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με θεατές τους ίδιους τους καπνεργάτες. Φιλοτεχνήθηκε για να αντικατοπτρίζει τα πορτρέτα των καπνεργατών του εργοστασίου, να αναδεικνύει τον ηρωισμό του μόχθου τους». Και ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Μπόλης, τονίζει: «Οι συγκεκριμένες εικόνες αποκτούν έντονα ηρωικό περιεχόμενο. Οι σκληρά εργαζόμενοι χειρώνακτες δένονται με τη γη, γίνονται ένα μ' αυτήν».

Το έργο φιλοτεχνήθηκε, το 1960, για το εργοστάσιο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού Δυτικής Θεσσαλονίκης, με παραγγελία της εταιρείας «Παπαστράτος». Πρόκειται για ζωγραφική σύνθεση, μνημειακών διαστάσεων (2 μ. Χ 12,40 μ., μεικτή τεχνική σε ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο), που συμπληρώνεται με προπαρασκευαστική μακέτα σε ξύλο (0,59 Χ 3,80 μ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ