Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Προετοιμάζουν νέα απογείωση της φορο-ληστείας

Ξανά σε «συζήτηση» με ΕΕ - ΔΝΤ. «Μέχρι το Μάη» η κατάθεση της τελικής ρύθμισης σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

Ελιγμούς γύρω από το νέο αποφασισμένο χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία επιχειρούν σε αυτήν τη φάση η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Προκειμένου να θολώσουν τα νερά αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) με αντικείμενο τις τελικές μεταξύ τους συνεννοήσεις για την κατάθεση του νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση και με βάση τον υπάρχοντα κυβερνητικό προγραμματισμό, το λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων» έχει προϋπολογιστεί να εισπράττεται από το β' εξάμηνο του 2013 και να παραμείνει ως μόνιμο μέτρο για τα επόμενα χρόνια, όπως και τα άλλα αντιλαϊκά χαράτσια.

Οι τακτικισμοί προκύπτουν και από τις διοχετευόμενες πληροφορίες κυβερνητικών παραγόντων που εμφανίζονται να... μη βιάζονται, με ισχυρισμούς, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Στην πραγματικότητα σχεδιάζουν τα ακόμη χειρότερα ακόμη και σε σχέση με τις επεξεργασίες και τα σενάρια σχετικά με το ύψος του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή του φόρου. Οι «αντιλαϊκές επεξεργασίες» αναμένεται να συζητηθούν και πάλι, με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) που καταφθάνουν ξανά στην Αθήνα, μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Ο πήχης για το νέο χαράτσι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο, στόχο που θεωρούν αδιαπραγμάτευτο. Ομως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με βάση ορισμένα, τάχα «καλά σενάρια» που οι ίδιοι διαδίδουν, όπως για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου στα 50.000 ή τα 100.000 ευρώ για τα ακίνητα. Στο αντιλαϊκό τραπέζι ήταν και παραμένει η «πρόταση» για την επιβολή του φόρου από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το Μάη, δηλαδή στην περίοδο που προγραμματίζεται η κατάθεση και άλλων φορολογικών νομοσχεδίων με συμπληρωματικά μέτρα.

Ο επιχειρούμενος εμπαιγμός προκύπτει ανάγλυφα και από το γεγονός πως η απογείωση των αντικειμενικών τιμών (ταύτιση με τις εμπορικές) είναι στα αμέσως επόμενα «προαπαιτούμενα μέτρα». Η εφαρμογή του σημαίνει την «αυτόματη» διόγκωση του ενιαίου τέλους. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ακυρώσουν στην πράξη και τη σχεδιαζόμενη... μείωση των συντελεστών μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, την οποία διαφημίζουν ορισμένοι παράγοντες της συγκυβέρνησης.

Τα έσοδα

Κάτω του στόχου, είναι, σύμφωνα με δηλώσεις παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα για το μήνα Γενάρη, εξέλιξη, την οποία οι ίδιοι αποδίδουν στη συνεχιζόμενη κρίση και στην αδυναμία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Με δεδομένο όμως, ότι η επίτευξη των στόχων του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, αποτελεί την πεμπτουσία του αντιλαϊκού οικοδομήματος, καθώς μέσω αυτού υλοποιούνται οι στόχοι του μνημονίου, το προσεχές διάστημα αναμένεται νέα ένταση της φοροεπιδρομής σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει την αποστολή ειδοποιητηρίων σημειωμάτων προς τους φορολογούμενους με οφειλές προς το Δημόσιο μικρότερες των 3.000 ευρώ, ενώ προς εκφοβισμό, εκτοξεύονται απειλές για ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατάσχεση κινητών και ακινήτων, ακόμα και μισθών, άνοιγμα και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών), για οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Ενδεικτικό της οικονομικής ανέχειας των εργαζομένων, αλλά και των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο για το 2012 ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ.

Ειδικά στη φορολογία των ακινήτων, η κατάσταση εξελίσσεται σε τραγέλαφο, καθώς οι κάτοχοι ακινήτων θα έπρεπε ως το τέλος του προηγούμενου Γενάρη να πληρώσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΦΑΠ του 2010. Για το ΦΑΠ του 2011 και 2012, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, ότι πρόκειται να αποσταλεί ως τα μέσα του Φλεβάρη στους κατόχους ακινήτων εκκαθαριστικό σημείωμα με βάση το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους. Για να ξεπεράσουν μάλιστα το σκόπελο της αδυναμίας πληρωμών, προσανατολίζονται να αυξήσουν τις δόσεις σε 10 ή 12, αντί για 3 που προβλέπεται σήμερα.

Κοντά σε αυτό, θα πρέπει να εξοφληθεί, για όσους έχουν πληρώσει τις δύο προηγούμενες, η 3η δόση για το χαράτσι του 2012. Κυριολεκτικά δηλαδή μύλος. Είναι προφανές, ότι η συγκυβέρνηση, μέσα από τις δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, εκτός από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αποβλέπει και στη συγκέντρωση των ακινήτων, στα χέρια λίγων μεγάλων εργολαβικών εταιρειών, καθώς είναι εμφανές, ότι η καθίζηση των τιμών των ακινήτων, σε συνδυασμό με την άγρια φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση, θα οδηγήσει τους μικρο-ιδιοκτήτες σε μαζικό ξεπούλημα με «σκοτωμένες» μάλιστα τιμές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ