Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Τι λέει τώρα η κυβέρνηση;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το πρόβλημα που δημιουργήθηκε φέτος σε βάρος των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας εξαιτίας των εκβιασμών των βιομηχάνων - κονσερβοποιών, που απαιτούν να αγοράσουν την παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές. Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης τίθενται στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας δύο καίρια ερωτήματα: Τι ενέργειες θα κάνει για εισπράξουν οι ντοματοπαραγωγοί τουλάχιστον την περσινή τιμή για τη φετινή σοδειά. Θα ζητήσει την αλλαγή του νέου κανονισμού και την επαναφορά, και μάλιστα αναβαθμισμένου, του θεσμού της ελάχιστης τιμής;

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζονται τα παρακάτω: «Το νέο κανονισμό για τη βιομηχανική ντομάτα που καταργεί την ελάχιστη τιμή και υποχρεώνει τους ντοματοπαραγωγούς να υπογράψουν τις συμβάσεις με τους ντοματοβιομήχανους μέχρι τέλος του Μάρτη, χρησιμοποιούν σαν όπλο οι ντοματοβιομήχανοι για να εκβιάσουν τους παραγωγούς και να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους.

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υπογραφής των συμβάσεων οι ντοματοβιομήχανοι δίνουν εμπορική τιμή μόνο 14 δρχ./κιλό, που μαζί με την επιδότηση διαμορφώνουν συνολική τιμή στον παραγωγό 25,7 δρχ./κιλό, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει πρόστιμο συνυπευθυνότητας, όταν η αντίστοιχη περσινή τιμή μαζί με τα μεταφορικά, τα οποία καταργήθηκαν φέτος, ήταν 31 δρχ./κιλό περίπου για τον αντιπροσωπευτικό ποιοτικό τύπο.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, επειδή υπερψήφισε αυτόν τον κανονισμό που παραδίνει χειροπόδαρα δεμένους τους ντοματοπαραγωγούς στους ντοματοβιομήχανους, γι' αυτό δεν μπορεί να παριστάνει τον "Πόντιο Πιλάτο"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ