Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ
Η μαρξιστική εκδοχή της τέχνης

Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και ενθουσιασμός για τη μεγάλη συναυλία με έργα του Μπρεχτ, που παρουσιάστηκε από το Θάνο Μικρούτσικο και τους συνεργάτες του το Σάββατο στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Ολοι οι συντελεστές της συναυλίας ευχαριστούν για το θερμό χειροκρότημα
Ολοι οι συντελεστές της συναυλίας ευχαριστούν για το θερμό χειροκρότημα
Ο «στρατευμένος» στο μαρξισμό και σοσιαλισμό, ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής, πεζογράφος, δραματουργός, θεωρητικός, λιμπρετίστας, σκηνοθέτης και δάσκαλος Μπρεχτ, του οποίου το πολύμορφο έργο, για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, αποτέλεσε όχι μόνο μια πρωτοπορία, αλλά και πολιτιστική «επανάσταση» στη Δυτική Ευρώπη του 20ού αιώνα, παραμένει τραγικά επίκαιρος και συγκλονιστικός. Αποδεικνύεται περίτρανα κάθε φορά που ο λόγος του επικοινωνεί με το κοινό. Οπως έγινε και το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, με την οποία άνοιξε ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν». Η συναυλία διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και την Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ και περιελάμβανε τραγούδια από τον «Κύκλο με την Κιμωλία» του Μάνου Χατζιδάκι, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και την «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» του Θάνου Μικρούτσικου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ανοίγοντας την εκδήλωση η Βαγγελιώ Κυριαζίδου, από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε πως «η Τέχνη που θέτει για σκοπό της όχι απλά να καταγράψει την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά να διεγείρει και να οργανώσει τις διαθέσεις για την αλλαγή της, δεν μπορεί παρά να είναι στους καιρούς μας χρήσιμη και αναγκαία για όλο το λαό, ειδικά για την εργατική τάξη».

Ο μουσικοσυνθέτης με την Α. Λινάρδου
Ο μουσικοσυνθέτης με την Α. Λινάρδου
Από την πλευρά του, ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος δήλωσε, «είναι μεγάλη μου τιμή και ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που βρίσκομαι εδώ. Θέλω να συγχαρώ την ΚΕ του ΚΚΕ για το Συνέδριο για τον Μπρεχτ και το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και την Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, γιατί θεωρώ ότι στις μέρες βαρβαρότητας που ζει αυτός ο τόπος, η μεγάλη τέχνη, πέραν του ρόλου της που είναι να συνειδητοποιούν οι άνθρωποι την κατάσταση για να μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, είναι και ένα ζήτημα συλλογικής εμψύχωσης. Και θεωρώ πως το να επιστρέψουμε σε κάποιες πηγές της δημιουργίας με ουμανιστικό περιεχόμενο και καθολικό κύρος, όπως είναι ο Μπρεχτ και ό,τι απορρέει από τον Μπρεχτ, είναι πολύ μεγάλη προσφορά κυρίως στους νέους ανθρώπους. Ο Μπρεχτ αποτελεί στην πράξη τη μαρξιστική εκδοχή της Τέχνης».

Το Α' μέρος περιελάμβανε τα τραγούδια: «Τέσσερις στρατηγοί», «Ανάγκη να σε πάρω εγώ», «Η Μπαλάντα του Στρατιώτη», «Μια φορά και ένα καιρό», από τον «Κύκλο με την Κιμωλία». Στο τραγούδι η Αννα Λινάρδου και στο πιάνο ο Θάνος Μικρούτσικος.

Το Β' μέρος, περιελάμβανε τραγούδια από το έργο «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ». Ακούστηκαν τα τραγούδια: «Γερμανικό Τραγούδι/ Το Θέατρο», «Μπαλάντα για την έγκριση του Κόσμου», «Υμνος στον Μπέρτολτ Μπρεχτ (ορχηστρικό)», «Για τον φτωχό Β.Β.», «Δίκαια κυνηγημένος», «Για την Μάνα Κουράγιο (ορχηστρικό)», «Η μπαλάντα του στρατηγού Τίλυ», «Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει», «Μπρεχτικά παιχνίδια (ορχηστρικό), «Η μπαλάντα των μικροαστών», «Μόττο στα ποιήματα του Σβέντμποργκ», «Επιτάφιος για την Ρόζα Λούξεμπουργκ», «Εγκώμιο στην αμφιβολία», «Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ», «Επιτάφιο για τον Μ.», «Διαβάζοντας έναν αρχαίο Ελληνα ποιητή», «Αυτή η ανεργία!», «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου».

Κατάμεστη η αίθουσα συνεδρίων της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ
Κατάμεστη η αίθουσα συνεδρίων της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο τραγούδι ο Κώστας Θωμαΐδης. Φλάουτο/ Κλαρινέτο/ Σαξόφωνο: Θύμιος Παπαδόπουλος. Πιάνο/ Αφήγηση/ Τραγούδι: Θάνος Μικρούτσικος. Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, Πέτρος Μάρκαρης, Αγγελα Βερυκοκκάκη. Τεχνικός Ηχου: Γιώργος Κορρές. Παραγωγή: CRICOS - Μάνος Τρανταλίδης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org