Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρες για το δάνειο στην Κύπρο

Κλιμακώνεται σε Ευρωζώνη, Μόσχα και Κύπρο η κόντρα για τη συμμετοχή ή όχι της Ρωσίας στο δάνειο που ετοιμάζει η τρόικα. Η μια τάση στην Κύπρο λέει ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη, γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ ενδέχεται να μη συμμετάσχει στο πακέτο βοήθειας. Η ίδια τάση υποστηρίζει ακόμα ότι οι διεθνείς αγορές δεν θα δουν με καλό μάτι την αντικατάσταση της εισφοράς του ΔΝΤ από τη Ρωσία.

Στον αντίποδα, προβάλλεται η άποψη ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου θα αποτελούσε θετική εξέλιξη, καθώς τη θέλουν και οι Ευρωπαίοι, που ανησυχούν ότι τα χρήματα του δανείου ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση και ρωσικών κεφαλαίων. Μια τέτοια υπόνοια, λένε, διασκεδάζεται με τη συμμετοχή της Ρωσίας, με δεδομένο μάλιστα ότι η Ρωσία θα δώσει τα χρήματα στο Ταμείο, το οποίο θα τα αξιοποιήσει ανάλογα.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Fitch Ratings προχώρησε χτες στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τριών κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα) σε «Β» από «ΒΒ» προηγουμένως.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ