Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΠΑΣΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγωνιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
 • Σάββατο 9 Φλεβάρη, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου
 • Θα ακολουθήσει πορεία προς την έκθεση «Ζωοτεχνία»

Από το μπλόκο της Μαυρολεύκης στη Δράμα

Eurokinissi

Από το μπλόκο της Μαυρολεύκης στη Δράμα
Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη οργανώνουν οι Γραμματείες των Νομών Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΑΣΥ, το Σάββατο 9 Φλεβάρη. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία προς την έκθεση «Ζωοτεχνία».

Με ανακοίνωσή τους οι Γραμματείες Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΑΣΥ σημειώνουν:

«Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε το εισόδημά μας να συρρικνώνεται. Οι απλήρωτες από το περσινό καλοκαίρι παραγωγές μας, οι χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων, οι περικοπές των επιδοτήσεων, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ, η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, η μη κάλυψη όλων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, κλπ. μας οδηγούν στον αφανισμό.

Οι ευθύνες της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ και της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, είναι δεδομένες και ξεκάθαρες πλέον σε μας. Εφαρμόζοντας τα μνημόνια και με στόχο τα βάρη των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα, φορτώνουν και νέα βάρη στη μικρομεσαία αγροτιά, όπως:

-- Αγρια φορολόγηση, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και την επιβολή φόρου για τα χωράφια.

-- Μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για φέτος με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

-- Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού και ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, στα δημοτικά τέλη για το νερό, στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ).

-- Χαράτσια για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (σπίτια, αποθήκες) και για την «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες γεωτρήσεων, την ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά.

-- Τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ για Σύνταξη και Υγεία, με παράλληλες περικοπές στην πενιχρή αγροτική σύνταξη με τη μείωση των 30 ευρώ και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του καλοκαιρινού επιδόματος.

-- Επιβολή 5 ευρώ για την είσοδο στα νοσοκομεία, 25 ευρώ για την εισαγωγή και νοσηλεία σε κλινική και αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Ολα αυτά και μαζί τα νέα, ακόμα χειρότερα, αντιαγροτικά μέτρα, που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ για το 2014 - 2020, μας οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι' αυτό ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Για να έχει, όμως, αποτελέσματα ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς χρειάζεται να συντονίζεται με τον αγώνα και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των συνταξιούχων στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας λαϊκής, αγωνιστικής συμμαχίας.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Συντονιστικές Επιτροπές, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό συντονισμό με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, που αποφάσισαν να ξαναβγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που προηγήθηκαν.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Κ. Μακεδονίας να παλέψουν για:

 • Αμεση εξόφληση όλων των προϊόντων από τους εμποροβιομηχάνους (π.χ. Ροδάκινο, Γάλα κλπ.).
 • Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή.
 • Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο της περσινής και προηγούμενων ετών (π.χ. πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, ζημιές από χαλάζι και παγετούς κλπ.), με τον ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
 • Ενάντια στην επιχειρούμενη "φοροεπιδρομή". Αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί). Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους "Καλλικρατικούς" δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
 • Ουσιαστικό έλεγχο του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Οχι στη μείωση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ.
 • Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων.
 • Απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.
 • Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους, κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.
 • Πολιτική δασμών για την προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.
 • Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα - απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ.
 • Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις των 350 Ευρώ, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση. Κατάργηση των χαρατσιών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα.
 • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Σήμερα οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζεται να ενισχύσουν και να μαζικοποιήσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις.

Η ΠΑΣΥ μιλά για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη. Προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υλοποιούν, για να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org