Σάββατο 2 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Να κηρυχθεί μνημείο το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης

Την κήρυξη του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης ως διατηρητέου μνημείου «ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας» ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του μετά την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που με οριακή πλειοψηφία, τάσσεται κατά της κήρυξης. Γεγονός, που ουσιαστικά οδηγεί ακόμη και στην κατεδάφιση του μουσείου.

Ο ΣΕΑ αναφέρεται στο ιστορικό του κτιρίου του 19ου αιώνα, σημειώνοντας ότι η «αρχιτεκτονική του μορφή είναι απέριττη, συμμετρική και κλασικίζουσα, αποδίδοντας τα ρεύματα της εποχής του. Ελήφθη μέριμνα ώστε το κτίριο να αναπτύσσεται σε υψομετρική στάθμη χαμηλότερη από την κρηπίδα του Παρθενώνα. Η επιλογή των υλικών ως προς τους χρωματικούς τόνους και την υφή ήταν τέτοια, ώστε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον του βράχου. Το παλαιό Μουσείο έκλεισε το μεγάλο πρώτο κύκλο της ζωής του με την - αναμφισβήτητα αναγκαία - κατασκευή του νέου μουσείου. Εκτοτε μένει κενό φέροντας ακόμη τα σημάδια των εκθεμάτων και της μακρόχρονης λειτουργίας του (...). Κάποιοι μπορεί να επιθυμούν την... κάθαρση του χώρου με την ίδια στενόμυαλη αντίληψη που σε παρελθούσες εποχές αποδόμησε οτιδήποτε δεν ανήκε στην κλασική εποχή, αφαιρώντας τα τεκμήρια της διαχρονίας. Αλλοι μπορεί να φλέγονται για νέα ευρήματα που πιθανολογούν ότι βρίσκονται κάτω από τα θεμέλια του κτιρίου και άλλοι, ίσως, επιθυμούν την εξάλειψη ενός αντίπαλου πόλου έλξης ενδιαφέροντος».

Ο ΣΕΑ προσθέτει και ότι «ένας σύγχρονος αρχαιολογικός χώρος, με όγκο επισκεπτών που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο, έχει απόλυτη ανάγκη από το μοναδικό στεγασμένο χώρο του. Εκεί μπορεί να προστατέψει και να εκθέσει, σύμφωνα και με την άποψη των αρμόδιων Υπηρεσιών, μεγάλο αριθμό επιγραφών, που τώρα φθείρονται στην ύπαιθρο και μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών μελών, που σήμερα απόκεινται σε λιθοσωρούς και κλωβούς διάσπαρτους στο χώρο. Κύρια, όμως, να αποκτήσει έναν επισκέψιμο χώρο και να αφηγηθεί θεματικές που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, όπως η ιστορία των ανασκαφών του Βράχου, των αναστηλωτικών έργων, οι εποχές της Ακρόπολης», τις οποίες το νέο μουσείο δεν αναφέρει. Σ' αυτό το κτίριο «μπορούν να βρουν στέγη και εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένα σε τακτική βάση, που σήμερα δεν μπορούν να προγραμματιστούν παρά μόνο ως επετειακά. Οσον αφορά στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του ιερού του Πανδίονος και του μυκηναϊκού τείχους που διατηρούνται στις υπόγειες αποθήκες του μουσείου, «μπορούν να γίνουν επισκέψιμα με μικρή τροποποίηση των διαδρομών και διαμόρφωση του χώρου». Αλλά και «οι ανάγκες που προκύπτουν από τον όγκο των επισκεπτών (έκτακτες καιρικές συνθήκες, ζητήματα υγείας των επισκεπτών, άλλα έκτακτα περιστατικά», που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη, «καθιστούν απαραίτητο το στεγασμένο χώρο του παλαιού μουσείου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ