Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ηθελαν τη συμφωνία πιο σαφή και μεγαλύτερη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μικρή μεν χαρά δε ένιωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο ομόλογός του του Κατάρ. Ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης δήλωσε : «Η συμφωνία (...) παραδόξως αφορά το πιο δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, αυτό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που βάλλεται περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας. Δυστυχώς το περιορισμένο μέγεθος της παρέμβασης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 2 δισ., και η πλήρης απροσδιοριστία ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις κατευθύνσεις των προσδοκώμενων ωφελειών δεν δικαιολογεί το επικοινωνιακό "πυροτέχνημα" της κυβέρνησης γύρω από το όλο εγχείρημα».

Επικροτεί τη συμφωνία, αλλά ασκεί κριτική ως προς το μέγεθος των κεφαλαίων που θα διατεθούν, την ασάφεια στο χρονοδιάγραμμα και στις «κατευθύνσεις των προσδοκώμενων ωφελειών». Επικροτεί δηλαδή τις μπίζνες ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών, που θα περπατήσουν στο βαθμό που διασφαλίζεται ικανοποιητικό κέρδος και πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ηταν σαφέστατος άλλωστε ο πρωθυπουργός όταν διαφήμιζε στους Καταριανούς τα αποτελέσματα της πολιτικής του, τη φτηνή εργατική δύναμη και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το ίδιο και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε με σαφήνεια ότι «η Ελλάδα έχει λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας ευνοϊκότερες τις συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων».

Επικροτώντας ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιου είδους συμφωνίες, επικροτεί το έδαφος πάνω στο οποίο αυτές συνάπτονται των σφοδρών αντιλαϊκών ανατροπών που έχουν συντελεστεί. Αυτού του είδους την ανάπτυξη οραματίζεται και ο ίδιος αν κυβερνήσει, αυτές οι ανατροπές θα είναι ο μαγνήτης των επενδυτών που θέλει να προσελκύσει.


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ