Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Περιορισμένες οι δυνατότητες ελέγχου του χρήματος

Ο Η. Πλασκοβίτης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσε χτες στην Επιτροπή

Αναρμόδιος για το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ δήλωσε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ο Η. Πλασκοβίτης, από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, φέρεται να ήταν αυτός που συνεννοήθηκε με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για την παράδοση της αρχικής λίστας Λαγκάρντ και είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τη φορολόγηση καταθέσεων που είχαν Ελληνες σε τράπεζες της Ελβετίας. Επίσης, είχε πάρει μέρος σε σύσκεψη στις 24 Γενάρη του 2011 στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Η. Πλασκοβίτης είπε ότι το θέμα του χειρισμού της λίστας δεν είχε τεθεί στις συσκέψεις που πραγματοποιούνταν ανά διαστήματα στο υπουργείο. Για τη σύσκεψη στις 24 Γενάρη ανέφερε ότι δε θυμάται ποια ακριβώς απόφαση πάρθηκε. Η μόνη του εμπλοκή, είπε, ήταν ότι τηλεφώνησε στον Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι για τον τρόπο με τον οποίο θα παραλάμβανε την λίστα από τις γαλλικές αρχές, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι η λίστα Λαγκάρντ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Δεν ήταν σε θέση απαντήσει εάν η λίστα Λαγκάρντ περιέχει όλα τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών, ούτε αν υπάρχουν και άλλοι Ελληνες καταθέτες στην ίδια τράπεζα, που έχουν τοποθετήσει εκεί τα χρήματά τους μέσο «οφ σορ» εταιρειών ή άλλων παρόμοιων εταιρειών. Ο Η. Πλασκοβίτης κλήθηκε να απαντήσει και σε ερώτηση για το τι μέσα υπάρχουν στη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης για να κάνει κάποιον έλεγχο μέσα σε συνθήκες ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, εξαγωγής κεφαλαίων και «οφ σορ» εταιρειών.

Η απάντησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ότι δεν υπάρχουν πολλά μέσα, αποδεικνύοντας ότι οι σιδερένιοι νόμοι του καπιταλιστικού συστήματος περιορίζουν τη δυνατότητα έστω και για υποτυπώδη έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία και αλλού. Για αργά το βράδυ είχε προγραμματιστεί η κατάθεση του Η. Κλη, που ήταν πρέσβης στο Παρίσι μέχρι το 2002, καθώς και συνεργατών του γραφείου του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου την επίμαχη περίοδο που παραλήφθηκε η λίστα Λαγκάρντ.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση επικράτησε κατά διαστήματα ένταση. Κάποια στιγμή, ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Β. Καπερνάρος χτύπησε το χέρι του στο έδρανο, με αποτέλεσμα να σπάσει ένα δάκτυλο και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ