Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργούν σήμερα σε λεωφορεία, τρόλεϊ και σιδηρόδρομο

Aπεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), στα τρόλεϊ και στο σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ και προαστιακός). Επίσης, σήμερα σε ένδειξη συμπαράστασης του αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες απεργία έχει κηρύξει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τρίωρη στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ (12 το μεσημέρι έως 3 μ. μ.).

Στο πλαίσιο της απεργίας οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Νωρίτερα θα συγκεντρωθούν οι σιδηροδρομικοί, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΣΕ, στην Καρόλου. Η απόφαση για την απεργία στα τρόλεϊ λήφθηκε σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου Οδηγών.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή απεργία στα λεωφορεία είναι απόφαση της μαζικότατης γενικής συνέλευσης που κράτησε περίπου επτά ώρες ενώ ακολούθησε ψηφοφορία με κάλπη στην οποία συμμετείχαν 1.825 εργαζόμενοι. Η πρόταση που υπερψηφίστηκε είναι αυτή των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με 758 ψήφους και η οποία εκτός της σημερινής απεργίας δίνει εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την περαιτέρω δράση και ορίζει την πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης έως τις 14 Φλεβάρη.

Δεύτερη ήρθε η πρόταση της ΔΑΣ με 586 ψήφους, η μόνο ολοκληρωμένη πρόταση από άποψη μορφής και περιεχομένου. Συγκεκριμένα, πρότεινε απεργία στις 31 Γενάρη και την 1η Φλεβάρη με νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή και θέμα τη συνέχιση του αγώνα και τις μορφές του. Σε περίπτωση επιστράτευσης να γίνει άμεσα συγκέντρωση στο σωματείο και ΓΣ για κήρυξη απεργίας. Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη ζητήσει από την ΓΣΣΕ να πάρει από τώρα απόφαση για Πανελλαδική Πανεργατική απεργία σε περίπτωση επιστράτευσης. Ως προς το περιεχόμενο του αγώνα προβάλλει τα εξής αιτήματα: Αρση της επίταξης στα μέσα σταθερής τροχιάς. Υπογραφή ΣΣΕ με βάση τα επίπεδα των μισθών που ίσχυαν στις 31 Δεκέμβρη του 2009. Οχι στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Αμεση κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή των παροπλισμένων λόγων βλαβών 600 οχημάτων της ΕΘΕΛ. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου για όλους τους επιβάτες, κατάργησή του για τους άνεργους.

Η πρόταση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που περιορίζει το περιεχόμενο του αγώνα μόνο στο ζήτημα της μείωσης των μισθών, οι ελιγμοί μέσα στη γενική συνέλευση και οι δηλώσεις τους προδίδουν το στόχο τους να πάνε σε αποκλιμάκωση του αγώνα, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση και με τις ανάγκες των εργαζομένων και με τις ρητά διατυπωμένες προθέσεις τους για συνέχιση του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ