Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις παρά την καταστολή

Αστυνομικοί προσήγαγαν δύο ανήλικα παιδιά που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο χαράτσι των διοδίων

Οι συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Κατερίνης (φωτ.) απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των 11 συλληφθέντων
Οι συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Κατερίνης (φωτ.) απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των 11 συλληφθέντων
Με νέα επέμβαση των ΜΑΤ και δύο νέες προσαγωγές ανήλικων παιδιών, χτες το απόγευμα, η κυβέρνηση προσπάθησε να καταστείλει τον αγώνα του εργαζόμενου λαού της Πιερίας που αντιδρά στη λειτουργία σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο. Η «αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», για δεύτερη μέρα χτες, προσπάθησε να λειτουργήσει τα διόδια με τη συνδρομή της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που της παρέχει η κυβέρνηση, για να προστατεύσει τα κέρδη της, αλλά και με την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό του λαού, με συλλήψεις και διώξεις σε βάρος του αγωνιζόμενου λαού.

Η νέα επέμβαση των ΜΑΤ έγινε όταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι κάτοικοι της περιοχής που παραμένουν συγκεντρωμένοι στο σταθμό των διοδίων στο Αιγίνιο, προσπάθησαν να καταλάβουν τα διόδια για να επιβάλουν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Προσπάθεια που είχαν κάνει και νωρίτερα, καταφέροντας να κρατήσουν ανοιχτές τις μπάρες από τις 3 μ.μ. έως και τις 4.30 μ.μ.

Την ώρα της νέας επέμβασης των ΜΑΤ, στην Κατερίνη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και της ΟΓΕ, ο εργαζόμενος λαός της πόλης πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Κατήγγειλε την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τα δικαστήρια της Κατερίνης, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των 11 συλληφθέντων και την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες. Μαζί τους, πήραν τη θέση τους εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους και μαθητές.

Οι 11, ανάμεσά τους 2 ανήλικοι μαθητές Λυκείου και 3 εκπαιδευτικοί, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της παράνομης βίας και της κατάληψης σταθμών διοδίων. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς προς το παρόν να ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους. Η εισαγγελία αποφάσισε να διατάξει προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διακριβωθεί αν τελέστηκαν τα αδικήματα, αν εμπλέκονται και άλλοι και ανάλογα με το αποτέλεσμα της έρευνας θα κρίνει αν θα ασκήσει διώξεις και θα ορίσει τακτική δικάσιμο.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, που έδρασαν κατ' εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή τα όσα έγιναν στα διόδια Αιγινίου, με αποδέκτες τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών. Σε αυτήν αναφέρεται:

«Η επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας που διαδήλωναν μαζικά στις 28 Γενάρη ενάντια στο νέο χαράτσωμα του λαού με τη λειτουργία ενός νέου ιδιωτικού σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο της ΠΕ Πιερίας και η πρωτοφανής αγριότητα με την οποία χτύπησαν τους διαδηλωτές, είχαν σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό δύο εξ αυτών και ένδεκα συλλήψεις.

Η νέα επίδειξη αυταρχισμού και ωμής καταστολής, σε συνέχεια αυτής σε βάρος των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για την τρομοκράτηση του λαού για να καμφθούν οι αγώνες των εργαζομένων, ώστε να περάσουν χωρίς αντίσταση τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα.

Είναι βέβαια γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά των διοδίων και του «χαρατσώματος» του ελληνικού λαού. Τη δημιουργία των οδικών αξόνων την έχει πληρώσει ο λαός μέσω της άγριας φορολογίας και πρέπει ελεύθερα να τους χρησιμοποιεί.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

Να σταματήσει τον επικίνδυνο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο που συνοδεύει τα αντιλαϊκά μέτρα. Να σταματήσει κάθε λειτουργία διοδίων στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ