Κυριακή 27 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανυγειονομική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στην απεργία και την συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι

Τα σωματεία να μπουν μπροστά, για την περίθαλψη των ανέργων, ανασφάλιστων, μεταναστών και όσων δεν έχουν να πληρώσουν
Τα σωματεία να μπουν μπροστά, για την περίθαλψη των ανέργων, ανασφάλιστων, μεταναστών και όσων δεν έχουν να πληρώσουν
Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να πάρουν μαζικά μέρος και να κάνουν «δική τους υπόθεση την οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας» στις 31 Γενάρη 2013, που αποφάσισαν το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Την Πέμπτη θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι. Εκτός απ' τη συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό θα κάνουν κάθε πρωί συγκεντρώσεις στα επείγοντα, ώρα 8 πμ, από αύριο μέχρι και την Τετάρτη ενώ οι εργαζόμενοι στο «Ελπίς» θα κάνουν τρίωρες στάσεις (8-11 πμ) στις 28 και 29 Γενάρη 2013 με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου.

Παλλαϊκή συγκέντρωση στον Εύδηλο της Ικαρίας, στις 31 Γενάρη 2013, ώρα 7:30 μμ, ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων της Σάμου και της Ικαρίας οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, μαζί με άλλους φορείς απ' τα δύο νησιά.

Η απεργία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η υγεία του λαού δέχεται ολομέτωπη επίθεση από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, επίθεση στην οποία οφείλουν να ορθώσουν μέτωπο όχι μόνο οι εργαζόμενοι της Υγείας αλλά σύσσωμη η εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι του χώρου πρέπει μέσα από συλλογικές, μαζικές διαδικασίες να οργανώσουν την πάλη τους με δυνατή την πεποίθηση ότι η υπεράσπιση των δικών τους δικαιωμάτων συνδέεται άρρηκτα με την αντεπίθεση ενάντια σε όσους στηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η αντίσταση στην πολιτική που εγκαταλείπει την υγεία στον έλεγχο των μονοπωλίων πρέπει να γίνει ευθύνη κάθε εργατικού σωματείου και άλλου φορέα του μαζικού λαϊκού κινήματος. Να συζητηθεί σε συσκέψεις, συνελεύσεις κ.τ.λ. Να αναδειχθούν οι αιτίες για τη σημερινή κατάσταση, να οργανωθούν πρωτοβουλίες υπεράσπισης καταρχήν των ανέργων, των ανασφάλιστων, των απόρων, μεταναστών κ.τ.λ. στην κατεύθυνση συγκέντρωσης δυνάμεων στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού η υπεράσπιση των οποίων περνά μέσα από ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

«Δεν το βάζουμε κάτω»!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 31.1.2013 έχει ως εξής: «Την ώρα, που τσακίζουν τους μισθούς, μας γονατίζουν με τα χαράτσια, η θέρμανση να είναι είδος πολυτελείας, η εφεδρεία και οι απολύσεις να είναι σε εξέλιξη, η απλήρωτη δουλειά (εφημερίες - αργίες - νυχτερινά - υπερωρίες) να "λύνει και να δένει", τα νοσοκομεία να κλείνουν την πόρτα τους στους ανασφάλιστους, στους μετανάστες και σε όποιον δεν έχει να πληρώσει, με τους νέους οργανισμούς να περικόπτονται κρεβάτια και θέσεις εργαζομένων ισχυροποιώντας τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις, η απάντηση των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να είναι μία ενιαία και καθολική.

Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο! Δε σταυρώνουμε τα χέρια μας να κλαίμε τη μοίρα μας. Δε το βάζουμε κάτω και να λέμε ότι "αυτοί έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και τι να κάνουμε".

Ναι! Ετσι είναι! Εχουν πάρει την απόφαση να μας γονατίσουν. Να φθάσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Κίνας, να γίνουν απολύσεις στα νοσοκομεία, να κερδίζουν από την αρρώστια του λαού ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, να εργάζονται οι νέοι σε διάφορα προγράμματα ανασφάλιστοι με μισθούς των 300 ευρώ, για λίγους μήνες. Δε θα το καταφέρουν όμως τελικά αν και εμείς πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Να οργανωθούμε, να αγωνιστούμε, να μετατρέψουμε τα σωματεία σε ζωντανές κυψέλες του αγώνα της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Αγώνες με στόχους και προοπτική

Δε φτάνει ασφαλώς μια απεργία. Χρειάζεται αγώνας με στόχους και προοπτική, όχι μόνο για να αποσπάσουμε μέτρα ανακούφισης, που είναι αναγκαία, αλλά και με προοπτική, να στείλουμε στα τσακίδια αυτούς που κερδίζουν από την αρρώστια, που κερδίζουν από τον ιδρώτα του λαού και μας καλούν να πληρώσουμε και από πάνω την κρίση που αυτοί δημιούργησαν. Που μας τρομοκρατούν με τα χρέη και τα ελλείμματα, λες και είναι δικά μας, λες και χρεώθηκαν για μας ή θα ωφεληθούμε εμείς αν αντιμετωπισθούν και όχι η εργοδοσία.

Δε φέρανε τα μνημόνια την κρίση αλλά η κρίση τα μνημόνια για να στηριχθούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό το στόχο υπηρετούν τα μνημόνια. Δεν φτάνει να χτυπάμε το σαμάρι. Με τη σαπίλα του καπιταλισμού πρέπει να τα βάλουμε και όχι πώς θα τον ξελασπώσουμε. Τα μέτρα για την Υγεία δεν είχαν ψηφιστεί, και άλλα δεν είχαν μήπως δρομολογηθεί πολύ πριν την κρίση; Οσο η Υγεία θα είναι χώρος κερδοφορίας θα υποφέρουν και οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός.

Τα σωματεία να αναλάβουν δράση για την επιτυχία της απεργίας

Καλούμε τα σωματεία και τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ. Να συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις. Να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές. Να βγει έγκαιρα το προσωπικό ασφαλείας. Να περιφρουρηθεί η απεργία. Στις περιπτώσεις που βάζουν εμπόδια τα μέλη των ΔΣ στην οργάνωση της απεργίας, καλούμε τους συναδέλφους να τους γυρίσουν την πλάτη και να οργανώσουν οι ίδιοι την απεργία. Προτείνουμε να αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις τις παρακάτω δράσεις και αιτήματα.

Οργανώνουμε συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις εφορείες και στις ΥΠΕ, για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια, ο φόρος επιτηδεύματος, ο ειδικός φόρος και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο, ο ΦΠΑ στα φάρμακα καθώς και η συμμετοχή. Να καταργηθεί το χαράτσι "αλληλεγγύης" και της "ΔΕΗ".

Απαιτούμε δωρεάν φαγητό για μας και τους συγγενείς που έρχονται από άλλες πόλεις. Να αποκατασταθούν οι μισθοί μας στα επίπεδα που ήταν πριν τις περικοπές. Να σταματήσουν οι περικοπές στους μισθούς των γιατρών, στις εφημερίες και στις υπερωρίες.

Δεν επιτρέπουμε καμιά απόλυση, καμιά αξιολόγηση, καμιά συγχώνευση νοσοκομείου ή κατάργηση κρεβατιών.

Να αναπτύξουν κοινές δράσεις με τα εργατικά κέντρα και άλλα σωματεία.

Αποφασίζουμε με ευθύνη των σωματείων και των ενώσεων των γιατρών, να περιθάλπουμε τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους μετανάστες όλους όσοι δεν έχουν να πληρώσουν.

Η πλειοψηφία τροφοδοτεί τον εκφυλισμό του κινήματος

Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να σκεφτούν και να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της πλειοψηφίας στην ΠΟΕΔΗΝ. Γιατί άραγε, τι φοβούνται, και απέρριψαν (από κοινού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς) την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο στις 9 Γενάρη 2013, να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από γενικές συνελεύσεις για την 24ωρη απεργία, και τους τρόπους προετοιμασίας; Δεν καλλιεργούν και δεν τροφοδοτούν τον εκφυλισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, όταν κατευθύνουν τους εργαζόμενους να βάζουν την ημέρα της απεργίας ρεπό και άδειες; Με τέτοιο κίνημα θα ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιον εξυπηρετεί; Γιατί δε θέλουν οι δυνάμεις αυτές αγώνες μαζικούς, καλά οργανωμένους από τους ίδιους εργαζόμενους; Γιατί δε θέλουν άραγε την οργανωμένη και μαζική απειθαρχία στα μέτρα, στα χαράτσια, στις πληρωμές, που προτείναμε για ακόμα μία φορά; Βάλτε τους στην άκρη συνάδελφοι. Είναι εμπόδιο στους αγώνες! Συσπειρωθείτε στην Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Ολοι στον αγώνα! Αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Η αλληλεγγύη είναι η ασπίδα μας. Οπλο η ενότητά μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org